Συμβουλές προς τους γονείς: Να προσεγγίζετε ανεπηρέαστοι τη δασκάλα ή το δάσκαλο του παιδιού σας
Του Κώστα Παπαχρήστου, Σχολικού Συμβούλου

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σχολικού Συμβούλου Κώστα Παπαχρήστου πο περιέχει μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς των μαθητών της περιφέρειας ευθύνης του.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

"Κοινός στόχος όλων μας, εκπαιδευτικών και γονιών, είναι να διαμορφώσουμε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που να εξασφαλίζει στα παιδιά μας ποιοτική εκπαίδευση, δυνατότητες και ευκαιρίες να ενταχθούν στο σχολείο – ιδιαίτερα οι μαθητές της Α΄ τάξης – να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους.

Στη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε αρμονικά προς όφελος των μαθητών.

Οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων μας θα είναι στη διάθεσή σας για κάθε ενημέρωση που αφορά το παιδί σας και για την αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας που θα προκύψει.

• Μοιραστείτε με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης σας ορισμένες πληροφορίες για το παιδί σας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτόν/αυτήν, αλλά κυρίως το παιδί σας στην αρχή της σχολικής χρονιάς και όχι μόνο (π.χ. θέματα υγείας, οικογενειακά θέματα, τυχόν δυσκολίες στον προφορικό λόγο, στην ανάγνωση ή στη γραφή, για το χαρακτήρα του παιδιού τα δυνατά σημεία του, τον τρόπο μελέτης και το καθημερινό πρόγραμμα, τα ειδικά του ενδιαφέροντα κλπ).

• Έχετε συχνή επικοινωνία με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης σας και συμμετέχετε στις ενημερωτικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται. Αν νομίζετε, μπορείτε να προτείνετε κι εσείς θέματα προκειμένου να συζητηθούν σ’ αυτές τις συναντήσεις.

• Συμμετέχετε στις δραστηριότητες του σχολείου όπου και όποτε γίνονται. Συμμετέχετε ενεργά στο Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου σας και στις δραστηριότητες που πραγματοποιεί. Οι δραστηριότητες βοηθούν το σχολείο και τη λειτουργία του, όπως:

- Προγράμματα Εκπαίδευσης για τους Γονείς & Κηδεμόνες.
- Ανάπτυξη συνεργασιών με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και επισκέψεις ειδικών στο σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου.
- Ανάπτυξη πολιτιστικών και άλλων Προγραμμάτων για τους Γονείς και τους μαθητές (δημιουργία ανοιχτής βιβλιοθήκες σε συνδυασμό με κοινωνικές και άλλες δράσεις, κ.λ.π.)

• Αν σας απασχολεί το θέμα των «κατ’ οίκον εργασιών», συζητήστε με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης τι πρέπει να κάνετε. (Βοηθάτε το παιδί σας να φτιάξει ένα πλάνο μελέτης, να οργανώνει τα βιβλία και τα τετράδια στο σπίτι; Μειώνετε τις οχλήσεις στο ελάχιστο κατά την ώρα της μελέτης (τηλεόραση, τηλέφωνα κλπ;). Φροντίζετε να κάνει τα απαραίτητα μικρά διαλείμματα (περίπου 10-15 λεπτά ανά ώρα);

• Έχετε μάθει ή σκοπεύετε να μάθετε το παιδί σας να σκέφτεται και να κάνει μόνο του τις ασκήσεις; (Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνετε εσείς τις ασκήσεις! Αν δυσκολεύεται πολύ ας ενημερώσετε τον εκπαιδευτικό γι’ αυτό, ότι δεν μπόρεσε να λύσει στην άσκηση. Τα βοηθήματα δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στα παιδιά γιατί θα μπουν στον πειρασμό να βρουν έτοιμες λύσεις. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε κάποια μικρή βοήθεια ή ιδέα για να βοηθήσετε το παιδί).

• Επιβραβεύετε την Προσπάθεια του παιδιού σας; (Μην περιμένετε να πείτε μπράβο μόνο σε ένα τέλειο αποτέλεσμα, επιβραβεύστε την καθημερινή προσπάθεια του παιδιού, ακόμα και αν γράψει κάτι λάθος). Aνήκει στη φύση της παιδικής ψυχής να έχει απόλυτη ανάγκη από την αγάπη, την προστασία και την αποδοχή των γονιών του.

• Θέσπιση κανόνων: εφαρμόζετε συγκεκριμένους κανόνες στην οικογένεια; Τα παιδιά γνωρίζουν ποιες είναι οι αναμενόμενες συμπεριφορές μέσα στην οικογένεια; Έχουν εμπλακεί στη δημιουργία των κανόνων στο σπίτι ώστε να νιώθουν συνυπεύθυνοι για την τήρησή τους; Υπάρχει σταθερότητα στην τήρηση και στις συνέπειες της μη τήρησης;

Οι παραπάνω σκέψεις στοχεύουν στην ενίσχυση των σχέσεων εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών και κατά συνέπεια στη βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση.

- Τέλος, αξίζει να θυμόσαστε ότι όταν προσεγγίζετε τη δασκάλα ή το δάσκαλο του παιδιού σας να το κάνετε ανεπηρέαστοι. Ο θετικός τρόπος προσέγγισης συνήθως καθορίζει και τις μελλοντικές συμπεριφορές.

- Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία, αν χρειαστεί. Παρακαλώ όμως να ακολουθείτε τα βήματα:

– 1. Εκπαιδευτικός της τάξης για την πρώτη συνεργασία,
– 2. Διεύθυνση του σχολείου,
– 3. Σχολικός Σύμβουλος (για τα παιδαγωγικά θέματα) και Διευθυντής Α/θμιας Εκπ/σης Β΄ Αθήνας (για τα διοικητικά θέματα).

Με εκτίμηση για το ρόλο σας

Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ
18ΗΣ ΕΚΠ/ΚΗΣ ΠΕΡΙΦ. Δ.Ε.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ"

best of network

σχετικά άρθρα