ΜΑΣ: Όλοι στο πλευρό των φοιτητών που αιτούνται μετεγγραφή για να κερδίσουν το δικαίωμα τους στις σπουδές
Ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Συνάδελφε, συναδέλφισσα, 

Από 10 μέχρι 19 Οκτώβρη πραγματοποιούνται οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών. Το μεγάλο κόστος σπουδών, οι ελλείψεις σε φοιτητική μέριμνα, εστίες και υποδομές για φοιτητές ΑμΕΑ, η αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών καθιστούν τις μετεγγραφές "σανίδα σωτηρίας" για χιλιάδες νέους που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. 

Πέρσι οι ίδιοι οι φοιτητές που χρειάζονταν μετεγγραφή μαζί με τους συλλόγους αγωνίστηκαν και πέτυχαν επιπλέον 1000 φοιτητές να πάρουν τη μετεγγραφή τους! Ανάγκασαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει και να νομοθετήσει το δικαίωμα μετεγγραφής για οικογένειες που σπουδάζουν δυο ή περισσότερα παιδιά σε διαφορετικές πόλεις και από φέτος οι φοιτητές με κατά κεφαλήν εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ  να μοριοδοτούνται με 6 μόρια (αντί για 5 που ίσχυε πέρσι). 

Όμως για ακόμα μια χρονιά η διαδικασία, οι όροι και τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση πετάνε εκτός σπουδών χιλιάδες φοιτητές. Συγκεκριμένα:

 • Ο περιορισμένος αριθμός θέσεων μετατρέπει τις μετεγγραφές σε έναν απαράδεκτο διαγωνισμό όπου επιλέγεται ανάμεσα στους φτωχούς ο φτωχότερος! Σε σχολές (ιδιαίτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) κόβονται ακόμα και φοιτητές με 6 μόρια, δηλαδή με χαμηλά εισοδήματα  και προβλήματα υγείας, από πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες, με γονείς άνεργους, ΑμΕΑ, κα.
 • Οι σπουδαστές των ΤΕΙ δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην Αθήνα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αλλά ούτε οι σπουδαστές του ΠαΔΑ έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε πανεπιστημιακό τμήμα! Δημιούργησαν δηλαδή ένα ίδρυμα «ενδιάμεσης» βαθμίδας με τμήματα που δεν αντιστοιχίζονται ούτε με τα ΤΕΙ ούτε με τα πανεπιστημιακά!

Απευθυνόμαστε σε όλους τους φοιτητές που κάνουν αίτηση για μετεγγραφή!

Ελάτε σε επαφή με τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα. Συγκροτήστε επιτροπή μετεγγραφέντων φοιτητών σε όποια πόλη και αν βρίσκεστε. Συντονίστε την πάλη σας. Μαζί μπορούμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων των φοιτητών στις σπουδές!

Με  κινητοποιήσεις στις διοικήσεις διεκδικούμε όλοι οι αιτούντες τη μετεγγραφή φοιτητές:

 • να παρακολουθούν τα εργαστήριά
 • να δικαιούνται πάσο, δωρεάν σίτιση, βιβλία, αναλώσιμα όπως και οι υπόλοιποι φοιτητές
 • οι σχολές και τα τμήματα να εισηγηθούν προς το Υπουργείο ότι αποδέχονται περισσότερους μετεγγραφέντες από το 15% (όπως δίνει τη δυνατότητα ο νόμος) και να διεκδικήσουν αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών όλων των φοιτητών.
 • οι αιτούντες μετεγγραφή να  αναγνωριστούν σαν μέλη του φοιτητικού συλλόγου, με δικαίωμα συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες.

Σε συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους να απαιτήσουμε:

 • Δικαίωμα μετεγγραφής για όποιον το έχει ανάγκη. 
 • Να δοθεί τώρα λύση στο πρόβλημα των μετεγγραφών από και προς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. 
 • Μηνιαίο επίδομα σίτισης-στέγασης που να καλύπτει τις ανάγκες και μέτρα διευκόλυνσης για όσους σπουδαστές των ΤΕΙ πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά δεν μπορούν φέτος να πάρουν μετεγγραφή στην Αθήνα.
 • Να πάρουν μετεγγραφή, άμεσα, όλοι όσοι την δικαιούνται. Αναγνώριση των μαθημάτων που έχουν περάσει.

Συμμετέχουμε όλοι:

 • στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 23 Οκτώβρη στις 12:00 όπου καλούν οι σύλλογοι οικότροφων και φοιτητικοί σύλλογοι.
 • στα φοιτητικά συλλαλητήρια την 1η Νοέμβρη σε όλη τη χώρα. Να ακουστεί δυνατά η φωνή των μετεγγραφέντων φοιτητών. 

best of network

σχετικά άρθρα

Η περίοδος της κρουαζιέρας στα Χανιά ξεκινά νωρίτερα από ποτέ
Η περίοδος της κρουαζιέρας στα Χανιά ξεκινά νωρίτερα από ποτέ

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται να «ανοίξει» το 2019 η περίοδος της κρουαζιέρας στα Χανιά καθώς τα πρώτα κρουαζιερόπλοια αναμένονται στη...

Η περίοδος της κρουαζιέρας στα Χανιά ξεκινά νωρίτερα από ποτέ
Θεσσαλονίκη: Μια σύλληψη, 49 προσαγωγές κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων
Θεσσαλονίκη: Μια σύλληψη, 49 προσαγωγές κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων

Σε 49 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία πριν από την έναρξη και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που έγιναν, χθες, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή...

Θεσσαλονίκη: Μια σύλληψη, 49 προσαγωγές κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων
Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος
Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος

Άγνωστοι βεβήλωσαν για άλλη μια φορά το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι δράστες...

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος