"Νέες" Πανελλαδικές: Τι ισχύει με απολυτήριο, ενδοσχολικές
Ανακοινώθηκε νωρίτερα το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ανακοινώθηκαν νωρίτερα από το υπουργείο Παιδείας οι βασικοί πυλώνες του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μια από τις βασικές αλλαγές αποτελεί η ενίσχυση της σημασίας του απολυτηρίου, μια διαδικασία που συνδέεται με την δημιουργία Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης (χωρίς Πανελλαδικές). 

Συγκεκριμένα, για την πρόσβαση στα ΤΕΠ απαιτείται απλώς το απολυτήριο Λυκείου και ο ελάχιστος βαθμός του 9,5.

Σχετικά με τις ενδοσχολικές, τον Ιούνιο οι μαθητές (τόσο οι συμμετέχοντες στις Πανελλαδικές όσοι και αυτοί που εξασφάλισαν ελεύθερη πρόσβαση σε τμήμα ΑΕΙ) θα εξετάζονται στις ενδοσχολικές εξετάσεις στα ίδια μαθήματα (4 στον αριθμό) με αυτές των Πανελλαδικών, δηλαδή τα 3 μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού και στην έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενδοσχολικές εξετάσεις αναβαθμίζονται αρκετά ως προς το κύρος και την αυστηρότητα της εξέτασης και της κατάρτισης θεμάτων, με μια διαδικασία που φέρει αρκετές ομοιότητες με τις Πανελλαδικές:

Τα σχολεία χωρίζονται γεωγραφικά ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τα θέματα καταρτίζονται από διατμηματική ομάδα διδασκόντων ενώ τα τελικά θέματα ορίζονται με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων. Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας στις 10:30 και οι μαθητές θα ξεκινούν στις 11:00 τη δίωρη γραπτή εξέταση. Επιτηρητές θα είναι καθηγητές άλλων σχολείων και διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από το Δημόσιο σχολείο και ένας από το ιδιωτικό σχολείο. Τα γραπτά των μαθητών, αφού καλυφθούν τα ονόματα, θα βαθμολογούνται από καθηγητή άλλου σχολείου.

Ο βαθμός απολυτηρίου με το νέο σύστημα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Βαθμός προαγωγής παραμένει το 9,5
  • Για τα μαθήματα που εξετάζονται και γραπτά, ο Μ.Ο. διαμορφώνεται κατά 60% από τον Μ.Ο. των δύο τετραμήνων και κατά 40% από τον βαθμό της γραπτής απολυτήριας εξέτασης
  • Για τα υπόλοιπα μαθήματα, ο βαθμός είναι ο Μ.Ο. των δύο τετραμήνων
  • Στη διαμόρφωση του Γενικού Μ.Ο. (τελικού βαθμού) συμμετέχουν ισότιμα όλα τα μαθήματα πλην της Φυσικής Αγωγής

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως οι απολυτήριες εξετάσεις και ο βαθμός πτυχίου ορίζουν μόνο το όριο του 9,5 για την πρόσβαση στα πανεπιστημιακά τμήματα. Δεν έχουν, δηλαδή, ανταγωνιστικό χαρακτήρα, και διαφέρουν ουσιωδώς από τις Πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες διαγωνίζονται υποψήφιοι για υψηλές βαθμολογίες με στόχο την πρόσβαση σε συγκεκριμένα τμήματα.

Εκτιμάται, ωστόσο, πως το παρόν σύστημα ενδέχεται στο μέλλον να αναθεωρηθεί και να συνυπολογίζεται και ο βαθμός απολυτηρίου για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια.

best of network

σχετικά άρθρα

Από το εκλογικό τμήμα... στην εντατική ο 45χρονος στην Κρήτη
Από το εκλογικό τμήμα... στην εντατική ο 45χρονος στην Κρήτη
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 45χρονος έπαθε επιληπτική κρίση. Μεταφέρθηκε άμεσα στο Κέντρο Υγείας Περάματος και από εκεί στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Από το εκλογικό τμήμα... στην εντατική ο 45χρονος στην Κρήτη
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ζει!
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ζει!
Σαν σήμερα το 1963 πεθαίνει ο αγωνιστής Γρηγόρης Λαμπράκης, αφού είχε δεχθεί προηγουμένως δολοφονική επίθεση
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ζει!