Thumbnail
Kilauea, Χαβάη

Σε διεθνή επιστημονική αποστολή στο νησί Hilo του νησιωτικού συμπλέγματος της Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανό συμμετέχει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας, όπου η  δραστηριότητα του ηφαιστείου Kilauea βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με εκρηκτικού τύπου διαδικασίες.

Σκοπός της αποστολής είναι να πραγματοποιηθούν μετρήσεις μάγματος και αερίων, να χαρτογραφηθούν οι νέες επιφανειακές αναπτύξεις των λαβών του ηφαιστείου, να αξιολογηθούν και επανασχεδιαστούν τα διαχειριστικά σχέδια εκκένωσης των περιοχών, να εκτιμηθεί η εξέλιξη της ηφαιστειακής δραστηριότητας και να επανεκτιμηθούν τα όρια συναγερμού στην περιοχή.

Σε δεύτερο επίπεδο η συσχέτιση των στοιχείων αυτών με τα αντίστοιχα του ελληνικού χώρου - και κυρίως με αυτά της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου - θα συμβάλλει στη διαμόρφωση των ελληνικών επιχειρησιακών σχεδίων από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμο-Ηφαιστειακού Κινδύνου, στην οποία συμμετέχουν και Επιστήμονες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Σύμφωνα με το USGS (United States Geological Survey) η δραστηριότητα έχει εισέλθει σε "κόκκινο" το επίπεδο επαγρύπνησης, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εισέλθει σε βίαιη εκρηκτική δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό η γύρω περιοχή έχει ήδη εκκενωθεί από κατοίκους, ενώ μελετούνται σχέδια για την πλήρη εκκένωση του νησιού Hilo.

Δείτε εικόνες:

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καθηγητής.jpg
Οι αθέατες ρωγμές της σχολικής καθημερινότητας: Ατυχήματα, βία και «εργατικά» συμβάντα στο σχολείο – μια πραγματικότητα που δεν χωρά πια στην ετικέτα του «μεμονωμένου»
«Φταίει ο δάσκαλος/καθηγητής». Είναι το πιο βολικό αφήγημα. Και ταυτόχρονα το πιο άδικο.
Οι αθέατες ρωγμές της σχολικής καθημερινότητας: Ατυχήματα, βία και «εργατικά» συμβάντα στο σχολείο – μια πραγματικότητα που δεν χωρά πια στην ετικέτα του «μεμονωμένου»
εκτελέσεις καισαριανή
Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα φωτογραφίες της εκτέλεσης των 200 στην Καισαριανή
Ογδόντα χρόνια μετά, οι μοναδικές φωτογραφίες της εκτέλεσης των 200 αντιστασιακών στην Καισαριανή βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για...
Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα φωτογραφίες της εκτέλεσης των 200 στην Καισαριανή