Καινοφανείς δηλώσεις σε κενά σχολεία
Του Θανάση Βάλλα, αιρετού ΠΥΣΔΕ Δράμας

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες.

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ακούσαμε και διαβάσαμε από έγκριτα χείλη, χείλη βουλευτών και υπουργών, δηλώσεις που μας έκαναν να μην πιστεύουμε στα αυτιά μας!

Η Υπουργός Παιδείας στο μήνυμα της προς τα σχολεία της χώρας υπέπεσε σε σημαντικά σφάλματα. Ξεπερνώ την αστοχία με το χαρακτηρισμό του έτους 1940 ως παραμονή του Β Παγκοσμίου πολέμου, αν και αποδεικνύει την ιστορική ένδεια ενός ολόκληρου επικοινωνιακού μηχανισμού και ενός – ιστορικά καταρτισμένου υποτίθεται –υπουργικού επιτελείου. Θα το θεωρήσω το μικρότερο κακό.

Δεν μπορώ να μη σταθώ όμως στο γεγονός ότι σε ολόκληρο λόγο δεν αναφέρονται πουθενά οι δύο ιδεολογίες που αιματοκύλησαν τον κόσμο: Ναζισμός και Φασισμός! Ο μόνος κίνδυνος για την Υπουργό ήταν η άνοδος του Λαϊκισμού!! Χίτλερ και Μουσολίνι, Ες-Ες και Μελανοχίτωνες, Άουσβιτς και γενοκτονία Εβραίων, προφανώς θεωρήθηκαν ήσσονος σημασίας για να συμπεριληφθούν στο μήνυμα που διαβάστηκε στους μαθητές μας!

Λες και επρόκειτο για απαγορευμένες λέξεις, η Υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε αυτές. Το έκανε βέβαια μετά από δύο ημέρες, στις δηλώσεις της μετά τη λήξη της παρέλασης της 28ης.Προφανώς μετά  τη γενική κατακραυγή, κατάλαβε το ατόπημά της και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ανεπιτυχώς.

Βέβαια ίσως η παράλειψη αυτή να έγινε σκόπιμα, προκειμένου να αποπροσανατολιστεί ο εκπαιδευτικός κόσμος και να στραφεί από το καυτό πρόβλημα των άδειων σχολείων, στην υπουργική δήλωση!!

Βγήκε λοιπόν κι ο Οκτώβρης αγαπητοί συνάδελφοι, και ακόμη χάνονται διδακτικές ώρες, ακόμη λείπουν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί  από τα σχολεία, ακόμη η Κυβέρνηση και το Υπουργείο παιδεύουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι η ηγεσία του Υπουργείου φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, λες και ζει σε παράλληλο σύμπαν. Αλλιώς δεν εξηγούνται οι δηλώσεις της Υφυπουργού Κας  Ζαχαράκη περί ομαλότερου ξεκινήματος της χρονιάς σε σχέση με την περσινή, ούτε οι δηλώσεις της Κας Κεραμέως περί αποτροπής του εκτροχιασμού της σχολικής χρονιάς, δηλώσεις οι οποίες υποτιμούν τη νοημοσύνη μας!!

Όταν μπαίνει Νοέμβρης και δε γίνονται μαθήματα προσανατολισμού, όταν οι μαθητές εξωθούνται στην ουσία προς την ιδιωτική εκπαίδευση προκειμένου να καλύψουν τα κενά τους, όταν το δημόσιο σχολείο χάνει και τα τελευταία ίχνη αξιοπρέπειας και φερεγγυότητας, τότε η σχολική χρονιά και ανώμαλη είναι και εκτροχιασμένη!!

Κι αντί να γίνει ανάληψη ευθυνών και να δοθεί μία άμεση λύση, κατά την προσφιλή τακτική όλων των νέων κυβερνήσεων, καταλογίζονται ευθύνες στους προηγούμενους!!

"Μείωσαν τις δαπάνες για την παιδεία, έκαναν λάθη, είμαστε μόνο τρεις μήνες κυβέρνηση" και άλλα τέτοια. Και προφανώς οι προηγούμενοι έκαναν μεγάλα λάθη στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά τώρα κυβερνάτε εσείς! Εσείς καλείστε λοιπόν να βρείτε λύση, όχι εκείνοι!

Και λύση σίγουρα δεν είναι να κουνάτε με τιμωρητική διάθεση το δάχτυλο στους αναπληρωτές και να τους απειλείτε με αυστηρές ποινές αν δεν παρουσιάζονται χωρίς σοβαρό λόγο! Άραγε αν θα έπρεπε μέσα σε δυο μέρες να αφήσετε πίσω σύζυγο και παιδιά και να παρουσιαστείτε σε ένα νησί, με ενοίκια απλησίαστα, με ελάχιστα διαθέσιμα σπίτια, με προβλήματα στη μετακίνηση, θα το κάνατε; Η δε θα πηγαίνατε και θα τιμωρούσατε και τον εαυτό σας αυστηρά;

Οι εκπαιδευτικοί θέλουν κίνητρα κυρία Κεραμέως και όχι τιμωρίες! Δεν είμαστε είλωτες!! Πάνω στην τιμωρία δε θεμελιώνεται δημόσια εκπαίδευση!!

Οι μαθητές και οι γονείς τους θέλουν καθηγητές στην τάξη, όχι μετάθεση ευθυνών και θεωρητικολογίες! Τελείωσε η υπομονή τους!!

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. Χ. ΒΑΛΛΑΣ

ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΔΕ ΔΡΑΜΑΣ

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΤΗΛ:6938025818

e-mail: [email protected]

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

 

Αυτό είναι το κορυφαίο μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή με ανοικτές αιτήσεις

 

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Μοριοδότηση Προσλήψεων αναπληρωτών με ετήσιο εξ αποστάσεως σεμινάριο
 

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα