pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Η Νίκη Κεραμέως παρέλαβε το υπουργείο Παιδείας από τον Κώστα Γαβρόγλου

Χρύσα Βαϊνανίδη

«Η Παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για τη χώρα, στοχεύουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» ανέφερε η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Παιδείας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό της ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανάληψη μιας θέσης «νευραλγικής και καίριας για το παρόν και το μέλλον της χώρας».

Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι οι απόψεις της ΝΔ μπορεί να συγκρούστηκαν με εκείνες της απερχόμενης ηγεσίας του υπουργείου, προσέθεσε ωστόσο ότι αυτή η σύγκρουση έγινε με όρους κοσμικότητας και δημοκρατικού διαλόγου.

Χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, η νέα υπουργός Παιδείας ανέφερε πως το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία «εισάγει μια βαθιά τομή με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» και παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.  

«Θέλουμε να πετύχουμε τις ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις γιατί πρόκειται για έναν ευαίσθητο τομέα» τόνισε, προσθέτοντας πως «θα δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς όμως αιφνιδιασμούς».

Κ. Γαβρόγλου: Θα παρακολουθούμε από κοντά με έναν κριτικό και εποικοδομητικό λόγο

«Σήμερα δεν είναι ούτε μέρα απολογισμού, ούτε μέρα να συγκρίνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενδεχομένως το πιο σωστό να είναι η κατάθεση μιας εμπειρίας που μπορεί να αξιοποιηθεί και την οποία αφήνουμε ως παρακαταθήκη τόσο στη νέα κυβέρνηση όσο και στην ελληνική κοινωνία» τόνισε κατά την ομιλία του ο Κώστας Γαβρόγλου και συνεχάρη τη νέα ηγεσία.

Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έγιναν τα τελευταία χρόνια, όπως η θέσπιση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, οι μειωμένες εξετάσεις στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, η νέα Γ’ Λυκείου και η πρόσβαση στα ΑΕΙ με το απολυτήριο Λυκείου, το νέο ακαδημαϊκό χάρτη, την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, την ίδρυση των διετών προγραμμάτων για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ και την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Δεν υποστηρίζω ότι έγιναν όλα τέλεια, ούτε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις. Είναι, όμως, μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν χρόνιες και επικίνδυνες ανεπάρκειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, προσδίδουν μία θετική δυναμική και ανταποκρίνονται σε κοινωνικά αιτήματα» είπε, τονίζοντας πως «εμείς θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά όσα θα γίνονται με έναν κριτικό αλλά εποικοδομητικό λόγο».

Πιστώσεις για 37.000 αναπληρωτές το επόμενο σχολικό έτος

Σύμφωνα με τον Κ. Γαβρόγλου «για το άνοιγμα των σχολείων έχει ολοκληρωθεί η διανομή των διδακτικών βιβλίων στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στα Γυμνάσια, ενώ στα Λύκεια ολοκληρώνεται εντός Ιουλίου.

Έχει επίσης ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός και η εξασφάλιση των πιστώσεων για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται φέτος στις 37.000 και ο συνολικός προϋπολογισμός πιστώσεων αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2019-20 και ανέρχεται στα 550.000.000 €». 

Αιχμές για διορισμούς και Έρευνα

Ο Κώστας Γαβρόγλου εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για τη μεταφορά του τομέα Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης «αφού με αυτόν τον τρόπο όχι μόνον εργαλειοποιούνται οι διαδικασίες έρευνας, αλλά μια τέτοια κίνηση έντονου ιδεολογικού συμβολισμού, δεν φαίνεται ότι θα είναι ευνοϊκή για το μέλλον των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, κάτι στο οποίο είχαμε δώσει τεράστια ώθηση».

