Λίγο πριν την εκπνοή των διορισμών ή την κατάργησή τους;
Της Γεωργίας Μπουλμέτη, προέδρου ΠΟΣΕΕΠΕΑ, αιρετής ΚΥΣΕΕΠ

Εδώ και ένα χρόνο όλοι οι αναπληρωτές οι οποίοι εργάζονται επί χρόνια στο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες περιμένουν με αγωνία για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια τους 4.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του ειδικού εκπαιδευτικού ΕΕΠ και ειδικού βοηθητικού προσωπικού ΕΒΠ.

Μαζί με εκείνους κι όλοι οι γονείς μαθητών που φοιτούν και υποστηρίζονται από τα Ειδικά σχολεία και ΚΕΣΥ, οι οποίοι αγωνιούν για να έχουν τα παιδιά τους σταθερά πρόσωπα αναφοράς, να είναι στελεχωμένα τα σχολεία με μόνιμο προσωπικό και να υπάρχει σχεδιασμός και συνέχεια του εκπαιδευτικού και υποστηρικτικού έργου.

Εδώ και ένα χρόνο λοιπόν παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της απόφασης με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Για πρώτη φορά σε διορισμούς υπουργείου δεν προσδιορίζονται οι θέσεις σε ΦΕΚ παρά ανακοινώνεται το αριθμητικό σύνολο αυτών.
  • Ο νόμος 4589/2019 ανακοινώνει το Σύστημα Μόνιμων Διορισμών, για το οποίο συνεργάζεται το ΑΣΕΠ με το Υπουργείο Παιδείας ως προς τη διαδικασία συγκέντρωσης των αιτήσεων μέσα από μια απόλυτα γραφειοκρατική και δαιδαλώδη διεκπεραίωση
  • Ξεκινούν να αναρτώνται οι προσωρινοί πίνακες για το ΕΒΠ και ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΣΕΠ, είναι έτοιμοι και οι προσωρινοί του ΕΕΠ δε δημοσιοποιούνται μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες μας περί μη διαφανούς διαδικασίας λόγω ότι δεν έχει ανακοινωθεί η αρχική κατανομή των 4.500 θέσεων.
  • Ξεκινούν οι έντονες φημολογίες ότι πρόκειται σύντομα να ανακοινωθεί η κατανομή από το υπουργείο και η κάθε Ομοσπονδία σπεύδει να διεκδικήσει μέρος αυτών γιατί φυσικά σε καμία περίπτωση δε θα καλυφθούν οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό με τις 4.500 θέσεις.

Αναρωτιέμαι λοιπόν τι θα επακολουθήσει των παραπάνω και δυστυχώς φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά το βάρος της ευθύνης για ακόμα μία φορά θα το επωμιστούν οι Ομοσπονδίες.

Ακούσαμε κατά τη διαβούλευση του νόμου των διορισμών ότι οι Ομοσπονδίες έφταιγαν που δεν κατέθεσαν προτάσεις κι ήθελαν την απόσυρση του. Θα ακούσουμε και τώρα ότι οι Ομοσπονδίες έφταιγαν γιατί διαφωνούσαν μεταξύ του  και γι΄ αυτό το λόγο αργεί η κατανομή άρα και οι διορισμοί; Μέχρι τώρα δεν υπάρχει διάλογος με το υπουργείο σε κανένα επίπεδο για το θέμα αυτό.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι 4.500 θέσεις αφορούν όλους όσους εργάζονται και υποστηρίζουν την Ειδική Εκπαίδευση καθώς και όλους τους κλάδους στους οποίους ανήκουν κι όχι μεμονωμένα  ή επιλεκτικά κάποιους.

Θα αναλάβει επιτέλους το υπουργείο Παιδείας την ευθύνη που του αναλογεί προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διορισμοί;

Θα σταματήσει η ομηρία χιλιάδων συναδέλφων αναπληρωτών εκπαιδευτικών – ΕΕΠ – ΕΒΠ;

Θα σταματήσει το υπουργείο Παιδείας την έντονη φημολογία περί  μη ολοκλήρωσης των διορισμών;

Απευθύνομαι ως άτομο  με τη συνδικαλιστική εμπειρία μου κι ελπίζω ότι οι συνάδελφοι που εμπλέκονται να κατανοήσουν ότι η διάσπαση μεταξύ μας δεν θα έχει αποτελέσματα αντίθετα θα αποτελέσει αφορμή για την αποποίηση ευθυνών από πλευράς υπουργείου.

Γεωργία Μπουλμέτη

Πρόεδρος ΠΟΣΕΕΠΕΑ

Αιρετή ΚΥΣΕΕΠ

Δείτε ακόμα:

Ν. Κεραμέως: Μόνιμοι διορισμοί έως το τέλος του έτους

σχετικά άρθρα

«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Δείτε αναλυτικά τις διατάξεις του νέου εκπαιδευτικού νομοσχεδίου
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας