Thumbnail
Συντονιστικό Νηπιαγωγών

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ!

ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ  ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΡΙΩΡΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!

www.nipiagogoi.gr

Αθήνα5/8/2016

Πραγματοποιήθηκε στις 4/8/2016 συνάντηση συμβούλων του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και Νηπιαγωγοί.

Για άλλη μια φορά η εκπαιδευτική κοινότητα αιφνιδιάζεται, με ρυθμίσεις που προωθούνται κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και θα επιφέρουν δομικές αλλαγές στο θεσμό του Νηπιαγωγείου. Οι ρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και Θα πρέπει να γίνει και σχετική ενημέρωση των γονέων. Βασίζονται σε μια «εκπαιδευτική πολιτική» αυστηρά μνημονιακής κατεύθυνσης με μανδύα δήθεν εκπαιδευτικών καινοτομιών την οποία σχεδόν σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει καταψηφίσει. (Απόφαση της 85ης Γ.Σ της ΔΟΕ)

Η διεξαγωγή της συνάντησης έγινε σε εκρηκτικό κλίμα  λόγω του γεγονότος ότι οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν άμεσα σε εφαρμογή ρυθμίσεις για το ωράριο των Νηπιαγωγών και το νέο ενιαίο τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Οι αλλαγές αυτές θα αποδομήσουν το Ολοήμερο μετατρέποντας το ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμά του σε βασικό υποχρεωτικό πρωινό και απογευματινό προαιρετικό .Η ρύθμιση αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δημιουργία απογευματινών τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης 3ωρης διάρκειας, τα οποία, πιθανόν σε λίγα χρόνια, θα τεθούν υπό την εποπτεία των Δήμων χρηματοδοτούμενα απο το ΕΣΠΑ,  με voucher που θα δίνονται στο γονέα για να εγγράψει όπου θέλει το παιδί του. Συνεπώς με  τον ενιαίο τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η απογευματινή ζώνη να είναι παιδοφυλακτήριο και τελικά να μετατραπεί σε εξωδιδακτική απασχόληση ώστε οργανικές θέσεις να χαθούν ή να αντικατασταθούν με θέσεις  ωρομίσθιων ή  ωφελουμένων (ελαστικές μορφές εργασίας).

Οργή προκαλεί η προχειρότητα της μεθόδευσης τέτοιων δομικών αλλαγών, η βιασύνη έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης που αναφέρεται στην αλλαγή του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του Ολοημέρου, της μορφής και του ωραρίου λειτουργίας του και την αλλαγή των όρων εγγραφής των παιδιών στα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία. Η απουσία σχεδιασμού, και η μη στάθμιση των παραμέτρων οι οποίες σχετίζονται με τις ιδιαιτερότητες των παιδιών αυτής της ηλικίας καθιστούν παιδαγωγικά επικίνδυνη την εφαρμογή του ενιαίου τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.

Από τους συμβούλους ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:

 • Η Υπουργική απόφαση για το ωράριο (έχει ήδη υπογραφεί και έχει σταλεί για ΦΕΚ)

 • Η αλλαγή της μορφής του Νηπιαγωγείου που θα υπογραφεί άμεσα με Υπουργική Απόφαση

 

ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ή ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

 Σύμφωνα με τα όσα μας ενημέρωσαν, το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Νηπιαγωγείο θα αποτελείται από δύο αυτόνομα προγράμματα: το  βασικό - υποχρεωτικό (8:20 – 13:00) και το προαιρετικό απογευματινό (13:00-16:00). Δεν θα υπάρχει δηλαδή συνέχεια στο πρόγραμμα, αλλά δύο διαφορετικά προγράμματα που θα λειτουργούν αυτοτελώς.

Τα παιδιά  που οι γονείς τους  επιθυμούν να παρακολουθήσουν Ολοήμερο, θα συγκεντρώνονται από όλα τα τμήματα βασικού πρωινού  προγράμματος και θα  συγκροτούν νέα απογευματινά τμήματα που θα λειτουργούν με τρίωρη διάρκεια (σίτιση, χαλάρωση και μια ώρα δημιουργίας, έκφρασης και ενασχόλησης στις γωνιές).

Μετατρέπονται αυτόματα όλα τα Νηπιαγωγεία της χώρας σε Ολοήμερα αν έχουν αιτήσεις για Ολοήμερο και με αριθμό παιδιών που απαιτείται: μονοθέσια 5 παιδιά, διθέσια 10 παιδιά και τα τριθέσια και άνω 14 παιδιά.

