Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας: Έξι χρόνια εκπαίδευσης, αλληλεγγύης, δημοκρατίας
O θεσμός των αλληλέγγυων σχολείων δημιουργήθηκε ως απάντηση στις εκπαιδευτικές ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν από την κρίση

Της Χρύσας Βαϊνανίδη

Ένας χώρος ζεστός, πολύχρωμος, οικείος. Ζωγραφιές και graffiti στολίζουν τους τοίχους, η μία αίθουσα διδασκαλίας διαδέχεται την άλλη. Θρανία, στυλό, μολύβια, βιβλιοθήκες. Η αυλή γεμάτη λουλούδια και φυτά. Ο σπόρος της εκπαίδευσης, της αλληλεγγύης, της προσφοράς, της δημοκρατίας έχει ανθίσει και αποδίδει καρπούς. 

Το Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας μετρά έξι χρόνια ζωής, προσφέροντας μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και Λυκείου (ΓΕΛ - ΕΠΑΛ), πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, ξένων γλωσσών σε μαθητές και ενήλικες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά), μαθήματα μουσικής και σεμινάρια. Παράλληλα διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και προβολές ταινιών, ενώ λειτουργεί θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων του 2ου Γυμνασίου Μοσχάτου. 

Μέχρι σήμερα στα θρανία του σχολείου έχουν “καθίσει” πάνω από 700 μαθητές, πολλοί από τους οποίους επιστρέφουν πια ως καθηγητές ή ως μαθητές σε ξενόγλωσσα τμήματα.

mesopotamia3.jpg

Θεσμός - απάντηση στην κρίση

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2013 από την Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου στο πλαίσιο της Τράπεζας Χρόνου. Η Τράπεζα Χρόνου αποτελεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης που βασίζεται στην ανταλλαγή υπηρεσιών μεταξύ των πολιτών. Κάθε μέλος του δικτύου δηλώνει μια υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει ανταποδοτικά σε κάποιο άλλο μέλος.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες για υπηρεσίες εκπαίδευσης ήταν αυξημένες. O θεσμός των αλληλέγγυων σχολείων δημιουργήθηκε δηλαδή ως απάντηση στις εκπαιδευτικές ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν από τα μέτρα λιτότητας της συγκεκριμένης περιόδου.

mesopotamia4.jpg

“Η εκπαίδευση είναι ακριβό αγαθό. Ειδικά για τις μονογονεικές οικογένειες ή τις οικογένειες που ζουν μόνο με ένα μισθό τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Ένας μισθός δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες” αναφέρει στο alfavita.gr η Μαρινίκη Κολιαράκη, εθελόντρια στο Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας. “Ευτυχώς, δεν βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμασταν λίγα χρόνια πριν που διαπιστώναμε ελλείψεις μέχρι και σε βασικά αγαθά. Παρόλα αυτά η εκπαίδευση παραμένει ακριβό αγαθό, ειδικά στη διδασκαλία ξένων γλωσσών”, σημειώνει.

Ένα σχολείο δημοκρατικό, ανοιχτό για όλους και όλες

Κάθε χρόνο το εγχείρημα μεγαλώνει. “Φέτος ξεπεράσαμε τα 60 τμήματα” μας λέει η Μαρινίκη. “Η εγγραφή γίνεται αποκλειστικά στο χώρο του σχολείου. Στόχος μας είναι η προσωπική επαφή με τους γονείς/ενδιαφερόμενους. Στη συνάντηση γνωριμίας τους ξεναγούμε στο χώρο, τους εξηγούμε πώς λειτουργεί, απαντάμε στις απορίες τους. Η εγγραφή και η φοίτηση είναι δωρεάν. Η μόνη προϋπόθεση είναι όσοι εγγράφονται να δηλώνουν τι θα μπορούσαν να προσφέρουν σε οποιοδήποτε άλλο μέλος του δικτύου εάν υπάρξει ανάγκη”, διευκρινίζει.

Ως προς τη λειτουργία του, το Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας αποτελεί ένα πρωτότυπο (σε σχέση με αντίστοιχα κοινωνικά σχολεία) εκπαιδευτικό εγχείρημα, καθώς λειτουργεί με κοινές συνελεύσεις γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών κατά τις οποίες οι αποφάσεις λαμβάνονται συναινετικά, συνθετικά και δημιουργικά. Επίσης διοργανώνονται ανταποδοτικές δράσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. 

mesopotamia1.jpg

Τα Αλληλέγγυα Σχολεία δεν αποτελούν υποκατάστατο του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, αλλά παίζουν ένα ρόλο υποστηρικτικό. “Δεν έχουν σχέση με τα παραδοσιακά μοντέλα εκπαίδευσης και οργάνωσης, ούτε επιθυμούν να αποτελέσουν ένα εκπαιδευτικό μοντέλο παράλληλο στο υπάρχον” τονίζει η Μαρινίκη. “Στοχεύουν στην ενίσχυση και διεύρυνση της έννοιας του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και με το στοιχείο της τοπικότητας να καλλιεργηθούν σχέσεις αλληλεγγύης στις γειτονιές, προτάσσοντας την αξία της συμμετοχικής δημοκρατίας” εξηγεί, προσθέτοντας πως “η στήριξη μας και η αλληλεγγύη μας στους εκπαιδευτικούς της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι αδιαπραγμάτευτη”. 

Περισσότερες πληροφορίες: 

http://www.mesopotamia.gr/el/bank-school/to-allhlegguo-sxoleio/

https://www.facebook.com/solidarityschoolmesopotamia/ 

Ενημερωθείτε επίσης για το Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων σε όλη την Ελλάδα: 

http://solidarityschools.gr/ 

afisaki.jpg
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2021: Αυτά είναι τα θέματα σε Χημεία, Πληροφορική, Κοινωνιολογία

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα