Οι 25 τρόποι αξιοποίησης της περιουσίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας
Ερχεται και ψηφιοποίηση των ακινήτων του. Το ΕΚΠΑ διαθέτει 48 Κληροδοτήματα με 77 ακίνητα προς αξιοποίηση. Τα 53 ακίνητα έχουν περιέλθει στην ΕΑΔΠΠΑ προς αξιοποίηση.

Με 25 δραστηριότητες το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μέσω της  Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του επιχειρεί να φέρει περισσότερα έσοδα στο αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας. Την αναλυτική παρουσίαση του έργου και των δραστηριοτήτων της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου έκανε πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος του ΔΣ της, καθηγητής Ν. Θωμαΐδη.

Στην ομιλία του τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των Εταιρειών των ΑΕΙ, στον εκσυχρονισμό της ΕΑΔΠΠΑ και την επίτευξη των σκοπών της, όπως η ψηφιοποίηση των ακινήτων του ΕΚΠΑ. Παρουσίασε αναλυτικά τις δραστηριότητες της Εταιρείας με έμφαση στην επίτευξη σημαντικών μακροχρόνιων μισθώσεων μεγάλων ακινήτων του ΕΚΠΑ, την ανάπτυξη των Εκδόσεων ΕΚΠΑ, την ανάπτυξη των Παιδικών Σταθμών και των παροχών προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και την προώθηση των αναμνηστικών, μεταξύ άλλων. Οι 25 ενέργειες είναι οι εξής:

 • Η έναντι αμοιβής διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΚΠΑ και των Κληροδοτημάτων του.
 • Η αύξηση της κεφαλαιακής αξίας και των εισοδηματικών αποδόσεων της περιουσίας αυτής.
 • Η επιδίωξη δωρεών, κληρονομιών, κληροδοσιών και άλλων χαριστικών παροχών από οποιαδήποτε πηγή.
 • Η επιδίωξη χρηματοδοτήσεων από οποιαδήποτε πηγή.
 • Η έναντι αμοιβής είσπραξη δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου για την παροχή υπηρεσιών του προς τρίτους είτε αυτές σχετίζονται με το αντικείμενο της Εταιρείας, είτε όχι.
 • Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια και πράξη που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της περιουσίας του Πανεπιστημίου και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της.
 • Η διαχείριση των Παιδικών Σταθμών και του Νηπιαγωγείου.
 • Η παραγωγή και αναπαραγωγή επιστημονικών εκδόσεων του ΕΚΠΑ καθώς και διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εκδόσεων αυτών στο πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συγγραμμάτων και λοιπών βοηθημάτων «ΕΥΔΟΞΟΣ».
 • Η άσκηση εκδοτικής δραστηριότητας.
 • Η διαχείριση χώρων εκδηλώσεων.
 • Η διαχείριση κυλικείων και καταστημάτων του ΕΚΠΑ.
 • Η διαχείριση χώρων στάθμευσης.
 • Η πώληση αναμνηστικών ειδών με το έμβλημα του Πανεπιστημίου.
 • Η διαχείριση χώρου εγκατάστασης κεραίας.
 • Η διαχείριση στεγάστρων στους χώρους λεωφορείων.
 • Η εγκατάσταση και διαχείριση μηχανημάτων αυτόματης πώλησης προϊόντων.
 • Η παραγωγή και διάθεση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών έναντι τιμήματος αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους φορείς ή με τη συμμετοχή της σε οποιοδήποτε παραγωγικό φορέα ή επιχείρηση.
 • Η εκμετάλλευση αποτελεσμάτων, παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας.
 • Η συμμετοχή σε νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής προς επίτευξη του σκοπού της.
 • Η παροχή συμβουλών και υπηρεσιών.
 • Η ανάθεση έργων, παροχής υπηρεσιών και προμηθειών.
 • Η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης για κάλυψη αναγκών και δραστηριοτήτων επίτευξης του σκοπού της
 • Η συμμετοχή πιστοποιημένων φωτογράφων στις τελετές ορκωμοσίας.
 • Η επιδίωξη λήψης χρηματοδοτήσεων οποιασδήποτε μορφής.
 • Οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα που ανάγεται στην εκπλήρωση των σκοπών της Εταιρείας και θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της περιουσίας του ΕΚΠΑ.

Σε εκδήλωση ενημέρωσης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για τις δραστηριότητες της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΑΔΠΠΑ) και τις δυνατότητες που παρέχει στα μέλη ΔΕΠ, στα Τμήματα και τις Κοσμητείες του ΕΚΠ που έγινε στις 3 Οκτωβρίου, ο Πρύτανης, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Εταιρεία είναι ύψιστης σημασίας για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου», τονίζοντας ότι «αποτελεί 'βραχίονα ανάπτυξης και εξωστρέφειας' με λογοδοσία, διαφάνεια, πιστή τήρηση της νομιμότητας και πάντα για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του Πανεπιστημίου μας».

Η παρουσίαση του νομικού πλαισίου λειτουργίας της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε από την δικηγόρο του Ε.Κ.Π.Α., κυρία Ε. Σωτηροπούλου, η οποία, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «οι Εταιρείες αξιοποίησης διαχρονικά, αποτελούν το όχημα στήριξης και ανάπτυξης των δημόσιων Πανεπιστημίων, αφού τα έσοδα από τις δραστηριότητες τους επιστρέφουν στο δημόσιο Πανεπιστήμιο με πολλές και διαφορετικές μορφές. Ενδεικτικά, οι Εταιρείες αξιοποίησης ούτε χρηματοδοτούνται, ούτε επιχορηγούνται από το Κράτος ούτε και από ΝΠΔΔ, λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες και τα έσοδα τους προέρχονται από τις εμπορικές τους κατά κύριο λόγο δραστηριότητες. Οι Εταιρείες αξιοποίησης είναι εγγεγραμμένες ως ανώνυμες εταιρείες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) από όπου εκπορεύεται το μαχητό τεκμήριο εμπορικής ιδιότητας». Επίσης, η κ. Σωτηροπούλου ανέφερε ότι η ένταξη, των Εταιρειών αξιοποίησης στον δημόσιο τομέα και στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης είναι αντίθετη με το σκοπό και το νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης τους.

Δείτε εδώ την αναλυτική παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας της ΕΑΔΠΠΑ

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

 

Αυτό είναι το κορυφαίο μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή με ανοικτές αιτήσεις

 

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΠΙΝΑΚΕΣ: Αυτά είναι τα σεμινάρια που δίνουν μόρια και έχουν ανοικτές αιτήσεις
 

Βρες μαθητές για ιδιαίτερα μέσω της νέας πλατφόρμας του teachersnet

σχετικά άρθρα

Αφγανιστάν: Πυροβόλησαν γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών
Αφγανιστάν: Πυροβόλησαν γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών
Η Φαουζία Κούφι, που είναι και βουλευτής και ασκεί δριμύτατη κριτική στους Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε επίθεση μέσα από τη σελίδα της στο...
Αφγανιστάν: Πυροβόλησαν γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών
Κακαβιά: Νεκρό 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο
Κακαβιά: Νεκρό 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο
Το παιδί περίμενε στα σύνορα με την οικογένειά του να περάσει στην Ελλάδα, όμως ασθενοφόρο που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα το παρέσυρε, με...
Κακαβιά: Νεκρό 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο