Εκδήλωση
«Το ψηφιακό αρχείο προφορικών μαρτυριών: Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα»

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Γεώργιος Βούτσινος παραβρέθηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα, από τη συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του Βερολίνου, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης  και Διά Βίου Μάθησης, στο Υπουργείο Παιδείας με θέμα: «Το ψηφιακό αρχείο προφορικών μαρτυριών: «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα».

Ο Υφυπουργός Παιδείας, στον χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η δημιουργία του ψηφιακού αρχείου προφορικών μαρτυριών «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» αποδεικνύει ότι ένα σπουδαίο έργο έχει συντελεστεί: η συλλογή και η αρχειοθέτηση, με οπτικοακουστικά μέσα, μαρτυριών ανθρώπων που έζησαν τη γερμανική Κατοχή. Η καταγραφή της ατομικής μνήμης με αυτόν τον τρόπο,  όχι μόνο διασώζεται, αλλά μετασχηματίζεται και γίνεται μέρος της συλλογικής μας μνήμης.   Το ψηφιακό αυτό αρχείο εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς και παιδευτικούς σκοπούς και αποτελεί μια πολύτιμη ιστορική πηγή, ένα σοβαρό ερευνητικό εργαλείο».

Από την πλευρά του ο κ. Γ.Βούτσινος, υποστήριξε ότι «οι πρωτοβουλίες με αυτό το αντικείμενο που απευθύνονται σε νέους ανθρώπους, ανοίγουν το πεδίο ώστε να υπάρξει γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων και στάσεων ως προς τον τρόπο ζωής, τις σκέψεις, την ιστορία και τη μνήμη πάνω στα ιστορικά γεγονότα από την σκοπιά των προσώπων που τα βίωσαν. Στόχος είναι μια αλληλεπίδραση δημιουργική, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Ernst Reichel.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χρήματα από τον μισθό σε πορτοφόλι
Οικονομικό χάσμα δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη: Στην κορυφή ο Βορράς, ουραγός η Ελλάδα στην ΕΕ
Ευρώπη 2030: Πλουσιότερη αλλά το ίδιο άνιση – Τι δείχνουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ
Οικονομικό χάσμα δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη: Στην κορυφή ο Βορράς, ουραγός η Ελλάδα στην ΕΕ
άντρας
Καρκίνος όρχεων: Η πιο συχνή απειλή για άνδρες 15-40 ετών και το «όπλο» της έγκαιρης διάγνωσης
Παράγοντες κινδύνου, ύποπτα συμπτώματα και σύγχρονες θεραπείες που οδηγούν σε ίαση άνω του 95%
Καρκίνος όρχεων: Η πιο συχνή απειλή για άνδρες 15-40 ετών και το «όπλο» της έγκαιρης διάγνωσης
ταξη
Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή: Τα σημάδια στην παιδική ηλικία που χρειάζονται προσοχή
Συχνά, τα πρώτα σημάδια περνούν απαρατήρητα, με αποτέλεσμα η διάγνωση να γίνεται αργότερα από το ιδανικό.
Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή: Τα σημάδια στην παιδική ηλικία που χρειάζονται προσοχή