Νέα έρευνα: Η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν βοηθά τα παιδιά με αυτισμό
Οι γονείς αυτιστικών παιδιών αναζητούν συνεχώς νέες θεραπείες. Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, ή ASD, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τους γονείς και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία θεραπεία.

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, ή το ASD, είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλεί προβλήματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. 

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που προσφέρουν θεραπείες για αυτισμό, πολλές από τις οποίες δεν έχουν αποδειχθεί. Ένας από τους πιο συνηθισμένους ισχυρισμούς είναι ότι τα αυτιστικά παιδιά θα επωφεληθούν από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ή χωρίς καζεΐνη. Υπήρξαν κάποιοι ισχυρισμοί για την συγκεκριμένη θεωρία, όπως έρευνα του 2012 από την Penn State, αλλά αυτή η μελέτη βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε συνεντεύξεις με γονείς. Οι συνεντεύξεις είναι αξιοσημείωτα αναξιόπιστες για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων.

Ίσως επειδή είναι διαθέσιμες τόσο λίγες αποτελεσματικές θεραπείες, πολλοί γονείς αυτιστικών παιδιών έχουν δοκιμάσει δίαιτες χωρίς γλουτένη για τα παιδιά τους, με την ελπίδα ότι ίσως λειτουργούν. Κάποιοι μπορεί να βρουν ολόκληρα βιβλία αφιερωμένα σε αυτή τη δίαιτα.

Η επιστήμη πίσω από την θεωρία ότι η γλουτένη ή η καζεΐνη προκαλούν (ή επιδεινώνουν) τον αυτισμό ήταν πάντα αμφισβητήσιμη. Η ώθηση για θεραπείες με βάση τη διατροφή έχει τις ρίζες της στο κίνημα κατά του εμβολιασμού, ξεκινώντας από μια μελέτη του 1998 - η οποία αποσύρθηκε - στο The Lancet υπό την ηγεσία του Andrew Wakefield, πρώην γαστρεντερολόγου που έχασε την ιατρική του άδεια μετά την ανακάλυψή του. Ο Wakefield υποστήριξε ότι ο αυτισμός προκλήθηκε από ένα "διαρρηγμένο έντερο", το οποίο με κάποιο τρόπο επέτρεψε στα σωματίδια εμβολίου να φτάσουν στον εγκέφαλο, γεγονός που με τη σειρά του προκάλεσε αυτισμό. Αυτή η αλυσίδα γεγονότων δεν υποστηρίχθηκε ποτέ από την επιστήμη. Παρ 'όλα αυτά, μεταμορφώθηκε στην υπόθεση ότι η γλουτένη (ή η καζεΐνη) διαρρέει με κάποιο τρόπο από τα έντερα και προκαλεί κάποια συμπτώματα αυτισμού. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν.

Σημειώνεται ότι παρά την απώλεια της ιατρικής του άδειας, ο Wakefield έχει γίνει ηγετική φωνή στο κίνημα κατά του εμβολιασμού, κάνοντας ομιλίες και ακόμη και ταινίες που προσπαθούν να πείσουν τους γονείς να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους. 

Μια άλλη θεωρία, σύμφωνα με το WebMD, ισχυρίζεται ότι τα αυτιστικά παιδιά έχουν κάποιο είδος αλλεργικής αντίδρασης στη γλουτένη. Δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε για αυτό.

Παραδόξως, ουσιαστικά καμία καλή μελέτη δεν έχει θέσει την ερώτηση για το αν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα του αυτισμού;

Τώρα, όμως, υπάρχει μελέτη που παρέχει απαντήσεις στο ερώτημα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Autism and Developmental Disorders, είναι η πρώτη καλά ελεγχόμενη μελέτη για τη διατροφή χωρίς γλουτένη σε παιδιά με αυτισμό. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας στην Πολωνία πραγματοποίησαν την έρευνα σε 66 παιδιά και έβαλε με τυχαία επιλογή τα μισά να ακολουθήσουν πιστά μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Τα υπόλοιπα παιδιά έκαναν κανονική διατροφή, με τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα που περιείχε γλουτένη, για 6 μήνες. Τα παιδιά κυμαίνονταν από 3 έως 5 ετών. Μετά από 6 μήνες, οι επιστήμονες αξιολόγησαν όλα τα παιδιά χρησιμοποιώντας πολλαπλές τυποποιημένες μετρήσεις της αυτιστικής συμπεριφοράς.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ σαφή: Η μελέτη δεν διαπίστωσε διαφορά μεταξύ των διατροφών. Κανένα από τα βασικά συμπτώματα του ASD δεν ήταν διαφορετικό μεταξύ των παιδιών στις δύο ομάδες και δεν υπήρχαν διαφορές στα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Όπως σημειώνει η ίδια η μελέτη:

Η μελέτη αυτή θα βάλει τέλος σε όλους τους ισχυρισμούς ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί με κάποιο τρόπο να βελτιώσει τα συμπτώματα του αυτισμού. Δεν παρέχει μια εύκολη απάντηση για τους γονείς και η ιατρική κοινότητα πρέπει ακόμα να κάνει πολύ περισσότερη δουλειά για να βρει καλύτερες θεραπείες. Αλλά ας ελπίσουμε ότι οι γονείς θα λάβουν το μήνυμα: μην ταΐζετε το αυτιστικό παιδί σας με μια περιορισμένη διατροφή.

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Αρίστευσε στις πανελλαδικές και στοχεύει τη Νομική - Οι συμβουλές της στους υποψηφίους της νέας χρονιάς
Αρίστευσε στις πανελλαδικές και στοχεύει τη Νομική - Οι συμβουλές της στους υποψηφίους της νέας χρονιάς
Η ανοιχτή επιστολή υποψήφιας των πανελλαδικών εξετάσεων 2020 στο alfavita.gr
Αρίστευσε στις πανελλαδικές και στοχεύει τη Νομική - Οι συμβουλές της στους υποψηφίους της νέας χρονιάς