Εφ' όλης της ύλης συζήτηση για εξεταστικό, μηχανογραφικά, διορισμοί, δίχρονη προσχολική αγωγή, κατάργηση ασύλου και Νομικής Σχολής Πατρών

Χρύσα Βαϊνανίδη

Η κατάργηση του ασύλου, το νέο εξεταστικό, τα μηχανογραφικά, η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, η δίχρονη προσχολική αγωγή και η κατάργηση της 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την υπουργό Παιδείας

Σε διεξοδική συζήτηση για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με το βλέμμα στραμμένο στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας προχώρησε σήμερα η νέα πολιτική ηγεσία με τον πρωθυπουργό, ο οποίος ξεκίνησε τον κύκλο των επισκέψεων του από το υπουργείο Παιδείας κάνοντας λόγο «για άμεση πολιτική προτεραιότητα».

«Η παιδεία είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για εμένα προσωπικά. Θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά για μια αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία» τόνισε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνάντησης, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στη νέα ηγεσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την λήψη άμεσων μέτρων για την σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους εκπαιδευτικούς που «επιτελούν με αγάπη και καθήκον το έργο τους».

Σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε τα εξής:

1. Για την έναρξης της σχολικής χρονιάς, η Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε ότι όλα προχωρούν κανονικά ώστε τα βιβλία και οι εκπαιδευτικοί να είναι εγκαίρως στη θέση τους και να ξεκινήσει η σχολική χρονιά χωρίς προβλήματα.

2. Για τους μόνιμους διορισμούς, διαβεβαίωσε ότι οι 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή θα πραγματοποιηθούν και ότι ήδη η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε επικοινωνία με το ΑΣΕΠ ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε τι μέλλει γενέσθαι με τους υπόλοιπους 10.500 στη γενική εκπαίδευση.

3. Για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, συζητήθηκε η εφαρμογή του μέτρου στους εναπομείναντες 27 δήμους της χώρας. Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να «μην μείνει κανένα παιδί εκτός δομής».

4. Σχετικά με το νέο εξεταστικό, η Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε ότι τα παιδιά που θα φοιτήσουν φέτος στη Γ’ Λυκείου θα εξεταστούν στο σύστημα που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες, σημειώνοντας ότι «δεν φταίνε οι μαθητές που αλλάζουν οι κυβερνήσεις». Ωστόσο προανήγγειλε «βελτιωτικές κινήσεις» σε στρεβλώσεις που υπάρχουν στο νέο σύστημα, όπως στη διδακτέα και εξεταστέα ύλη.

5. Μηχανογραφικά. Θα δοθεί παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των μηχανογραφικών 2019, καθώς σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας εξετάζονται οι αδυναμίες που έχουν διαπιστωθεί σε μερικά νέα Ιδρύματα που αναμένεται να λειτουργήσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος αναφορικά με τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Κατάργηση ασύλου και 4ης Νομικής Σχολής

1. Στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται η ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου. Υπενθυμίζεται ότι χθες η υπουργός Παιδείας πραγματοποίησε συνάντηση με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και μέλη της ΠΟΣΔΕΠ τόσο για τα ζητήματα ασφάλειας των ιδρυμάτων και τη σχετική ρύθμιση, όσο και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με φόντο το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

2. Καταργείται η 4η Νομική Σχολή στην Πάτρα. «Μετά από αναλυτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε στην ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής. Το θέμα δεν είναι Πάτρα, θα μπορούσε η σχολή να βρίσκεται οπουδήποτε αλλού. Έχουμε χιλιάδες άνεργους δικηγόρους στη χώρα» ανέφερε η υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας πως στόχος της ΝΔ είναι γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για όλες τις βαθμίδες

Σε ό,τι αφορά τους μακροπρόθεσμους στόχους, αναμένεται νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά και τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Βασικός άξονας, σύμφωνα με την υπουργό, η «ελευθερία» και η «αυτονομία» τόσο των σχολείων, όσο και των πανεπιστημίων. «Θέλουμε να απεμπολήσουμε εξουσίες και αρμοδιότητες από πάνω μας και να της δώσουμε εκεί που πραγματικά ανήκουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Κ. Γαβρόγλου: Αντισυνταγματική η αλλαγή του μηχανογραφικού που εμπεριέχει κατάργηση Τμημάτων

Δίχρονη προσχολική αγωγή: Αναζητείται λύση για την έλλειψη υποδομών

Επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

μαθητές
Όταν η διδασκαλία της Ιστορίας από γυναίκα θεωρούνταν σκάνδαλο!
Η διδασκαλία της νεαρής τότε ιστορικού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αποτέλεσε τη βασική αιτία της έκρηξης μιας ακόμη μεσοπολεμικής εκπαιδευτικής...
Όταν η διδασκαλία της Ιστορίας από γυναίκα θεωρούνταν σκάνδαλο!
emmanuela
Ξεκίνησε η μεταμόσχευση της καρδιάς της αδικοχαμένης Έμμας σε νεαρή λήπτρια
Πήραν τη μεγάλη απόφαση να δωρίσουν τα όργανά της, γιατί, όπως εξήγησε, ήταν κάτι το οποίο σε ανύποπτη χρονική στιγμή είχε ζητήσει και η ίδια. 
Ξεκίνησε η μεταμόσχευση της καρδιάς της αδικοχαμένης Έμμας σε νεαρή λήπτρια