Ηράκλειο: Έκτακτη χρηματοδότηση 20% θα ζητήσουν από τον υπ.Παιδείας οι πρυτάνεις
Κρήτη

Έκτακτη χρηματοδότηση της τάξεως του 2018, δηλαδή περίπου 20% αποφάσισαν ομόφωνα χθες να ζητήσουν για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια οι πρυτάνεις, στο πλαίσιο της 90ης Συνόδου που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο. Στις σημερινές καταληκτήριες εργασίες της συνόδου αναμένεται  να παρευρεθεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Όπως δήλωσε ο αντιπρύτανης Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Φώτης Μάρης: «Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ένα συμβατικό αριθμό συμβασιούχων. Είτε αυτοί είναι συμβασιούχοι στη φύλαξη, στην καθαριότητα, την συντήρηση ή οπουδήποτε αλλού. Αυτό δημιουργεί μια επιπλέον δαπάνη για το κάθε πανεπιστήμιο και πρέπει να χρηματοδοτηθούμε από τον τακτικό προϋπολογισμό. Για το λόγο αυτό πάρθηκε και αυτή η ομόφωνη απόφαση σήμερα, δηλαδή να ζητήσουμε έκτακτη χρηματοδότηση της τάξεως του 2018 δηλαδή περίπου 20%», με δεδομένη και την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίου του 2019.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Οδυσσέας Ζώρας, εξήγησε ότι αυτό που θα ζητηθεί από τον υπουργό, αφορά κυρίως την ισομερή, όπως διευκρίνισε, κατανομή θέσεων αλλά και χρηματοδοτήσεων, με αξιολογικά κριτήρια.

«Θα ζητήσουμε από τον υπουργό, να υπάρχει μια ισομερής κατανομή των θέσεων που θα δοθούν και επίσης ισομερώς να διατεθούν τα οικονομικά κονδύλια για τις ενισχύσεις των Πανεπιστημίων. Θα ζητήσουμε πιο συγκεκριμένα από τον υπουργό, να δοθούν με αξιολογικά κριτήρια, τόσο οι θέσεις των νέων καθηγητών των πανεπιστημίων όσο και η οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται και να μην χρησιμοποιήσει άλλα κριτήρια για την κατανομή τους» είπε ο κ. Ζώρας.

Στ. Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στο νησί, συνδράμει στην αναβάθμιση της και δημιουργεί συνέργειες προς όφελος της κοινωνίας, τόνισε χθες α ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας την Σύνοδο.

«Ως Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια έχουμε χτίσει μια νέα δημιουργική σχέση ανάμεσα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την κοινωνία, προωθώντας τη σύμπραξη του ιδιωτικού και επιχειρηματικού τομέα με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του νησιού, χρηματοδοτώντας ερευνητικές  δράσεις, αναβαθμίζοντας την υλικοτεχνική υποδομή ερευνητικών μονάδων και εργαστηριών, προχωρούμε αποφασιστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της πανεπιστημιακής παιδείας, την οποία θεωρούμε θεμελιώδες υπόβαθρο για τη μετάβαση στη νέα εποχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Καλωσορίζοντας στο Ηράκλειο και την Κρήτη τους επικεφαλής των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και του Σύνεδρους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο τους, επισημαίνοντας πως στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας συγκεντρώνονται όλες οι μεγάλες και δημιουργικές δυνάμεις.

«Η Ελλάδα που δημιουργεί, που εργάζεται, που καινοτομεί, βρίσκεται στο χώρο της εκπαίδευσης. Αυτό το χώρο ως Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσουμε να τον υποστηρίζουμε και στη συνέχεια», κατέληξε ο Περιφερειάρχης, συγχαίρωντας τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης στην Κρήτη και το Ηράκλειο και την άρτια διεξαγωγής.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, έχουν προηγηθεί η 21η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, η 10η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, η 75η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Έρευνας -Προέδρων Επιτροπών Ερευνών και Διαχείρισης ΕΛΚΕ, η 6η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων με αρμοδιότητες Φοιτητικής Μέριμνας και η 70η Συνάντηση Προϊσταμένων Μ.Ο.Δ.Υ.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την πρώτη Συνάντηση Νομικών Υπηρεσιών και Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων, όπως επίσης και τη Συνάντηση Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας των Πανεπιστημίων, ενώ στο πλαίσιο της Συνόδου προγραμματισμένη είναι και η Συνάντηση Προϊσταμένων Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών.

ΕΡΤ Χανίων – ΑΠΕ

best of network

σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση συλλόγου εργαζομένων ΕΟΠΠΕΠ: Στάσεις εργασίας ενάντια στη διετή κακοδιοίκηση του Οργανισμού
Ανακοίνωση συλλόγου εργαζομένων ΕΟΠΠΕΠ: Στάσεις εργασίας ενάντια στη διετή κακοδιοίκηση του Οργανισμού
Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του ΕΟΠΠΕΠ
Ανακοίνωση συλλόγου εργαζομένων ΕΟΠΠΕΠ: Στάσεις εργασίας ενάντια στη διετή κακοδιοίκηση του Οργανισμού