Παραθέτουμε το πρόγραμμα που μας ανακοίνωσαν :

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

ΩΡΕΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ


 

7:45 – 8:30

(45΄)

Πρόωρη υποδοχή μαθητών/τριων (προαιρετικό πρόγραμμα)

08:20-8:30

 

Προσέλευση 

08:30-09:15

1η διδακτική ώρα (45')

Ελεύθερο παιχνίδι - ενασχόληση στα κέντρα μάθησης

09:15-10:00

2η διδακτική ώρα ( 45')

Οργανωμένες δραστηριότητες με βάση το ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ και πρόγευμα

10:00– 10:20

 

Διάλλειμμα

 

10:20-11:05

 

3η διδακτική ώρα ( 45')

Οργανωμένες δραστηριότητες με βάση το ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ

11:05-11:50

 

4η διδακτική ώρα (45')

Οργανωμένες δραστηριότητες με βάση το ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ

11:50-12:10

 

Διάλλειμα

12:10-13:00

5η διδακτική ώρα  (40')

Ελεύθερο παιχνίδι-ενασχόληση στα κέντρα μάθησης ανατροφοδότηση-προετοιμασία για αναχώρηση

13:00                         ΛΗΞΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

13:00 ΕΝΑΡΞΗ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

13:00-14:20

1η ώρα ολοήμερου προγράμματος  ( 40')

Γεύμα

2η ώρα ολοήμερου προγράμματος (40')

Χαλάρωση - ύπνος -Ελεύθερο παιχνίδι- ενασχόληση στα κέντρα μάθησης

 

14:20-15:00

3η ώρα ολοήμερου προγράμματος (40')

Δημιουργία και Έκφραση: Εικαστική Έκφραση, Δραματική Τέχνη, Μουσική, Φυσική Αγωγή

15:00-15:20

Διάλλειμμα

 

15:20-16:00

4η ώρα ολοήμερου προγράμματος  ( 40')

Ελεύθερο και οργανωμένο παιχνίδι ανατροφοδότηση

16:00 ΛΗΞΗ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

Η ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ ΑΦΟΡΑ  ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ  ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ-ΟΙ

 • Ο θεσμός του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ. Μια νέα δομή φροντίδας και φύλαξης δημιουργείται από τις 13:00 (ώρα κατά την οποία τελειώνει το βασικό πρόγραμμα) έως τις 16:00 , η οποία δε μπορεί να έχει τη στοχοθεσία των Ολοήμερων Προγραμμάτων με τη μορφή που γνωρίζουμε, με τη μορφή που επιμορφώθηκαν οι Νηπιαγωγοί και που εκδόθηκαν τα ανάλογα βιβλία-οδηγοί για γονείς και εκπαιδευτικούς http://www.pi-schools.gr/preschool_education/yp_yliko/odig_oloimerou.pdf

 • Το Ολοήμερο πρόγραμμα γίνεται προαιρετικό χωρίς καμμιά συνέχεια με το βασικό, αφού τα παιδιά που θα το παρακολουθούν θα είναι παιδιά διαφορετικών πρωινών τμημάτων βασικών προγραμμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι ο θεσμός του  Ολοήμερου Νηπιαγωγείου εντάχθηκε στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με το νόμο 2525/1997 (ΦΕΚ 188/1997, τ.Α΄), με σκοπό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες, να λειτουργήσει αντισταθμιστικά και να συμβάλλει στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού. Όλα αυτά τα χρόνια, ο θεσμός λειτούργησε με επιτυχία παρά τα προβλήματα που υπήρχαν ως προς το θέμα κυρίως των υποδομών και της στελέχωσης με βοηθητικό προσωπικό και είχε την υποστήριξη των γονιών, των Νηπιαγωγών και ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας, γεγονός που αποδεικνύεται με την αύξηση των Ολοήμερων τμημάτων (από τα  160 τμήματα που υπήρχαν το σχολικό έτος 1997–1998, το 1998-99 αυξήθηκαν σε 340, το 1999-2000 ανήλθαν σε 879, το 2000-2001 επεκτάθηκαν σε 1.000, το 2001-2002 αυξήθηκαν σε 1.325, το 2002-2003 σε 1.637, το 2003-2004 σε 1.940, το 2004-2005 σε 2.182, το 2005-2006 σε 2.358, το 2006-2007 σε 2.504 και το 2007-2008 ανέρχονταν σε 2.759. Το σχολικό έτος που διανύουμε ο αριθμός των Ολοήμερων τμημάτων Νηπιαγωγείων της επικράτειας είναι 3.546. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι από το 2008 και έως σήμερα -κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης- έχουμε αύξηση του αριθμού τους. Επισημαίνουμε ότι  δεν μπορεί να γίνει εφαρμογή στο Νηπιαγωγείο ενός σχεδιασμού αντίστοιχου με αυτόν του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, γιατί η εκπαιδευτική διαδικασία στο Νηπιαγωγείο παρουσιάζει πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις από αυτή του Δημοτικού Σχολείου και ως προς το θέμα της δομής του προγράμματος του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου[i] και ως προς το θέμα της διακριτότητας των γνωστικών –διδακτικών αντικειμένων[ii]

 • Τα παιδιά κατανέμονται στα τμήματα με αντιπαιδαγωγικό τρόπο και δημιουργούνται ανισότητες μέσα στο ίδιο τμήμα και ως προς την ώρα προσέλευσης και ως προς την ώρα αποχώρησης. Η σύνθεση των τμημάτων είναι ρευστή σε αντίθεση με τα αμιγώς κλασικά ή Ολοήμερα που έχουμε έως σήμερα, των οποίων η σύνθεση είναι σταθερή και διευκολύνει τη διαδικασία προσαρμογής του παιδιού. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της προσαρμογής των παιδιών στην αρχή της σχολικής χρονιάς θα ενταθούν τα πολλά προβλήματα και οι δυσκολίες προσαρμογής που ήδη υπάρχουν, από το γεγονός ότι το παιδί που είναι στο Ολοήμερο θα είναι υποχρεωμένο να αλλάζει ομάδα στο απογευματινό πρόγραμμα.

