Φινλανδία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταργεί όλα τα σχολικά μαθήματα
Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Στις διεθνείς αξιολογήσεις, βρίσκεται πάντα ανάμεσα στα πρώτα δέκα. Ωστόσο, οι αρχές δεν επαναπαύονται κι έχουν αποφασίσει να φέρουν πραγματική επανάσταση στο εκπαιδευτικό τους σύστημα.

Συντακτης: Μάριος Λιναρδάκης

Οι Φινλανδοί αξιωματούχοι θέλουν να καταργήσουν τα σχολικά μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών ώστε να μην υπάρχουν πλέον Φυσική, Μαθηματικά, Λογοτεχνία, Ιστορία ή Γεωγραφία.

Η Marjo Kyllonen, επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης στο Ελσίνκι, εξηγεί τους λόγους των αλλαγών:

«Υπάρχουν σχολεία που η διδασκαλία τους στηρίζεται στον παλαιομοδίτικο τρόπο, ο οποίος ήταν χρήσιμος στις αρχές του 1900. Οι ανάγκες πλέον δεν είναι πια οι ίδιες και χρειαζόμαστε κάτι πιο κατάλληλο για τον 21ο αιώνα».

Αντί για μεμονωμένα μαθήματα, οι μαθητές θα διδάσκονται τα γεγονότα και τα φαινόμενα σε διεπιστημονική μορφή. Για παράδειγμα, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα εξετάζεται από την οπτική της Ιστορίας, της Γεωγραφίας και των Μαθηματικών. Έτσι, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν μεγάλο όγκο γνώσεων για την αγγλική γλώσσα, την οικονομία και την ικανότητα επικοινωνίας.

Το συγκεκριμένο σύστημα θα εφαρμοστεί στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων και θα ξεκινήσει από την ηλικία των 16 ετών. Η γενική ιδέα είναι ότι οι μαθητές θα κληθούν να επιλέξουν μόνοι τους ποιό θέμα ή φαινόμενο θέλουν να σπουδάσουν λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές τους φιλοδοξίες για το μέλλον καθώς και τις δυνατότητές τους. Με τον τρόπο αυτό, κανένας μαθητής δεν θα είναι υποχρεωμένος να διδαχτεί ένα ολόκληρο πρόγραμμα μαθημάτων Φυσικής ή Χημείας προσπαθώντας να καταλάβει πού ακριβώς θα του χρησιμεύσουν.

Επίσης, θα αλλάξει η παραδοσιακή μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στον δάσκαλο και τον μαθητή. Οι μαθητές δεν θα κάθονται πλέον στο θρανίο τους περιμένοντας με αγωνία να απαντήσουν σε κάποια ερώτηση. Αντί γι’ αυτό, θα συνεργάζονται χωρισμένοι σε μικρές ομάδες για να συζητήσουν τα θέματα.

Το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα ενθαρρύνει τη συλλογική εργασία, κι αυτός είναι ο λόγος που οι αλλαγές θα επηρεάσουν και τους εκπαιδευτικούς. Η σχολική μεταρρύθμιση θα απαιτεί μεγάλο ποσοστό συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών διαφόρων μαθημάτων. Περίπου το 70% των εκπαιδευτικών στο Ελσίνκι έχει ήδη ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες σύμφωνα με το καινούριο σύστημα για την παρουσίαση πληροφοριών κι έτσι θα λάβει αύξηση μισθού.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση 170.000 εκπαιδευτικών

Νέο βίντεο από Νέα Σμύρνη που διασύρει την ΕΛ.ΑΣ.: Η στιγμή της επίθεσης σε πολίτη που διαμαρτύρεται 

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
«Όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοϊδης θα ξεσπούν επάνω...
ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή
Μαζική πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική καταστολή και τον άγριο ξυλοδαρμό νεαρών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή