Thumbnail
Ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός έχει δικαίωμα και υποχρέωση συμμετοχής στο Σύλλογο Διδασκόνατων.

Ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματά του και τις υποχρεώσεις του ως μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων στο σχολείο που εργάζεται.
 

Τι προβλέπεται για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Α) Ο σύλλογος διδασκόντων κάθε σχολείου αποτελείται από όλους τους/τις διδάσκοντες στο σχολείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και έχει πρόεδρο τη/το διευθύντρια/ή του σχολείου. 

Β) Ο σύλλογος των διδασκόντων συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση της/του προέδρου του, τακτικά τουλάχιστο μία φορά πριν από την έναρξη των μαθημάτων και μία φορά στο τέλος κάθε τριμήνου και έκτακτα, όταν το κρίνει σκόπιμο η/ο πρόεδρος ή το ζητήσει εγγράφως για συγκεκριμένα θέματα τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών του. Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας. 

Γ) Ο σύλλογος διδασκόντων αποτελεί συλλογικό όργανο για τη λειτουργία του σχολείου. Η λειτουργία του έχει τεράστια σημασία γιατί έτσι διασφαλίζεται η δημοκρατία στο σχολείο, οι συλλογικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα. Η συμμετοχή μας σε αυτόν, η προσπάθεια να συζητάμε και να αποφασίζουμε με συλλογικό τρόπο για τη λειτουργία του σχολείου, είναι πολύ σημαντική. 

~ Έχουμε στη συνεδρίαση τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο συνάδελφο ασχέτως χρόνων υπηρεσίας ή σχέσεως εργασίας. 

~ Ζητάμε να καταγράφεται στα πρακτικά των συνεδριάσεων η γνώμη μας άσχετα εάν αυτή είναι πλειοψηφούσα η όχι. Αυτό είναι δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το νόμο και αναδεικνύει τη δημοκρατικότητα της συνεδρίασης. 

~ Ο σύλλογος διδασκόντων έχει δικαίωμα να συζητά και να παίρνει αποφάσεις που σχολιάζουν και κρίνουν την εκπαιδευτική πολιτική. 

~ Όταν οι εγκύκλιοι και οι διαταγές της διοίκησης δεν είναι νόμοι, ο σύλλογος διδασκόντων έχει δικαίωμα να αρνηθεί την εφαρμογή μιας εγκυκλίου ή την υλοποίηση μιας διαταγής εάν την κρίνει ως παράνομη και αντισυνταγματική. 

~ Ο σύλλογος διδασκόντων (και κάθε εκπαιδευτικός χωριστά) έχει δικαίωμα (και υποχρέωση ταυτόχρονα) να ενημερώνεται για κάθε έγγραφο που φτάνει στο σχολείο. 

~ Ο σύλλογος διδασκόντων κατανέμει όλες τις εργασίες του σχολείου. ~ Τα διάφορα σεμινάρια, συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων, ενημερώσεις-συναντήσεις με γονείς κλπ, δεν μπορεί να απαιτούν την παραμονή των συναδέλφων πέρα από το εργασιακό τους 6ωρο. Οι συνάδελφοι είναι κατοχυρωμένοι να αποχωρούν με τη λήξη του διδακτικού τους ωραρίου εκτός και τους έχει ανατεθεί από το σύλλογο διδασκόντων άλλο έργο ή υπάρχει συνεδρίασή του συλλόγου διδασκόντων. 

~ Οι προφορικές εντολές είναι αυθαίρετες και δε συνιστούν υπηρεσιακή υποχρέωση για τον εκπαιδευτικό. 

Δεν εφαρμόζουμε καμία μετακίνηση συναδέλφου σε άλλη σχολική μονάδα χωρίς γραπτή απόφαση ΠΥΣΠΕ ή Δ/ντή εκπαίδευσης.

Το κείμενο με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο Σύλλογο Διδασκόντων το αλιεύσαμε από τη σελίδα της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Κίνησης του Συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Αθήνας "ο Αριστοτέλης".

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλα
Εκκαθαρισμένοι Πίνακες ΕΕΠ-ΕΒΠ μετά τους διορισμούς 2025: Χρήσιμο εργαλείο για αναπληρωτές
Οι πίνακες αυτοί, αν και ανεπίσημοι, αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για όσους επιθυμούν να εντοπίσουν τη θέση τους και να οργανώσουν καλύτερα τις...
Εκκαθαρισμένοι Πίνακες ΕΕΠ-ΕΒΠ μετά τους διορισμούς 2025: Χρήσιμο εργαλείο για αναπληρωτές
Δημόσια εκπαίδευση
Υπόμνημα της ΠΕΚΑΓΕΠΕ Πειραιά στο Υπουργείο Παιδείας: Αγωνία για τον αποκλεισμό της Γερμανικής ως Β’ Ξένης Γλώσσας
Σε διάλυση η διδασκαλία της Γερμανικής Γλώσσας στα σχολεία – «Καμπανάκι» από την ΠΕΚΑΓΕΠΕ Πειραιά
Υπόμνημα της ΠΕΚΑΓΕΠΕ Πειραιά στο Υπουργείο Παιδείας: Αγωνία για τον αποκλεισμό της Γερμανικής ως Β’ Ξένης Γλώσσας