Η ΟΛΜΕ για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
ΑΘΗΝΑ, 17/11  στις 3.00 μ.μ. συγκέντρωση ΟΛΜΕ Σταδίου και Χρ. Λαδά (Άγαλμα Κολοκοτρώνη)

Φοβάμαι

τους ανθρώπους που εφτά χρόνια

έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι

και μια ωραία πρωία –μεσούντος κάποιου Ιουλίου–

βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας

«Δώστε τη χούντα στο λαό».

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που με καταλερωμένη τη φωλιά

πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.

 

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ Φοβάμαι

 

46 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τη 17η Νοέμβρη 1973, την εμβληματική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η Ελλάδα ζούσε τότε μια από τις πιο σκληρές δικτατορίες στον κόσμο, ένα καθεστώς φόβου και ανελευθερίας που βύθισε τη χώρα στο σκοτάδι, ένα καθεστώς που καταβαράθρωσε τη χώρα οικονομικά και πολιτιστικά, καπηλεύτηκε τη φιλοπατρία και τη θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων και στηρίχθηκε σε καθημερινά εγκλήματα ενάντια στον άνθρωπο. Βασανιστήρια, φυλακίσεις, εξορίες, λογοκρισία, στέρηση βασικών ελευθεριών, αλλά και εξαθλίωση, ανεργία, έστησαν το σκηνικό της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία έκλεισε τραγικά με το δράμα της Κύπρου.

Την πιο ηχηρή απάντηση στη φρίκη που η ελληνική κοινωνία βίωνε ήδη έξι χρόνια και στην εκκωφαντική σιωπή πολλών θεσμικών παραγόντων, έδωσε η νεολαία της εργατιάς και των φοιτητικών αγώνων, με αποκορύφωμα την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου.

Το σύνθημα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία 46 χρόνια μετά, ηχεί δυνατά στην Ελλάδα του σήμερα, που ταλανίζεται από μια πολύχρονη οικονομική και κοινωνική κρίση. Το σύνθημα της εξέγερσης επαναφέρει το όραμα του κόσμου της εκπαίδευσης για ένα ποιοτικό δημόσιο σχολείο που μέσα στους κόλπους του θα μάχεται με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην ανισότητα, τον αποκλεισμό και το ρατσισμό. Το σύνθημα της εξέγερσης καθοδηγεί τους αγώνες μας για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ελευθερίας και πολιτισμού με πρωτεργάτες τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς και τη νεολαία. Μας δείχνει ξεκάθαρα ότι οι αγώνες δεν είναι στείρες ουτοπίες και ότι τα όνειρά μας δεν πρέπει να εκχωρούνται ούτε να ξεπουλιούνται σε όσους κερδοσκοπούν εις βάρος μας.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς μας, τους μαθητές και τις μαθήτριες μας, τη νεολαία και την κοινωνία ολόκληρη να μην απεμπολήσουν τα οράματά τους και με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοέμβρη να πρωτοστατήσουν στους αγώνες για την προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς και για μια κοινωνία δικαιωμάτων και αλληλεγγύης.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ποσυπ
ΠΟΣΥΠ: «Στο τραπέζι» τα χρόνια προβλήματα των δημόσιων ΣΑΕΚ και των εκπαιδευτών
Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ για χρηματοδότηση, στελέχωση, αμοιβές και τον ρόλο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
ΠΟΣΥΠ: «Στο τραπέζι» τα χρόνια προβλήματα των δημόσιων ΣΑΕΚ και των εκπαιδευτών
EKAV.jpg
Τραγωδία στην Αθηνών – Σουνίου: Νεκρός 56χρονος σε σύγκρουση τριών οχημάτων στο Κορωπί
Τροχαίο δυστύχημα στην Αθηνών – Σουνίου: Τραγωδία με νεκρό 56χρονο – Καραμπόλα τριών ΙΧ στο Κορωπί
Τραγωδία στην Αθηνών – Σουνίου: Νεκρός 56χρονος σε σύγκρουση τριών οχημάτων στο Κορωπί
νεα αριστερα
Νέα Αριστερά σε τροχιά αποφάσεων: Κρίσιμο διήμερο με φόντο αναταράξεις και αποχωρήσεις
Ρευστό πολιτικό τοπίο, εσωκομματικές ζυμώσεις και πιέσεις για ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα ενόψει των αποφάσεων του διημέρου
Νέα Αριστερά σε τροχιά αποφάσεων: Κρίσιμο διήμερο με φόντο αναταράξεις και αποχωρήσεις