«Όλα τα αστέρια είναι ανθισμένα»
Του Νίκου Τσούλια

Συνομιλώντας με τον Μικρό Πρίγκιπα

Κατάσταση πλάσματος, αρχέγονη μορφή φωτιάς, φοβερά εχθρικό κάθε πλησίασμά τους είναι η φυσική τους, η πραγματική τους ταυτότητα. Μόνο η λογοτεχνία και η ποίηση, η φαντασία και η ονειροπλασία του ανθρώπου μπορούν να δουν πέραν του πραγματικού. Τα αστέρια είναι αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε και να αισθανθούμε πολλά περισσότερα από ό,τι οι αισθήσεις και η επιστήμη μπορούν να μας πουν…

Αν δεν έχουμε χαζέψει με τις ώρες στον ανέφελο καλοκαιρινό ουρανό, αν δεν έχουμε αναρωτηθεί «τι ακριβώς συμβαίνει εκεί μακριά», αν δεν έχουμε καρφώσει με τις ώρες το βλέμμα μας ξανά και ξανά πολλά βράδια στο ίδιο φωτεινό σημάδι και δεν έχουμε πει «αυτό είναι το δικό μου αστέρι», δεν μπορούμε να κατανοήσουμε που είναι η ομορφιά του. Αν δεν έχουμε ονειρευτεί το ίδιο όνειρο ξανά και ξανά, δεν θα βρούμε της καρδιάς μας το πραγματικό όνειρο, γιατί «μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν», είπε ο Μικρός Πρίγκιπας.

Αν δεν έχουμε στοχαστεί ξανά και ξανά, «ποια είναι η πραγματικότητα» και «ποια η ουσία του εαυτού μας», αν δεν έχουμε χαθεί στα ίδια τα ερωτήματά μας, αν δεν ελπίζουμε ότι κάπου εκεί, κάπου μέσα μας υπάρχει το Νόημα – γιατί «αυτό που ομορφαίνει την έρημο», είπε ο Μικρός Πρίγκιπας, «είναι που κρύβει κάπου ένα πηγάδι» -, δεν μπορούμε να βιώσουμε τους χυμούς της ζωής, να βρούμε το δρόμο της αυτογνωσίας, δεν θα ξέρουμε γιατί ζούμε· απλώς θα υπάρχουμε…

Αν δεν έχουμε μάθει να αγαπάμε, μην κοιτάμε τον ουρανό, δεν θα δούμε τίποτα. Είμαστε ένας από αυτούς που «δεν έχει ποτέ μυρίσει ένα λουλούδι, δεν έχει ποτέ κοιτάξει ένα αστέρι, δεν έχει ποτέ αγαπήσει κανέναν», είπε ο Μικρός Πρίγκιπας. Νομίζουμε ότι αγαπάμε, ενώ απλά σκεπτόμαστε μόνο τον εαυτό μας, γιατί η αγάπη είναι διάλυση του δικού μας ειδώλου, ολοκληρωτικό δόσιμο στον άλλον, στον άνθρωπο. Είμαστε όμηροι του εγωισμού σας και δεν το έχουμε καταλάβει καν.

Αν δεν έχουμε πονέσει, αν δεν έχουμε προσφέρει θυσίες στο φτερωτό θεό και δεν του έχουμε χαρίσει από τη ζωή σας χρόνους και καιρούς πολλούς – γιατί «είναι ο χρόνος που ξόδεψες για το τριαντάφυλλό σου που το κάνει τόσο σημαντικό», είπε ο Μικρός Πρίγκιπας -, δεν μπορούμε να βρούμε ξέφωτο, κανένα λουλούδι δεν υπάρχει στο δρόμο μας, κανένα αστέρι στον ουρανό μας.

Αν δεν είναι η καθημερινή ζωή μας ζυμωμένη με την αγάπη και θεωρούμε αγάπη μόνο αίσθημα για τους δικούς μας ανθρώπους ή για το είδωλο της ηδονής μας, είμαστε μακριά νυχτωμένοι – δεν υπάρχει τίποτα στον ουρανό. Βλέπουμε την επιφάνεια των πραγμάτων. «Αυτό που βλέπω είναι μια φλούδα. Το πιο σημαντικό είναι αόρατο», είπε ο Μικρός Πρίγκιπας.

Όχι, δεν είναι τα βάσανα και οι δυσκολίες που κάνουν τη ζωή μας σκληρή και αβίωτη· άλλωστε ζωή χωρίς σύννεφα, ζωή – παράδεισος θα ήταν ένας εφιάλτης. Απλά δεν έχουμε στοχαστεί περί αυτού και ζητάμε μια αιώνια ηδονή, που θα ήταν όμως το τέλμα μας. Αυτό που μας λείπει είναι η αγάπη. Εκεί είναι η πηγή της πραγματικής δυστυχίας μας. «Αν αγαπάς ένα λουλούδι που βρίσκεται σ’ ένα αστέρι, νιώθεις γλυκά τη νύχτα όταν κοιτάζεις τον ουρανό. Όλα τα αστέρια είναι ανθισμένα», είπε ο Μικρός Πρίγκιπας.

σχετικά άρθρα

«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Δείτε αναλυτικά τις διατάξεις του νέου εκπαιδευτικού νομοσχεδίου
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας