Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στη Σύρο, τη Δευτέρα από την Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων

Την ύπαρξη 200 κενών καθηγητών στις Κυκλάδες καταγγέλλει η Α΄ ΕΛΜΕ, με ανακοίνωσή της. Κατά συνέπεια, ολόκληρα σχολεία υπολειτουργούν.

Η Α' ΕΛΜΕ ζητά την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών σε γενική και ειδική αγωγή, ενώ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στη Σύρο, τη Δευτέρα στη 13:30 μ.μ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση-καταγγελία:

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και παρά τις εξαγγελίες της Υπουργού για έγκαιρη κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των εκπαιδευτικών κενών σε όλη την Ελλάδα, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Κυκλάδων παρουσιάζουν τουλάχιστον 200 κενά σε γενική και ειδική αγωγή, καθώς και σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, σε όλες τις ειδικότητες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες πολλά από τα σχολεία της περιοχής μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, όπως είναι φυσικό.

Ενδεικτικά και μόνο στη Μύκονο λείπει σχεδόν το μισό εκπαιδευτικό προσωπικό από το νησί, στο Γυμνάσιο του νησιού (το μεγαλύτερο σχολείο των Κυκλάδων με 406 μαθητές) δεν υπάρχει μαθηματικός, στο ΓΕΛ και στο ΕΠΑΛ του νησιού δεν υπάρχουν καθηγητές για πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. 

Ταυτόχρονα στη δήθεν μεταμνημονιακή εποχή , την εποχή της “κανονικότητας”, όπως χαρακτηριστικά την αναφέρουν οι εκφραστές της νέας κυβέρνησης, η υποβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, των καλλιτεχνικών και της πληροφορικής για λόγους αυστηρά δημοσιονομικούς, έχει ως αποτέλεσμα σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων, τα μαθήματα αυτά να διδάσκονται ελάχιστα ή και καθόλου. Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά η εκπαίδευση και οι μαθητές μας στη νησιωτική Ελλάδα βιώνουν τον αποκλεισμό από τη πρόσβαση στη γνώση και ιδιαίτερα από τα ειδικά μαθήματα αυτά που προωθούν την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.  

Τα χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά και οι σοβαρές ελλείψεις στην εκπαίδευση μπορούν να λυθούν μόνο με ένα τρόπο: ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΜΕΣΑ.

Ύστερα μάλιστα από τις συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων με 30 μαθητές ανά εκπαιδευτικό, τις αλλαγές στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών, αναμένονται και οι επικείμενες αλλαγές για το Νέο Λύκειο ( Γαβρόγλου), που έχουν αρχίσει ήδη να επιφέρουν επιπρόσθετες μειώσεις και συγχωνεύσεις στις ειδικότητες των εκπαιδευτικών και νέα υποβάθμιση του μορφωτικού αγαθού και του δημόσιου σχολείου. 

Οι εκπαιδευτικές ανάγκες όμως δεν υπολογίζονται με βάση τις ανάγκες και τις συνθήκες της αγοράς ούτε με το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. 

Απέναντι σε όλους τους σχεδιασμούς για ένα “φτηνό” και υποβαθμισμένο δημόσιο σχολείο εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο της αντίστασης.  Ο κόσμος της εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι και οι γονείς θα υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, κάθε πολιτικό σχεδιασμό που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς. Για τα παιδιά μας δεν θα χαριστούμε σε κανένα διαχειριστή των σκληρών πολιτικών “λιτότητας” και περικοπών στην δημόσια παιδεία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

Κάλυψη όλων των κενών και των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών μας. 

Άμεσα μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών 

20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια! Ανατροπή των Υ.Α. για τη συγκρότηση τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ, Ομάδων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ, για τη συγκρότηση των ξενόγλωσσων τμημάτων και των τμημάτων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες/ΕΑΕ.

Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη, στη 13:30 μ.μ. στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο, για το ζήτημα των εκπαιδευτικών κενών και των ολιγομελών τμημάτων στις Κυκλάδες.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καρυσ
«Ελπίδα για τη Δημοκρατία»: Το νέο κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού, οι βασικοί στόχοι και η ιδρυτική διακήρυξη
Πρεμιέρα για το πολιτικό κίνημα της Μαρίας Καρυστιανού στη Θεσσαλονίκη – Όλα όσα έγιναν στο Ολύμπιον
«Ελπίδα για τη Δημοκρατία»: Το νέο κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού, οι βασικοί στόχοι και η ιδρυτική διακήρυξη
Μαίρη Πλέσσα
Από την υπερπροστασία της οικογένειας στην παραίτηση της τάξης: Η βουβή κρίση της σχολικής απουσίας
Η διαχείριση της σχολικής παραίτησης δεν λύνεται με ψηφιακές πλατφόρμες και λογιστικές καταγραφές απουσιών στο myschool
Από την υπερπροστασία της οικογένειας στην παραίτηση της τάξης: Η βουβή κρίση της σχολικής απουσίας