Για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου
ΣΕΠΕ Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη»

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί κρίκο μιας συνολικής πολιτικής αντίληψης που θέλει να υλοποιήσει. Ο διακηρυγμένος σχεδιασμός της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγματος, δηλαδή η αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ενδεικτικό αυτών των προθέσεων είναι η απόσχιση της "Έρευνας και τεχνολογίας" από το Υπουργείο Παιδείας, από τον κατεξοχήν φυσικό τους χώρο, και την ενσωμάτωση τους στο Υπουργείο "Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπως και η κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης σε σχολές χαμηλής ζήτησης που σε συνδυασμό με την επαναφορά της βάσης εισαγωγής, πολλοί μαθητές θα μένουν εκτός οποιουδήποτε ιδρύματος διαμορφώνοντας μια «πελατεία» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Το επιχείρημα ότι το άσυλο ευθύνεται για την ανομία, την «εγκληματικότητα» και τη «διακίνηση ναρκωτικών»  είναι σαθρό πέρα για πέρα. Αρκεί κανείς να δει τι συμβαίνει με την εγκληματικότητα και τη διακίνηση ναρκωτικών έξω από τα πανεπιστήμια, όπου δεν υπάρχει το άσυλο, αλλά και την περίοδο 2011-2017, όπου είχε καταργηθεί για πρώτη φορά το άσυλο με το Ν.4009/11 με υπουργό παιδείας Διαμαντοπούλου. Το προϊσχύον νομικό καθεστώς (Ν.4485/17 Κεφ. Α, άρθρο 3) ήταν επαρκές για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων εντός των πανεπιστημίων - βούληση μόνο απαιτούνταν. Άλλωστε, το γεγονός ότι η αστυνομία με το προηγούμενο νομικό καθεστώς είχε προβεί σε επιχειρήσεις ενάντια σε κακουργηματικές και άνομες πράξεις γύρω και μέσα στα πανεπιστήμια, για τις οποίες δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή, μετά από συνεννόηση βέβαια με τις εισαγγελικές & πρυτανικές αρχές, δείχνει πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι άλλος.

Ενώ όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ τα γνωρίζει, συσχετίζει το άσυλο με την ανομία, παραγνωρίζοντας ότι αυτό που κάνει είναι ύβρις απέναντι στη συλλογική ιστορική συνείδηση, στους αγώνες των φοιτητών και του ελληνικού λαού για Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία, για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αλλά και απέναντι στους σύγχρονους αγώνες για την πρόσβαση όλων στη μόρφωση, στην εργασία, στην υπεράσπιση του άρθρου 16 του συντάγματος και της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Την ακαδημαϊκή ελευθερία και το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών -  δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα νέων ανθρώπων - αυτά θέλει να ψαλιδίσει και να καταργήσει η νέα κυβέρνηση.

Τα πανεπιστήμια υποφέρουν από την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και την απαξίωση από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Για τα θέματα αυτά να ανοίξει τα χαρτιά της η υπουργός και η κυβέρνηση και να στηρίξουν ολόπλευρα και έμπρακτα το χαρακτήρα του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» δηλώνει την αντίθεση του στην κατάργηση του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ. Την καταδικάζουμε καθώς και τις πρακτικές του δόγματος «νόμος και τάξη». Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Οι προσπάθειες κατάργησης του πάντα συνδέονταν με την καταστολή και την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών.

Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το πραγματικό περιεχόμενο του ασύλου μαζί με τα σωματεία μας και τους φοιτητικούς συλλόγους.

Για το Δ.Σ.

            Ο Πρόεδρος                                                   Η Γενική Γραμματέας

 

          Γιάννης Πασπαράκης                                         Μαρία Βασαρμίδου  

σχετικά άρθρα

 Κ. Πατέρας: O Μητσοτάκης είναι ψεύτης - Το Μαξίμου ζήτησε να μη βγω στα κανάλια (Audio)
Κ. Πατέρας: O Μητσοτάκης είναι ψεύτης - Το Μαξίμου ζήτησε να μη βγω στα κανάλια (Audio)
Επίθεση κατά του πρωθυπουργού και των συνεργατών του εξαπέλυσε ο 80χρονος Κώστας Πατέρας, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του διοικητή του γενικού...
Κ. Πατέρας: O Μητσοτάκης είναι ψεύτης - Το Μαξίμου ζήτησε να μη βγω στα κανάλια (Audio)
Ρωσία: Πολικές αρκούδες «αποκλείστηκαν» κοντά σε κατοικημένη περιοχή λόγω της κλιματικής αλλαγής
Ρωσία: Πολικές αρκούδες «αποκλείστηκαν» κοντά σε κατοικημένη περιοχή λόγω της κλιματικής αλλαγής
Τα μεγαλόσωμα ζώα περιμένουν μάταια να σχηματιστεί πάγος, ώστε να φύγουν για κυνήγι
Ρωσία: Πολικές αρκούδες «αποκλείστηκαν» κοντά σε κατοικημένη περιοχή λόγω της κλιματικής αλλαγής