Thumbnail
«Ξεκινάμε με τα πρώτα πιλοτικά σχολεία και προχωράμε»

Σε σχολικές μονάδες στο Δερβένι και τα Λαγκαδίκια, κοντά σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, θα ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων. 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας θα εισηγηθεί εντός των επόμενων ημερών τον καθορισμό συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, στις οποίες θα λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής για τη Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ) και στη συνέχεια θα εκδοθεί σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας.

«Τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Αναδιάδης, διευκρινίζοντας ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα γίνει η προκήρυξη για την τοποθέτηση των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων.
Οι Συντονιστές, όπως εξήγησε, θα έχουν την ευθύνη καταγραφής στα κέντρα φιλοξενίας του αριθμού των παιδιών προσφύγων, της ηλικίας τους, των γνώσεων και των εξειδικευμένων αναγκών τους, ώστε να μεριμνούν για την ομαλή ένταξή τους στις ΔΥΕΠ.

Παράλληλα, προχωρούν και οι διαδικασίες στελέχωσης των ΔΥΕΠ από τον πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στους οποίους -όπως και στους σχολικούς συμβούλους- θα γίνει επιμόρφωση για ζητήματα σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία και με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. 

Άλλωστε, οι σχολικοί σύμβουλοι είναι εκείνοι που θα καταγράφουν τα προβλήματα, που παρουσιάζονται στην εκπαιδευτική πράξη, συντάσσοντας σχετικές εκθέσεις.

«Ξεκινάμε με τα πρώτα πιλοτικά σχολεία και προχωράμε» είπε ο κ. Ανανιάδης. 

Σε σχέση με τις ανησυχίες που εξακολουθούν να εκφράζονται από κάποιους συλλόγους γονέων, ο περιφερειακός διευθυντής επανέλαβε ότι «όλα τα παιδιά που θα πάνε στα σχολεία θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν το κίτρινο βιβλιάριο, που λέει ποια εμβόλια έχουν κάνει», προτρέποντας όμως τους γονείς «να μην περιμένουν να γίνουν όλα τα εμβόλια σε μία εβδομάδα, διότι ο ανθρώπινος οργανισμός δε μπορεί να αντέξει όλα τα εμβόλια σε μία εβδομάδα».

Ο κ. Ανανιάδης διευκρίνισε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει αναλάβει το κόστος καθαριότητας, φύλαξης και θέρμανσης των σχολικών μονάδων, στις οποίες θα λειτουργήσουν ΔΥΕΠ.

«Βάση η Ορθοδοξία στο νέο πρόγραμμα των Θρησκευτικών»

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με την αντιπαράθεση μεταξύ του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, ο κ. Ανανιάδης, ο οποίος είναι θεολόγος, διατύπωσε την εκτίμηση η «Ορθοδοξία παραμένει ως βάση στο μάθημα», καθώς και ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης του μαθήματος.

«Τα βιβλία είναι ίδια, στο νέο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνονται απλώς πολυθεματικές ενότητες», εξήγησε, επισημαίνοντας ότι «το μάθημα των θρησκευτικών, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι κατήχηση».

Πρόσθεσε ακόμη ότι το βιβλίο δεν περιορίζει τους εκπαιδευτικούς να αντλούν περιεχόμενο και από άλλες πηγές (π.χ. διαδίκτυο), καθώς και ότι ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικά επιμορφωτικά σεμινάρια στους σχολικούς συμβούλους και θεολόγους για την αφομοίωση των αλλαγών.

Αναφορικά, τέλος, με καταλήψεις σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ανανιάδης διευκρίνισε ότι είναι «σποραδικές», κάνοντας λόγο για «σύνηθες φαινόμενο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για να αναδεικνύονται κάποια ζητήματα, ελλείψεις κ.λπ.». Διαβεβαίωσε πάντως, ότι ενόψει και της οριστικής τοποθέτησης και κατανομής των εκπαιδευτικών, δεν παρατηρούνται κενά, ειδικά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σκύλος
Οδηγός για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να χάσει περιττά κιλά
Η αύξηση βάρους στα σκυλιά μπορεί να γίνει γρήγορα αντιληπτή, αλλά αν τα κιλά μαζεύονται σταδιακά με τα χρόνια, η παρατήρηση γίνεται πιο δύσκολη....
Οδηγός για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να χάσει περιττά κιλά
Σοφία Ζαχαράκη
Ζαχαράκη: Αυτά είναι τα 27 μέλη της νέας επιστημονικής επιτροπής με αποστολή τον παιδαγωγικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης
Συγκροτήθηκε νέα επιστημονική επιτροπή με απόφαση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη (ΦΕΚ Β 5815/3-11-2025) – Η σύσταση αυτής της Επιτροπής...
Ζαχαράκη: Αυτά είναι τα 27 μέλη της νέας επιστημονικής επιτροπής με αποστολή τον παιδαγωγικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης
elta
«Γαλάζιο αντάρτικο» για τα ΕΛΤΑ: Ένταση και αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία για το κλείσιμο 204 καταστημάτων
«Καζάνι που βράζει» η Κοινοβουλευτική Ομάδα - Βουλευτές ζητούν την παραίτηση της διοίκησης και την άμεση ανάκληση της απόφασης
«Γαλάζιο αντάρτικο» για τα ΕΛΤΑ: Ένταση και αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία για το κλείσιμο 204 καταστημάτων