ΙΕΠ: Νέα σενάρια για τα Αρχαία Ελληνικά από το ΚΕΓ
Από το ΙΕΠ

Νέα σενάρια για τα Αρχαία Ελληνικά από το ΚΕΓ Αναρτήθηκαν τα νέα σενάρια για τα Αρχαία Ελληνικά από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Κ.Ε.Γ.) – Ανακοίνωση ΙΕΠ Θεωρητικό πλαίσιο σύμπτυξης-μεταποίησης σεναρίων Τα δύο επόμενα σενάρια δεν προτείνονται εδώ ως υποδειγματικά αλλά ως μια νέα σύνθεση που αξιοποιεί κάποια στοιχεία από τα ήδη υπάρχοντα σενάρια του Πρωτέα.

Ο σχεδιασμός τους, όμως, υπακούει σε ένα σχήμα ολιστικής προσέγγισης, το οποίο έχει σχηματοποιηθεί στον λεγόμενο «ρόμβο της γλωσσικής εκπαίδευσης». Πιο συγκεκριμένα, στοχεύει στη συνεξέταση του γλωσσικού μηχανισμού ενός κειμένου, των ιδεών του και των χαρακτηριστικών του ως γραμματειακού / κειμενικού είδους αλλά και στη συστηματική καλλιέργεια μιας «κουλτούρας γραφής». Προβάλλει, τέλος, και τη σύνδεση του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο με αυτό της Νεοελληνικής Γλώσσας. 

Η πρόταση Η πρόταση που κατατίθεται εδώ προέκυψε από τη σύμπτυξη και τυποποίηση δύο εκτεταμένων σεναρίων του Πρωτέα και είναι εφαρμόσιμη για οποιοδήποτε άλλο από τα 2000 εκτεταμένα σενάρια. Η ιδέα της σύμπτυξης των σεναρίων αναδείχθηκε ως αξιοποιήσιμη πρακτική στην επιμορφωτική ημερίδα για τα εκπαιδευτικά σενάρια του προγράμματος «Πρωτέας» που πραγματοποίησε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στις 14/12/2018. Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφονται με σαφήνεια κάποιες από τις επιμέρους ιδέες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε ένα καινούριο «μικροσενάριο». Το τελικό σενάριο είναι μικρότερο σε μέγεθος σε σχέση με το αρχικό, ακολουθεί την τυπική διάρθρωση των διδακτικών σεναρίων του Πρωτέα και προσφέρει εναλλακτικές δυνατότητες για ακόμη μικρότερα σενάρια με βάση τις εκτιθέμενες εδώ ιδέες. Τη σύμπτυξή του μπορούν να αναλάβει οποιοδήποτε ζεύγος εκπαιδευτικών που διδάσκουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο σε μία σχολική μονάδα. 

Θεωρητικό πλαίσιο

Συμπτυγμένη πρόταση - Ξενοφώντας

Συμπτυγμένη πρόταση - Σοφοκλής

σχετικά άρθρα

«Αδιανόητη Επιχείρηση»: Όταν ο Τσώρτσιλ σχεδίαζε επίθεση στη Σοβιετική Ένωση
«Αδιανόητη Επιχείρηση»: Όταν ο Τσώρτσιλ σχεδίαζε επίθεση στη Σοβιετική Ένωση
Μετά τα έξι χρόνια του πιο καταστροφικού πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Λονδίνο σκόπευε να συνεχίσει τον πόλεμο αυτή τη φορά εναντίον μια...
«Αδιανόητη Επιχείρηση»: Όταν ο Τσώρτσιλ σχεδίαζε επίθεση στη Σοβιετική Ένωση