Σχέδιο με «χειρουργικές» επεμβάσεις ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ στα πανεπιστήμια της χώρας
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, κατόπιν διαρροών της αστυνομίας και των αρμοδίων, για αστυνομικές επιχειρήσεις στα ΑΕΙ

Για «χειρουργικές» επεμβάσεις οργάνων της ΕΛΑΣ (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ κ.α) κάνει λόγο σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος», στον απόηχο της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ πληθαίνουν σχετικά δημοσιεύματα για επερχόμενες επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένεται να συνταχθεί «τράπεζα δεδομένων» για προσαχθέντες κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.

Το δημοσίευμα:

Σχέδιο για χειρουργικές επεμβάσεις στα ΑΕΙ, με «χαρτογράφηση» των πανεπιστημίων και εγχειρίδιο χειρουργικών αστυνομικών ενεργειών ανάλογα με το αδίκημα που διαπιστώνεται, έχουν εκπονήσει επικεφαλής αξιωματικοί της αστυνομίας αρκετές συσκέψεις πριν την ψήφιση κατάργησης του ασύλου.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για ουσιαστικές αστυνομικές παρεμβάσεις με προσοχή και σύνεση και όχι στημένα σόου με γιουρούσια αστυνομικών μόνο για την εικόνα. Τα πρώτα σχέδια αφορούν Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ΑΠΘ, Πάντειο, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει για όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Αρχικά, έχει γίνει μια χαρτογράφηση, τοπογραφική ανάλυση εσωτερικά και εξωτερικά, των πανεπιστημίων για την καλύτερη γνώση των χώρων τους σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης. Ανάλυση όλων των σημείων εισόδου-εξόδου σε αυτά για την ασφαλή προσέγγιση, αναχώρηση και ενδεχόμενη εκκένωσή τους. Ειδικές «ομάδες κρούσης», στις οποίες ανάλογα με την περίσταση, θα χρησιμοποιούνται μικτά ή μεμονωμένα κλιμάκια αστυνομικών των MAT, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και Ασφάλειας.

Έχουν ήδη αποτυπωθεί σε εγχειρίδιο-Manual οι αστυνομικές ενέργειες ανάλογα με το αδίκημα που διαπράττεται, όπως ρίψεις μολότοφ, βανδαλισμοί, διακίνηση ναρκωτικών ή παρεμπόριο. Από εκεί και έπειτα θα γίνονται «χειρουργικές» αστυνομικές επεμβάσεις αντιμετώπισής τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι αξιωματικοί, με ολιγομελείς ομάδες αστυνομικών. Παράλληλα καταγράφονται τρόποι εκκένωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καταγραφή προσαχθέντων και δημιουργία «τράπεζας» δεδομένων.

Στις περιπτώσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που βρίσκονται στην πρωτεύουσα, τα αστυνομικά σχέδια περιλαμβάνουν την επέκταση των προληπτικών και στοχευμένων επιχειρήσεων. Αναφορικά με το Πολυτεχνείο, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια «ημιμόνιμη» εγκατάσταση της αστυνομίας μέσα στα Εξάρχεια προκειμένου οι επεμβάσεις της ΕΛΑΣ να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.

 

σχετικά άρθρα

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για το νεαρό καρκινοπαθή από το Πακιστάν
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για το νεαρό καρκινοπαθή από το Πακιστάν
Υπενθυμίζεται ότι οι αιτούντες άσυλο, έχουν εξαιρεθεί από την υπουργική εγκύκλιο που προβλέπει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε πολίτες τρίτων...
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για το νεαρό καρκινοπαθή από το Πακιστάν
Σε εξέλιξη η πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο στο κέντρο της Αθήνας
Σε εξέλιξη η πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο στο κέντρο της Αθήνας
Με κεντρικό σύνθημα «αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία», διαδηλωτές και διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια...
Σε εξέλιξη η πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο στο κέντρο της Αθήνας