Thumbnail
Γράφει ο Παναγιώτης Τσουκαλάς

 

 

Δεν χρειαζόμαστε ένα σύστημα εισαγωγής σαν αυτό που ανακοίνωσε ο κ. Γαβρόγλου. Διότι αυτό είναι σύστημα που εξακολουθεί να έχει όλα τα τρωτά των προηγούμενων συστημάτων και προσθέτει ένα ακόμη. 

Παραδείγματος χάριν: είναι εξαιρετικά πιθανό ότι και αυτό το σύστημα
απαγορεύει σε έναν υποψήφιο της Ιατρικής να σπουδάσει Ιατρική ακόμη κι αν στις πανελλήνιες έχει 18αρια στη Φυσική , στη Χημεία και στη Βιολογία,
του επιβάλλει να σπουδάσει άλλο από αυτό που επιθυμεί , ακόμη  κι αν κατά τεκμήριο κρίθηκε άξιος να το σπουδάσει (π.χ. Φαρμακευτική και Βιολογία),
επιτρέπει σε κάποιον υποψήφιο να σπουδάσει Μαθηματικά κι ας έγραψε στις πανελλήνιες 8 στα Μαθηματικά , 
ή επιτρέπει σε κάποιον να σπουδάσει στη Φιλοσοφική σχολή κι ας μην μπόρεσε να κατανοήσει το αρχαιοελληνικό κείμενο των πανελληνίων ή να γράψει σωστά τους περισσότερους τύπους στη γραμματική παρατήρηση , (υποχρεώνει δε τις Φιλοσοφικές σχολές να δεχτούν φοιτητές που δεν έχουν διδαχθεί Λατινικά),
θεωρεί λογικό να απαγορεύει σε κάποιον να σπουδάσει Νομικά, επειδή δεν έγραψε 17 στα Αρχαία,
θεωρεί λογικό να μην δικαιούται κάποιος να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός αλλά δικαιούται με την ίδια επίδοση να σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός, παρόλο που τα προγράμματα σπουδών των δύο τμημάτων δεν προϋποθέτουν διαφορετικό επίπεδο γνώσεων στα Μαθηματικά ή στη Φυσική,
διαιρεί τις ομόλογες σχολές σε σχολές αρίστων ή πολύ καλών φοιτητών και σχολές μετρίων ή ανεπαρκώς προετοιμασμένων φοιτητών, αφού άλλη βάση επιτρέπει να διαμορφωθεί για την Αθήνα και άλλη, σκανδαλωδώς κατώτερη, για τη  Σάμο.

Το νέο έχει να κάνει με τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης, ο ορισμός των οποίων θα γίνει σε κάποιο βαθμό τυχαία, δηλαδή ανάλογα με τη ζήτηση που καθορίζεται όχι μόνο από την επιλογή σπουδών αλλά και από την έδρα του τμήματος ή από το εύρος των επιτρεπτών προτιμήσεων στη Β Λυκείου. Μπορεί ας πούμε , να φέρει σε κάποιο τμήμα Χημικών ή Πληροφορικής ή Οικονομικού προσανατολισμού 70 φοιτητές  που απέκτησαν απολυτήριο με βαθμό γραπτών εξετάσεων 3 σε όλα τα μαθήματα αλλά κατά τεκμήριο πιστούς (με 20 στα Θρησκευτικά) και 30 φοιτητές που θα έχουν υψηλή βαθμολογία πανελλαδικών εξετάσεων και θα έχουν διαγωνιστεί για τις εναπομείνασες θέσεις.

Χρειαζόμαστε  λοιπόν ένα νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που θα ρυθμίζει την εισαγωγή με βάση  μια πολύ απλή αρχή: κάθε υποψήφιος δικαιούται να σπουδάσει δωρεάν σε όποια σχολή θέλει, αρκεί να έχει αποδείξει ότι και  μπορεί και θέλει να σπουδάσει. 
Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ένα σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ το οποίο θα καταργεί την έννοια του διαγωνισμού υποψηφίων με προκαθορισμένο αριθμό εισακτέων και θα εισάγει την αρχή της πιστοποίησης των γνώσεων κάθε υποψηφίου με αξιόπιστο, αδιάβλητο και διαφανές σύστημα.

Στο σύστημα αυτό 

α) θα καθοριστεί σε ποια μαθήματα πρέπει ο υποψήφιος να ανταποκρίνεται επαρκώς ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα της συγκεκριμένης σχολής
β) θα καθοριστεί σε ποια βαθμολογία - επίδοση αντιστοιχεί η επαρκής γνώση για κάθε σχολή
γ) η βαθμολογία και τα μαθήματα θα είναι τα ίδια για κάθε ομόλογη σχολή οποιουδήποτε ελληνικού πανεπιστημίου
δ) η εισαγωγή δεν θα γίνεται σε πανεπιστημιακά τμήματα αλλά σε πανεπιστημιακές σχολές με ποικίλα προγράμματα σπουδών που θα ακολουθεί ελεύθερα ο φοιτητής για να διαμορφώσει το πτυχίο του.
Όλα αυτά βέβαια δεν απαντούν σε πολλά ζητήματα που αφορούν την ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αντιθέτως, γεννούν ή αναδεικνύουν  ποικίλα  ζητήματα. Δείχνουν το στόχο προς τον οποίο πρέπει να κατευθύνουμε , κατά τη γνώμη μου, το σχεδιασμό. Το πλεονέκτημα είναι πως θέτουν τα ζητήματα αυτά σε ορθολογική – παιδαγωγική  βάση και όχι στη λογική της προσφοράς και της ζήτησης.

Παναγιώτης Τσουκαλάς
Εκπαιδευτικός 6ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καιρός
Πού θα εκδηλωθούν σήμερα Τεταρτη βροχές και καταιγίδες - Πού θα είναι πιο αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας
Καιρός σήμερα: Πτώση θερμοκρασίας, άνεμοι έως 10 μποφόρ και ισχυρές καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
Πού θα εκδηλωθούν σήμερα Τεταρτη βροχές και καταιγίδες - Πού θα είναι πιο αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας
texniti noimosini
Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη «δίνει» εξετάσεις: Μια νέα πρόκληση για την Ανώτατη Εκπαίδευση
Χρησιμοποίησα έναν AI agent για να συνδεθεί στην πλατφόρμα e-learning, να «διαβάσει» το υλικό και να ολοκληρώσει μια online εξέταση.
Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη «δίνει» εξετάσεις: Μια νέα πρόκληση για την Ανώτατη Εκπαίδευση
απθ
Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ: 48 προσαγωγές μετά από νυχτερινή επιχείρηση
Νυχτερινή επιχείρηση στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και 48 προσαγωγές
Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ: 48 προσαγωγές μετά από νυχτερινή επιχείρηση