Thumbnail
Η Ελλάδα συντονίζεται με την παγκόσμια κινητοποίηση του Climatestrike και συμμετέχει με τη σειρά της καλώντας σε απεργία για την κλιματική αλλαγή

Το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος επιθυμούν να δώσουν σήμερα μαθητές και φοιτητές από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο με την παγκόσμια εκστρατεία και πρωτοβουλία #fridaysforfuture.

Η Ελλάδα συντονίζεται με την παγκόσμια κινητοποίηση του Climatestrike και συμμετέχει με τη σειρά της καλώντας σε απεργία για την κλιματική αλλαγή και σε συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12:00 στην πλατεία Συντάγματος, στη Θεσσαλονίκη ίδια ώρα στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Κρήτη με σημείο συγκέντρωσης τη λίμνη Βουλισμένη και στην Αλεξανδρούπολη στο Πάρκο Ανεξαρτησίας(Ακαδημίας).

Το Climatestrike είναι ένα διεθνές μαθητικό κίνημα που κινητοποιεί μαθητές από όλο το κόσμο να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη κλιματική αλλαγή με την απουσία τους από το σχολείο και τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές μαθητικές πορείες με αίτημα τη κινητοποίηση των αρμόδιων για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος.

«Την ώρα που ο πλανήτης μας βρίσκεται στα πρόθυρα μίας περιβαλλοντικής κατάρρευσης για την οποία έχουμε προειδοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια, εμείς συνεχίζουμε να μην κάνουμε κάτι. Αυτό είναι τουλάχιστον λυπηρό. Ο στόχος αυτής της κινητοποίησης είναι να τραβήξουμε την προσοχή των κυβερνήσεων αλλά και να να κινητοποιήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει κάτι για το περιβάλλον και για την κλιματική αλλαγή» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μαθήτρια και διοργανώτρια του κινήματος, Ειρήνη Βουγιούκα. Και προσθέτει: « Σήμερα, εμείς οι μαθητές, με την απουσία μας από το σχολείο και τη συμμετοχή μας στις πορείες, βάζουμε σε προτεραιότητα την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους που επιφυλάσσει».

«Ελπίζουμε ότι ίσως κάποιους τους αγγίξει αυτή η κινητοποίηση και αρχίσουν να νιώθουν την ανάγκη να προσπαθούν συνειδητά ώστε να έχουμε ένα μέλλον στον κόσμο», τονίζει η 18χρονη Ειρήνη.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η 15χρονη Greta Thunberg κάθισε μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη απέχοντας από το σχολείο για τρεις εβδομάδες, διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη δράσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Δημοσίευσε όλα όσα έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύντομα έγινε viral.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Greta αποφάσισε να συνεχίσει να διαμαρτύρεται κάθε Παρασκευή μέχρι οι σουηδικές αρχές να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα πρόληψης της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Η δράση της Greta ενέπνευσε παιδιά σχολείων σε όλο το κόσμο τα οποία ενώθηκαν οργανώνοντας αντίστοιχες δράσεις και συμμετέχοντας στο κίνημα με κοινό σημείο αναφοράς τα #FridaysForFuture και #Climatestrike

Κύρια αιτήματά αυτού του κινήματος διεθνώς όπως καταγράφονται και στις επίσημες ιστοσελίδες www.climatestrike.net & www.fridaysforfuture.org είναι:

•    H μετάβαση στην ¨καθαρή¨ και ανανεώσιμη ενέργεια όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια.

•    Ο τερματισμός στην εξόρυξη και χρήση ορυκτών πηγών ενέργειας όπως το υγραέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας που μολύνουν το περιβάλλον.

•    H υποστήριξη των θυμάτων των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες και που στη πλειοψηφία τους ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες, κοινωνικά και οικονομικά.

Ακόμη, όπως αναφέρουν, οι συμμετέχοντες «ζητούν από τις κυβερνήσεις να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή προκειμένου να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των πορειών, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «οι πορείες / "απεργίες" είναι ειρηνικές, πραγματοποιούνται από μαθητές και φοιτητές είναι μέρος του παγκόσμιου κινήματος και δεν πρόκειται για ανεξάρτητη πρωτοβουλία (https://www.fridaysforfuture.org), καθώς επίσης ότι οι μαθητές χάνουν σχολείο για να παρευρεθούν», καθώς, όπως λένε, «το σχολείο δεν είναι σημαντικό μπροστά στον κίνδυνο που επιφέρει η κλιματική αλλαγή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

periodos
Πόνοι περιόδου που δεν πρέπει να αγνοείς
Όταν η ενόχληση γίνεται σοβαρή και επηρεάζει την καθημερινότητα, αξίζει να αναζητήσουμε βαθύτερα αίτια. Ένας από τους συχνότερους αλλά λιγότερο...
Πόνοι περιόδου που δεν πρέπει να αγνοείς
italy police
Φρίκη στην Ιταλία: Έρευνα για «τουρίστες-ελεύθερους σκοπευτές» που πλήρωναν για να σκοτώνουν Βόσνιους αμάχους στο Σαράγεβο
Έρευνα-σοκ του εισαγγελέα Μιλάνου Αλεσάντρο Γκόμπις αποκαλύπτει δίκτυο “τουριστών-σκοπευτών” που συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου το 1993–1995...
Φρίκη στην Ιταλία: Έρευνα για «τουρίστες-ελεύθερους σκοπευτές» που πλήρωναν για να σκοτώνουν Βόσνιους αμάχους στο Σαράγεβο
κιμπερλι γκιλφοιλ
Μίλησε ο Μπαμπινιώτης για Γκίλφοϊλ Κίμπερλι: «Πρέσβης» ή «πρέσβειρα»;
Με αφορμή την άφιξη της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην Ελλάδα και τον τίτλο που της αποδόθηκε, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης ξεκαθαρίζει γιατί «πρέσβειρα» είναι ο...
Μίλησε ο Μπαμπινιώτης για Γκίλφοϊλ Κίμπερλι: «Πρέσβης» ή «πρέσβειρα»;
κουφοι
Επτά χρόνια αναμονής για το ΕΕΕΕΚ Αθηνών - Οργή γονέων για το “σχολείο-φάντασμα”
Οργισμένες αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Συμβούλιο – «Τα παιδιά με αναπηρία παραμένουν αόρατα για τη δημοτική αρχή»
Επτά χρόνια αναμονής για το ΕΕΕΕΚ Αθηνών - Οργή γονέων για το “σχολείο-φάντασμα”