Για τους μόνιμους διορισμούς, ο Κώστας Γαβρόγλου επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για την υλοποίησή τους και κάλεσε τη νέα ηγεσία να τοποθετηθεί. «Σήμερα είναι μία καλή ευκαιρία να ξεκαθαριστεί η πραγματική πρόθεση της Κυβέρνησης σας αν θα προχωρήσετε ή όχι, στους μόνιμους διορισμούς, οι οποίοι είναι απολύτως αναγκαίοι για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης».

Μ. Τζούφη: Χρειαζόμαστε μια δημόσια εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις

«Παραλάβαμε έναν τομέα υποστελεχωμένο και με ελλιπή χρηματοδότηση» τόνισε από την πλευρά της η Μερόπη Τζούφη αναφερόμενη στις δράσεις για την αναμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και την στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Για τον τομέα της ειδικής αγωγής, υπογράμμισε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε γίνει καταγραφή των αναγκών: «τώρα γνωρίζουμε ότι 100.000 παιδιά χρήζουν στήριξης. Οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί και η βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών θα ενισχύσουν τον ευαίσθητο αυτό τομέα» και εξέφρασε την ελπίδα της η νέα ηγεσία να συνεχίσει το έργο για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Κ. Φωτάκης: Για πρώτη φορά συγκροτήθηκε εθνική στρατηγική για την έρευνα

«Μετά από 4,5 χρόνια το τοπίο της έρευνας έχει αναμορφωθεί ριζικά» ανέφερε από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Καινοτομίας και Έρευνας Κώστας Φωτάκης, τονίζοντας πως «η αύξηση των δαπανών για την έρευνα από δημόσιους πόρους συμπαρέσυρε και τις ιδιωτικές δαπάνες, οι οποίες έφτασαν συνολικά τα 2δις. ευρώ για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας».

Υπογράμμισε παράλληλα πως η έρευνα θα πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο και να είναι συνδεδεμένη με εμβληματικές δράσεις για την οικονομία και την κοινωνία της γνώσης, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας μέσω του οποίου θα πραγματοποιούνται δωρεάν γενετικές εξετάσεις σε ασθενείς με καρκίνο.

Διαβάστε ακόμη:

Η ομιλία της Νίκης Κεραμέως στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΠΕΘ

Κ. Γαβρόγλου: Οι εκπαιδευτικοί μας δίδαξαν τι σημαίνει η επιτέλεση κοινωνικού λειτουργήματος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 200 ευρώ: Από που παίρνεις ΔΩΡΕΑΝ Laptop

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ - Λήξη προθεσμιών: Οδηγός για αιτήσεις και κατάθεση δικαιολογητικών
Ενημέρωση από τον Βασίλη Βούγια και τη Γεωργία Μπουλμέτη για τις αιτήσεις και την κατάθεση δικαιολογητικών για τις προκηρύξεις ΑΣΕΠ
Προκηρύξεις ΑΣΕΠ - Λήξη προθεσμιών: Οδηγός για αιτήσεις και κατάθεση δικαιολογητικών
Πότε θα γίνουν οι κρίσεις - επιλογές Διευθυντών Σχολείων;
Όσον αφορά τους 2.407 υποψήφιους Συμβούλους Εκπαίδευσης η διαδικασία που έχει αρχίσει για την κάλυψη των 800 θέσεων  αναμένεται να ολοκληρωθεί σχεδόν...
Πότε θα γίνουν οι κρίσεις - επιλογές Διευθυντών Σχολείων;
μικρα-βιβλιοπωλεια
Μικρά Βιβλιοπωλεία: Μια ολόκληρη εβδομάδα από εκδηλώσεις για βιβλία, παιχνίδια, μουσική σε όλη την Ελλάδα
Η πιο μεγάλη γιορτή στα Μικρά Βιβλιοπωλεία έρχεται στις 23 – 28 Μαΐου! Μια ολόκληρη Εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις για βιβλία, παιχνίδια, μουσική και...
Μικρά Βιβλιοπωλεία: Μια ολόκληρη εβδομάδα από εκδηλώσεις για βιβλία, παιχνίδια, μουσική σε όλη την Ελλάδα