Στη Σ. Ζαχαράκη η έκθεση πεπραγμένων για το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή Στα ΕΠΑΛ»
Στην υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη παρέδωσε η συντονιστική επιτροπή έργου την πλήρη έκθεση για το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. – Υποστήριξη Σχολικών Μονάδων ΕΠΑ.Λ.» που εφαρμόστηκε πιλοτικά τη σχολική χρονιά 2017-18 σε εννέα (9) Επαγγελματικά Λύκεια, αξιοποιώντας εμπειρίες και πρακτικές που ήδη εφάρμοζε η εκπαιδευτική κοινότητα σε σχολικές μονάδες.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται όλες οι δράσεις που υλοποιήθηκαν τη σχολική χρονιά 2018-19 σχετικά με το πρόγραμμα ως μια χρήσιμη ανακεφαλαίωση και αποτίμηση του προγράμματος.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Θέμη Κοτσιφάκη, η υφυπουργός ενημερώθηκε για όλες τις δράσεις του ΜΝΑΕ και τη σημαντική συμβολή όλων των ομάδων που το στήριξαν, αλλά και την εξαιρετική δουλειά από τους εκπαιδευτικούς στα ΕΠΑΛ.

Το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. – Υποστήριξη Σχολικών Μονάδων ΕΠΑ.Λ.» εφαρμόστηκε πιλοτικά τη σχολική χρονιά 2017-18 σε εννέα (9) Επαγγελματικά Λύκεια, αξιοποιώντας εμπειρίες και πρακτικές που ήδη εφάρμοζε η εκπαιδευτική κοινότητα σε σχολικές μονάδες.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τη μείωση του ποσοστού εγκατάλειψης του σχολείου στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μεταξύ άλλων, προσφέρει παιδαγωγική υποστήριξη στα σχολεία για τη βελτίωση των βασικών αναγνωστικών, γλωσσικών και αριθμητικών εγγραμματισμών των μαθητών/-τριών, καθώς και ψυχοκοινωνική τους στήριξη για την ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σχολείο.

Από το σχολικό έτος 2018-19 το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. – Υποστήριξη Σχολικών Μονάδων ΕΠΑ.Λ.», συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, εφαρμόζεται στο σύνολο των Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας και περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

- Εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία των μαθητών/-ριών της Α ́ τάξης ΕΠΑ.Λ. στα μαθήματα «Νέα Ελληνικά» και «Μαθηματικά», η οποία πραγματοποιείται εντός του ωρολόγιου προγράμματος με τη μορφή της συνδιδασκαλίας από δύο εκπαιδευτικούς ταυτόχρονα στον χώρο της τάξης και έχει ως στόχο την ενίσχυση του γλωσσικού και αριθμητικού τους γραμματισμού.

- Στελέχωση των ΕΠΑ.Λ. με ψυχολόγους, οι οποίοι στηρίζουν ψυχοκοινωνικά τους μαθητές και οργανώνουν τη δικτύωση των σχολείων με υποστηρικτικές δομές ψυχοκοινωνικής υγείας της περιοχής τους.

- Ενεργοποίηση του θεσμού του «Συμβούλου Καθηγητή» για βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών και του κλίματος στην σχολική κοινότητα.

- Δημιουργία «Σχεδίων Δράσης», χρηματοδοτούμενων «project» που προωθούν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στα σχολεία και προβάλλουν τις επιστήμες, την τεχνολογία και τον πολιτισμό (υπάρχει σχετικό έργο ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται το ΝΟΗΣΙΣ).

- Εξοπλισμό των ΕΠΑ.Λ. με υποδομές τηλεδιάσκεψης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των σχολείων σε κοινές δράσεις.

- Δικτύωση των σχολείων μέσα από πλατφόρμες επικοινωνίας, οι οποίες επιτρέπουν την επικοινωνία των σχολείων μεταξύ τους αλλά και των σχολείων με υποστηρικτικές δομές της περιοχής τους.

- Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία και των ψυχολόγων από ειδικά εκπαιδευμένους επιμορφωτές (υπάρχει σχετικό έργο ΕΣΠΑ που έχει αναλάβει το ΙΕΠ).

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την έκθεση 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

110η Σύνοδος Πρυτάνεων
110η Σύνοδος Πρυτάνεων: Η ατζέντα της Τετάρτης 28/1 – Όλο το πρόγραμμα για χρηματοδότηση, AI και προσωπικό
Στον Βόλο η ηγεσία των ελληνικών ΑΕΙ – Τι συζητείται σήμερα, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, στη Σύνοδο Αντιπρυτάνεων και ποια θέματα «καίνε» τα Πανεπιστήμια
110η Σύνοδος Πρυτάνεων: Η ατζέντα της Τετάρτης 28/1 – Όλο το πρόγραμμα για χρηματοδότηση, AI και προσωπικό
Φορολοταρία
Κληρώνει σήμερα η φορολοταρία Δεκεμβρίου - Πώς θα δείτε αν κερδίζετε έως 50.000 ευρώ
Σήμερα η κλήρωση της φορολοταρίας για τις συναλλαγές Δεκεμβρίου που μοιράζει από 1.000 έως 50.000 ευρώ σε 556 τυχερούς
Κληρώνει σήμερα η φορολοταρία Δεκεμβρίου - Πώς θα δείτε αν κερδίζετε έως 50.000 ευρώ
Δημόσιο, δημόσιοι υπάλληλοι, συντάξεις
Σύνταξη στο Δημόσιο: Η εγκύκλιος ΕΦΚΑ που «καίει» τους εργαζόμενους συνταξιούχους
Νέος οδηγός ΕΦΚΑ για το Δημόσιο: Πότε η παραμονή στην υπηρεσία μετά τη σύνταξη θεωρείται παράνομη
Σύνταξη στο Δημόσιο: Η εγκύκλιος ΕΦΚΑ που «καίει» τους εργαζόμενους συνταξιούχους