Thumbnail
Η νέα Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως βρέθηκε στο στούντιο του ΣΚΑΪ μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη, τον Βασίλη Κεγκέρογλου και τον Κλέων Γρηγοριάδη.

Η υπουργός Παιδείας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, στις αλλαγές που πραγματοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και στο θέμα του ασύλου στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Συγκεκριμένα η Νίκη Κεραμέως υπερθεμάτισε στην κατάργηση του ασύλου όπου θα πραγματοποιηθεί με νομοσχέδιο που άμεσα θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση. Παράλληλα τόνισε πως το Υπ.Παιδείας θα προχωρήσει σε συζητήσεις με τα Ιδρύματα για την ελεγχόμενη είσοδο.

Κατάργηση του ασύλου

Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί σήμερα το υπουργείο Παιδείας, καθώς «θεωρεί την επένδυση στη Παιδεία, ίσως τη μεγαλύτερη που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα, αν το δούμε μακροπρόθεσμα».

«Άμεσα στο πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης μας, θα υπάρχει διάταξη που θα καταργεί το άσυλο, δεν θα το τροποποιεί. Το άσυλο για εμάς δεν έχει θέσει στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως εφαρμόζεται σήμερα. Θα ισχύει στο δημόσιο πανεπιστήμιο ότι ακριβώς ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας. Θα μπορούν να επέμβουν οι αρχές αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που γίνεται στο πανεπιστήμιο», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η κοινωνία επιζητά αυτή την αλλαγή, η οποία γίνεται διότι «έχουμε αφενός εξαιρετικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, εξαιρετικούς καθηγητές και φοιτητές, όμως η πολιτεία δεν έχει κάνει το καθήκον της. Δεν τους έχει εξασφαλίσει ένα υγειές ακαδημαϊκό περιβάλλον».

Για το ότι η ΕΛ.ΑΣ μπορεί και τώρα να επέμβει, αρκεί να σηκώσει το τηλέφωνο ο πρύτανης, η κ. Κεραμέως είπε: «Τα πράγματα σήμερα έχουν ως εξής. Αν κάποιος πέσει θύμα βιαιοπραγίας, στο Πανεπιστήμιο, πρέπει να συμβούν τα εξής. Τη στιγμή του επεισοδίου, πρέπει να το πληροφορηθεί ο πρύτανης, και να ειδοποιήσει τα μέλη του πρυτανικού συμβουλίου. Αυτά πρέπει να είναι όλα διαθέσιμα, και ως δια μαγείας να διακτινιστούν, να συνεδριάσουν να συζητήσουν αν η συγκεκριμένη πράξη που λαμβάνει χώρα εκείνη τη στιγμή είναι πταίσμα πλημμέλημα ή κακούργημα και μόνο αν είναι κακούργημα κατά της ζωής έχει δικαίωμα η αστυνομία να επέμβει αυτεπαγγέλτως. Αυτοί η διαδικασία θα διαρκούσε δύο-τρεις ημέρες». 

Διευκρίνισε ότι με την κατάργηση του ασύλου, η αστυνομία θα μπορεί να επέμβει όπως ισχύει σε κάθε άλλη περίπτωση βίας, σε δημόσιο χώρο

Η Υπουργός Παιδείας ρώτησε την τέως υπουργό (Όλγα Γεροβασίλη) αν δέχεται ότι με βάση το σύστημα που έχει ψηφίσει, σήμερα για να επέμβει η αστυνομία πρέπει κάποιος να πει ότι αυτό είναι κακούργημα ή έγκλημα. Η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Η ΕΛ.ΑΣ δεν παρεμβαίνει ποτέ μόνη της. Είναι όργανο. Κάποιος καταγγέλλει ή κάποιος εισαγγελέας την καθοδηγεί. Η αστυνομία μπαίνει με όρους».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί οι Έλληνες με προθεσμιακές καταθέσεις είναι «μεγάλοι χαμένοι»;

Ποια γνωστή ηθοποιός παράτησε την τηλεόραση και έγινε δασκάλα σε χωριό της Αρκαδίας

Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ρεύμα
Χωρίς ρεύμα σήμερα (13/01) 9 περιοχές της Αττικής – Σε ποιους δήμους θα υπάρξουν διακοπές
Προγραμματισμένες παρεμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης την Τρίτη 13 Ιανουαρίου – Έκκληση για προσοχή από τους πολίτες
Χωρίς ρεύμα σήμερα (13/01) 9 περιοχές της Αττικής – Σε ποιους δήμους θα υπάρξουν διακοπές
καρυστιανού
Εκτός νέου πολιτικού φορέα ο Φαραντούρης – Τα πρόσωπα του στενού κύκλου Καρυστιανού
Αυστηρά κριτήρια, αποστάσεις από εν ενεργεία πολιτικούς και ομάδες εργασίας σε πλήρη εξέλιξη για το υπό διαμόρφωση εγχείρημα
Εκτός νέου πολιτικού φορέα ο Φαραντούρης – Τα πρόσωπα του στενού κύκλου Καρυστιανού
αγρότες
Αγρότες σε ρήξη με το Μαξίμου: Λένε «όχι» στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Μπλόκα επ’ αόριστον σε Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία, καταγγέλλουν προσχηματικό διάλογο και προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Αγρότες σε ρήξη με το Μαξίμου: Λένε «όχι» στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η Νάντια Γιαννακοπούλου στο alfavita.gr: Χρειάζονται καθαρές απαντήσεις για μια νέα πορεία της χώρας απέναντι στα αδιέξοδα της Ν.Δ.
 Η ευθύνη να δείξει ότι υπάρχουν άλλες επιλογές, ότι υπάρχει άλλη πορεία για την χώρα πέφτει στους ώμους του ΠΑΣΟΚ
Η Νάντια Γιαννακοπούλου στο alfavita.gr: Χρειάζονται καθαρές απαντήσεις για μια νέα πορεία της χώρας απέναντι στα αδιέξοδα της Ν.Δ.