Σοφία Ζαχαράκη
Συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στον ΘΕΜΑ 104,6

Στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς εστίασε μιλώντας στο Πρώτο Θέμα η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως είπε, τα σχολικά εγχειρίδια είναι έτοιμα για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα παραδοθούν στο τέλος του Ιουλίου.

Αναφερόμενη στους εκπαιδευτικούς, είπε πως πως προχωρούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκλειδώσουν οι διαδικασίες που είχαν «παγώσει» λόγω των εκλογών. Τις προσπάθειες του υπουργείου συνδράμουν οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές μαζί με τις τοπικές διευθύνσεις ώστε όλα τα ζητήματα να έχουν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και «το μεγάλο κύμα των καθηγητών να είναι στις 11 Σεπτεμβρίου στις τάξεις τους».

Για τις αποσπάσεις και τα κενά, η Σ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για την ακριβή καταγραφή των αναγκών των υπηρεσιών του υπουργείου, ώστε να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των αποσπάσεων/μετατάξεων.

Σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των σχολείων, εξήγησε ότι ενδεχόμενες αλλαγές θα συντελούσαν σε μια αυξημένη κόπωση μαθητών και εκπαιδευτικών: «Το γεγονός ότι υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες το μεσημέρι είναι αποτρεπτικό. Μόλις περάσει ένα σημείο χρονικό - και επικαλούμαι και την εμπειρία μου στις σχολίκες αίθουσες - επέρχεται μια κόπωση αυξανόμενη» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το πρώτο κουδούνι στις 8:15 «είναι παραγωγικό και έχει δουλέψει πάρα πολλά χρόνια».

Σε ό,τι αφορά τη δίχρονη προσχολική αγωγή και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και αίθουσες, τόνισε πως η κυβέρνηση στηρίζει την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Σημείωσε πως ήδη ζητήθηκε από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τους δήμους που προσφέρουν εντάσσονται στο πρόγραμμα της προσχολικής αγωγής να αναφέρουν ελλείψεις και κενά ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Η υφυπουργός δεσμεύθηκε πως «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός δομής». Επιπρόσθετα, δήλωσε πως η ΔΟΕ, οι υπηρεσίες του υπ. Παιδείας και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης εργάζονται σε έντονους ρυθμούς ώστε άμεσα να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την προσχολική αγωγή.

Για την κατάργηση του ασύλου μίλησε για νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αποτελέσει ένα εργαλείο για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αναφερόμενη στις ενδεχόμενες αντιδράσεις, υπενθύμισε πως η κατάργηση του ασύλου ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ η οποία εγκρίθηκε στις εκλογές από τους Έλληνες πολίτες και ότι η κοινή γνώμη έχει στραφεί υπέρ της κατάργησής του.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΤΕΦΑΑ
ΤΕΦΑΑ 2026: Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες και τα κέντρα εξέτασης για τα αγωνίσματα – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
Στην τελική ευθεία για τα ΤΕΦΑΑ: Οδηγός για τις υγειονομικές εξετάσεις και τα αγωνίσματα των υποψηφίων
ΤΕΦΑΑ 2026: Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες και τα κέντρα εξέτασης για τα αγωνίσματα – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
Αλέξης Τσίπρας
Νέα κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: «Υπό πίεση ο Ανδρουλάκης» απαντούν στελέχη κοντά στον Τσίπρα
Σκληραίνει η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πρόσωπα που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, με αιχμές, προσωπικές επιθέσεις και...
Νέα κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: «Υπό πίεση ο Ανδρουλάκης» απαντούν στελέχη κοντά στον Τσίπρα
Γιώργος Σιακαντάρης
Ο Γ. Σιακαντάρης απαντά στον Κ. Βαξεβάνη: «Τόση εμπάθεια;» – Η κόντρα για το μανιφέστο Τσίπρα
Ο Γ. Σιακαντάρης απαντά στον Κ. Βαξεβάνη για το μανιφέστο Τσίπρα: «Τόση εμπάθεια;»
Ο Γ. Σιακαντάρης απαντά στον Κ. Βαξεβάνη: «Τόση εμπάθεια;» – Η κόντρα για το μανιφέστο Τσίπρα
καιρός βροχές
Καιρός: Έρχεται πτώση θερμοκρασίας και βροχές – Πού θα «χτυπήσει» η αστάθεια τις επόμενες ημέρες
Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού με τοπικές βροχές, καταιγίδες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ηπειρωτικά
Καιρός: Έρχεται πτώση θερμοκρασίας και βροχές – Πού θα «χτυπήσει» η αστάθεια τις επόμενες ημέρες