Τα δικαιώματα των αναπληρωτών στο Σύλλογο Διδασκόντων
Ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός έχει δικαίωμα και υποχρέωση συμμετοχής στο Σύλλογο Διδασκόνατων.

Ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματά του και τις υποχρεώσεις του ως μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων στο σχολείο που εργάζεται.
 

Τι προβλέπεται για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Α) Ο σύλλογος διδασκόντων κάθε σχολείου αποτελείται από όλους τους/τις διδάσκοντες στο σχολείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και έχει πρόεδρο τη/το διευθύντρια/ή του σχολείου. 

Β) Ο σύλλογος των διδασκόντων συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση της/του προέδρου του, τακτικά τουλάχιστο μία φορά πριν από την έναρξη των μαθημάτων και μία φορά στο τέλος κάθε τριμήνου και έκτακτα, όταν το κρίνει σκόπιμο η/ο πρόεδρος ή το ζητήσει εγγράφως για συγκεκριμένα θέματα τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών του. Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας. 

Γ) Ο σύλλογος διδασκόντων αποτελεί συλλογικό όργανο για τη λειτουργία του σχολείου. Η λειτουργία του έχει τεράστια σημασία γιατί έτσι διασφαλίζεται η δημοκρατία στο σχολείο, οι συλλογικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα. Η συμμετοχή μας σε αυτόν, η προσπάθεια να συζητάμε και να αποφασίζουμε με συλλογικό τρόπο για τη λειτουργία του σχολείου, είναι πολύ σημαντική. 

~ Έχουμε στη συνεδρίαση τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο συνάδελφο ασχέτως χρόνων υπηρεσίας ή σχέσεως εργασίας. 

~ Ζητάμε να καταγράφεται στα πρακτικά των συνεδριάσεων η γνώμη μας άσχετα εάν αυτή είναι πλειοψηφούσα η όχι. Αυτό είναι δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το νόμο και αναδεικνύει τη δημοκρατικότητα της συνεδρίασης. 

~ Ο σύλλογος διδασκόντων έχει δικαίωμα να συζητά και να παίρνει αποφάσεις που σχολιάζουν και κρίνουν την εκπαιδευτική πολιτική. 

~ Όταν οι εγκύκλιοι και οι διαταγές της διοίκησης δεν είναι νόμοι, ο σύλλογος διδασκόντων έχει δικαίωμα να αρνηθεί την εφαρμογή μιας εγκυκλίου ή την υλοποίηση μιας διαταγής εάν την κρίνει ως παράνομη και αντισυνταγματική. 

~ Ο σύλλογος διδασκόντων (και κάθε εκπαιδευτικός χωριστά) έχει δικαίωμα (και υποχρέωση ταυτόχρονα) να ενημερώνεται για κάθε έγγραφο που φτάνει στο σχολείο. 

~ Ο σύλλογος διδασκόντων κατανέμει όλες τις εργασίες του σχολείου. ~ Τα διάφορα σεμινάρια, συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων, ενημερώσεις-συναντήσεις με γονείς κλπ, δεν μπορεί να απαιτούν την παραμονή των συναδέλφων πέρα από το εργασιακό τους 6ωρο. Οι συνάδελφοι είναι κατοχυρωμένοι να αποχωρούν με τη λήξη του διδακτικού τους ωραρίου εκτός και τους έχει ανατεθεί από το σύλλογο διδασκόντων άλλο έργο ή υπάρχει συνεδρίασή του συλλόγου διδασκόντων. 

~ Οι προφορικές εντολές είναι αυθαίρετες και δε συνιστούν υπηρεσιακή υποχρέωση για τον εκπαιδευτικό. 

Δεν εφαρμόζουμε καμία μετακίνηση συναδέλφου σε άλλη σχολική μονάδα χωρίς γραπτή απόφαση ΠΥΣΠΕ ή Δ/ντή εκπαίδευσης.

Το κείμενο με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο Σύλλογο Διδασκόντων το αλιεύσαμε από τη σελίδα της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Κίνησης του Συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Αθήνας "ο Αριστοτέλης".

 

best of network

σχετικά άρθρα

Επίσημο: Για ένα ακόμη χρόνο στον Ολυμπιακό ο Β. Σπανούλης
Επίσημο: Για ένα ακόμη χρόνο στον Ολυμπιακό ο Β. Σπανούλης
Ο 37χρονος γκαρντ βρίσκεται στον Ολυμπιακό από το καλοκαίρι του 2010, τότε που πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει τον Παναθηναϊκό για χάρη των...
Επίσημο: Για ένα ακόμη χρόνο στον Ολυμπιακό ο Β. Σπανούλης
Καταγγελίες που γεννούν ερωτηματικά στον απόηχο της δολοφονίας της Αμερικανίδας βιολόγου
Καταγγελίες που γεννούν ερωτηματικά στον απόηχο της δολοφονίας της Αμερικανίδας βιολόγου
Καταγγελία για "επίθεση" με λευκό αυτοκίνητο σε 27χρονη που έκανε τζόκινγκ - Ακόμα ένα παρόμοιο περιστατικό στην ευρύτερη περιοχή του Μάλεμε - Τι...
Καταγγελίες που γεννούν ερωτηματικά στον απόηχο της δολοφονίας της Αμερικανίδας βιολόγου