Για τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην μεταφορά προϋπηρεσίας από τη Γενική στην Ειδική και από κλάδο σε κλάδο
Ο Σύλλογος αναπληρωτών νηπιαγωγών και δασκάλων με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή/σχολική ψυχολογία σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην μεταφορά της προϋπηρεσίας από την γενική στην ειδική αγωγή και από κλάδο σε κλάδο

Συνάδερφοι σύμφωνα με το νέο σύστημα προσλήψεων ,που ψηφίστηκε και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός έχει προσόντα που σχετίζονται με την ειδική αγωγή (μεταπτυχιακό τίτλο, διδακτορικό τίτλο) θα μπορεί να μεταφέρει την προϋπηρεσία που έχει αποκτήσει σε δομές της γενικής αγωγής στους πίνακες της ειδικής(το ίδιο συμβαίνει και με την μεταφορά προϋπηρεσίας από κλάδο σε κλάδο). 

Για παράδειγμα αν ένας εκπαιδευτικός έχει εργαστεί 6 χρόνια στην γενική αγωγή και έχει μεταπτυχιακό στην ειδική τότε θα μπορέσει να μεταφέρει και τα 6 αυτά χρόνια στους πίνακες της ειδικής ακόμη και αν δεν έχει εργαστεί ποτέ σε δομές της ειδικής αγωγής.

Είναι κατανοητό πως η συγκεκριμένη ρύθμιση δημιουργεί τεράστιες αδικίες εις βάρος όλων όσων δουλεύουν στον κλάδο της ειδικής αγωγής.

Ως σύλλογος αποφασίσαμε να αντιπαλέψουμε, την συγκεκριμένη αδικία, δικαστικά.

Για αυτόν τον λόγο απευθυνθήκαμε στον κύριο Δημήτρη Περπατάρη ( δικηγόρο του συλλόγου) με σκοπό να καταφύγουμε σε προσφυγή . 

Ο κ.Περπατάρης δέχθηκε να αναλάβει την νομική μας εκπροσώπηση, αναφέροντας μας τα εξής:

 Αναφορικά με την ψηφισθείσα νομοθετική ρύθμιση και τις δυνατότητες δικαστικής προστασίας των εργασιακών σας δικαιωμάτων ως εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, με πολύχρονη υπηρεσία, - αφού είναι δεδομένο ότι η ψηφισθείσα ρύθμιση,  θα οδηγήσει σε αποκλεισμό σας από τη διαδικασία διορισμού που ξεκινά και θα υπονομεύσει το ίδιο το δικαίωμα για διορισμό, έστω ως αναπληρωτών εκπαιδευτικών- είναι απολύτως αναγκαίο να γίνουν δικαστικές ενέργειες. 

Συγκεκριμένα, είναι απολύτως αναγκαίο να κατατεθούν, όχι μόνο από το Σύλλογο, αλλά και από αδιόριστους εκπαιδευτικούς που έχουν έννομο συμφέρον γι’ αυτό, αιτήσεις για την ακύρωση της πρόσφατης ρύθμισης, απο την στιγμή που δεν αναγάγει σε αποφασιστικό κριτήριο διορισμού την εξειδικευμένη εμπειρία σας ως εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, αλλά αντισυνταγματικά επιβάλλει και μάλιστα αναδρομικά την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς που καμία σχέση δεν έχουν με την ειδική αγωγή και δεν έχουν στηρίξει τους θεσμούς της να προταχθούν σε επίπεδο διορισμού στην εκπαίδευση.

Επειδή, όμως, όπως έδειξαν και οι προηγούμενες δικαστικές ενέργειες του Συλλόγου σας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι διαδικασίες αυτές είναι πολύχρονες, το πιο πρόσφορο μέσο για την αποφυγή («μπλοκάρισμα») της παγίωσης καταστάσεων που θίγουν τα δικαιώματά σας εν όψει της κατάρτισης πινάκων διοριστέων κατά το επόμενο διάστημα, είναι, ταυτόχρονα με την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης  να κατατεθούν και αιτήσεις αναστολής που θα στοχεύουν στο να μην ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων.

Εξυπακούεται ότι η άσκηση πολλαπλών δικογράφων από το σύνολο των θιγόμενων εκπαιδευτικών και φορέων συναφών με την ειδική αγωγή, πολλαπλασιάζοντας τις προσπάθειες δικαστικής προστασίας, θα καταστήσει σαφές, ότι το σύνολο των εκπαιδευτικών και φορέων της ειδικής αγωγής διαφωνεί με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που εξυπηρετούν μικροπολιτικές, προεκλογικές σκοπιμότητες.

Δοθείσας της σύντομης 60νθήμερης προθεσμίας για την άσκηση αίτησης ακύρωσης είναι σημαντικό να κινητοποιηθεί άμεσα το σύνολο των εκπαιδευτικών που θίγονται από τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να μην επιτραπεί οι προσλήψεις σε δομές ειδικής εκπαίδευσης να μετατραπούν σε προσλήψεις γενικής.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν μας όλα τα παραπάνω προχωράμε σε αίτηση ακύρωσης και ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην ρύθμιση της μεταφοράς προϋπηρεσίας από την γενική στην ειδική αγωγή. Καλούμε όλους τους συναδέρφους να συν στρατευτούν μαζί μας ώστε μαζικά να αποτρέψουμε μια αδικία που θα αλλάξει τα δεδομένα των ζώων μας και θα μας οδηγήσει στην ανεργία. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο e-mail του συλλόγου [email protected] ή τον υπεύθυνο οργάνωσης Θεόδωρο Μπαξεβανίδη στο τηλέφωνο 6972372428

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν. Κεραμέως ξεπέρασε τα όρια - Απαράδεκτη και αήθης επίθεση στο Ν. Φίλη
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν. Κεραμέως ξεπέρασε τα όρια - Απαράδεκτη και αήθης επίθεση στο Ν. Φίλη
Η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην απάντηση της υπουργού Παιδείας στην ανακοίνωση που εξέδωσαν Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν. Κεραμέως ξεπέρασε τα όρια - Απαράδεκτη και αήθης επίθεση στο Ν. Φίλη