Thumbnail
Του Κώστα Ναούμ, φυσικού «πέραν της τριετίας»

Με το άρθρο 221 παρ. 2 στο νομοσχέδιο για τη Παιδεία που κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, προβλέπεται η χορήγηση επιμισθίου εξωτερικού  για τέσσερα χρόνια, για τους εκπαιδευτικούς που θα παίρνουν παράταση απόσπασης πέραν της τριετίας, με εφαρμογή όμως  μόνο στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν τώρα το τρίτο έτος της απόσπασης για το έτος 2019-2020. Με αυτό τον τρόπο αδικούνται  όλοι οι συνάδελφοι που υπηρέτησαν επί τριετία στο παρελθόν, ακόμα και αυτοί που τέλειωσαν την τριετία τους πέρυσι (!) και θα βρίσκονται το επόμενο έτος στα σχολεία του εξωτερικού με παράταση απόσπασης, χωρίς να λαμβάνουν το ειδικό επιμίσθιο. Είναι προφανής η δημιουργία δύο κατηγοριών εκπαιδευτικών σε «αδικημένους» και «χαμένους» με την παραπάνω ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο.

Αντίστοιχη ρύθμιση εφαρμόστηκε και το 2011 με την έναρξη της κρίσης, όπου η χορήγηση του επιμισθίου περιορίστηκε στα τρία χρόνια και η διετής παράταση ήταν χωρίς το ειδικό επιμίσθιο. Σε εκείνη την περίπτωση υπήρχαν «αδικημένοι», οι συνάδελφοι που ήταν στη διάρκεια της πρώτης τριετίας, αλλά η διάταξη ίσχυε για όλους, και δεν υπήρχε διαχωρισμός στους ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικούς σε παράταση απόσπασης. 

Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται προσπάθεια για την «άρση» της προηγούμενης αδικίας, ευνοώντας όμως μια ομάδα εκπαιδευτικών (αυτών που ήδη υπηρετούν την τριετία τους),  πράγμα αναπόφευκτο σε μεταβατικές καταστάσεις και «αδικώντας» όλους όσους υπηρέτησαν από το 2010 και μετά στο εξωτερικό, ιδιαίτερα όμως αυτούς που θα βρεθούν την επόμενη χρονιά στα σχολείο του Εξωτερικού και έχουν λάβει το επιμίσθιο μόνο  για τριετία. Συνεπώς με αυτήν την ρύθμιση θα έχουμε το εξής πρωτοφανές: την επόμενη χρονιά, για το ίδιο έργο και για τις ίδιες συνθήκες θα έχουμε δύο κατηγορίες εκπαιδευτικών  που θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από το ελληνικό δημόσιο. Θα έχουμε δηλαδή τη δημιουργία διακρίσεων και διαχωρισμού των εκπαιδευτικών, ο οποίος θα συντελείται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. 

Πιο απλά, με την ρύθμιση που προτείνεται, την επόμενη χρονιά θα  υπάρχουν συνάδελφοι που θα έχει περάσει η τριετία, θα βρίσκονται στη διετή παράταση απόσπασης και θα λαμβάνουν το επιμίσθιο και συνάδελφοι που θα έχει περάσει η τριετία τους θα βρίσκονται επίσης στη διετή/πέραν της διετίας παράταση απόσπασης και δε θα λαμβάνουν το επιμίσθιο. 

Βέβαια η ρύθμιση αυτή έχει επίφαση «νομιμότητας» καθόσον στη δεύτερη κατηγορία εκπαιδευτικών οι αποφάσεις απόσπασης αναφέρουν ότι η διετής παράταση είναι χωρίς επιμίσθιο.

Όμως κατά πόσο είναι «δίκαιη» και «ηθική» μια τέτοια ρύθμιση που οδηγεί σε διακρίσεις και διαχωρισμούς που συντελούνται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και έχει σαν συνέπεια την άνιση μεταχείριση πολιτών από τη Διοίκηση; Ιδιαίτερα από μια πολιτική ηγεσία που ευαγγελίζεται δημοκρατική διαχείριση χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς;
Θεωρούμε ότι το ηθικόν και το δίκαιον επιβάλλει μια άμεση τροποποίηση, ακόμη και έναντι της στενής ερμηνείας του «νομίμου» στη σχετική διάταξη, που θα θεραπεύει τις αδικίες που προκαλούνται και θα περιορίζει το δυνατόν την άνιση μεταχείριση των εκπαιδευτικών από τη Διοίκηση. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία
Τι σημαίνει η λέξη "γκοβέρνο" και από πού προέρχεται
Η ελληνική γλώσσα είναι γεμάτη λέξεις με ιδιαίτερη ιστορία και ξεχωριστή εκφραστική δύναμη, πολλές από τις οποίες δεν χρησιμοποιούνται πλέον συχνά...
Τι σημαίνει η λέξη "γκοβέρνο" και από πού προέρχεται
Μαρία Καρυστιανού
Καρυστιανού: «Χτίζουμε πολιτική εναλλακτική» - Προανήγγελλε τη δημιουργία κόμματος (vid)
Κατηγορηματικό «όχι» σε συνεργασίες με το παλιό πολιτικό σύστημα και με τον Αλέξη Τσίπρα – «Χρειαζόμαστε μια πραγματική εναλλακτική»
Καρυστιανού: «Χτίζουμε πολιτική εναλλακτική» - Προανήγγελλε τη δημιουργία κόμματος (vid)
αρχαιολογικοι χωροι
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Στην τελική ευθεία η μεγαλύτερη επέκταση και αναβάθμιση της ιστορίας του
Ομόφωνο «πράσινο φως» από τα ανώτατα συμβούλια του ΥΠΠΟ – Νέοι εκθεσιακοί χώροι, δημόσιο πάρκο και πλήρης τεχνικός εκσυγχρονισμός
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Στην τελική ευθεία η μεγαλύτερη επέκταση και αναβάθμιση της ιστορίας του
εργαζομενοι καθονται σε τραπέζι
Μπόνους παραγωγικότητας έως 2.000 ευρώ για περίπου 25.000 δημοσίους υπαλλήλους το 2025
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο σχεδιασμός των στόχων πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Μπόνους παραγωγικότητας έως 2.000 ευρώ για περίπου 25.000 δημοσίους υπαλλήλους το 2025