 • Δεν υπάρχει σταθερός εκπαιδευτικός στο πρωινό πρόγραμμα αφού θα πρέπει να αναπληρώνει κάποιος άλλος το χρόνο που αντιστοιχεί στη μείωση ωραρίου των Προϊσταμένων. Μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει Ολοήμερο τμήμα ή όταν ο/η Προϊσταμένη/ος τοποθετηθεί στο απογευματινό τμήμα (μετά από σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου διδασκόντων) μπορεί να υπάρξει. Οι θέσεις των Νηπιαγωγών δεν είναι ενιαίες, γίνεται διάκριση σε πρωινό βασικό ή απογευματινό ωράριο και δεν υπάρχει η δυνατότητα εναλλαγής όπως συμβαίνει τώρα στο αμιγώς Ολοήμερο τμήμα. Επιπλέον ο εκπαιδευτικός του ολοήμερου προγράμματος θα πρέπει να συγκεράσει διαφορετικές θεματικές ενότητες που πραγματεύονται τα παιδιά στο βασικό πρόγραμμα και να επιλέξει δραστηριότητες μόνο της γνωστικής περιοχής Δημιουργίας και έκφρασης. Συνεπώς, διακόπτεται οποιαδήποτε συνεργασία των εκπαιδευτικών, αφού κάθε εκπαιδευτικός έχει ένα ξεχωριστό τμήμα (βασικό ή Ολοήμερο) το οποίο δε διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με το απογευματινό.

Με το νέο Ενιαίο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο δημιουργούνται μικτά τμήματα σε κάθε σχολείο ανά την Ελλάδα και σε κάθε τμήμα Νηπιαγωγείου και δεν υπάρχει υλοποίηση στόχων εκπαιδευτικού χαρακτήρα κατά το απογευματινό ωράριο. Τα μικτά τμήματα που μέχρι τώρα αποτελούσαν μια μικρή εξαίρεση, αφού γινόταν όπως αναφέρουν οι εγκύκλιοι σε εξαιρετικές περιπτώσεις (μη λειτουργία κλασικού Νηπιαγωγείου στην περιοχή, μικρός αριθμός μαθητών ή άλλες περιπτώσεις), με κοινή πρόταση του Σχολικού Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής και του Διευθυντή Εκπαίδευσης, τώρα γίνονται κανόνας .

 • Η κλιμακωτή προσέλευση των παιδιών (όπου υπάρχει πρωινή ζώνη) και οι ανοιχτές- για μεγάλο χρονικό διάστημα- πόρτες των Νηπιαγωγείων και επιπλέον των Δημοτικών (σε περίπτωση συστέγασης) εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Σημαντικότερος, όμως, είναι ο κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, λόγω των αλλεπάλληλων-προσελεύσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων, η επίβλεψη και εποπτεία των παιδιών είναι ελλιπής, γιατί σε πολλές περιπτώσεις η έξοδος των Νηπιαγωγείων βρίσκεται σε απόσταση από την αίθουσα διδασκαλίας. Εκτός αν υπάρχουν «δεύτερες σκέψεις», έτσι ώστε η προαιρετική πρωινή ζώνη να μετατραπεί σε υποχρεωτική.

 • Καταργείται το 15λεπτο της αποχώρησης και αντικαθίσταται με αποχώρηση ακριβώς στις 13:00. Ο χρόνος όμως αποχώρησης των 15’ που υπάρχει στο πρόγραμμα με το οποίο λειτουργούμε έως σήμερα είναι παιδαγωγικά σωστός, γιατί δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να παραλαμβάνουν με ασφάλεια και χωρίς άγχος τα παιδιά. Με το νέο πρόγραμμα τα νήπια θα πρέπει να αποχωρήσουν ταχύτατα σε διάστημα κάποιων δευτερολέπτων για να μην παρακωλύεται το πρόγραμμα.

Προφανώς οι συντάκτες του προγράμματος έχουν υπόψη τους τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπου τα παιδιά αποχωρούν μόνα τους και σε διάστημα λίγων λεπτών (5’). Ο/Η Νηπιαγωγός του απογευματινού θα συγκεντρώνει τα εναπομείναντα παιδιά τα οποία, αφού πάρουν τον εξοπλισμό τους, θα πάνε στην αίθουσα που έχει οριστεί (αφού αδειάσει) για το φαγητό ,τη χαλάρωση και τη φύλαξή τους .

 • Μας ενημέρωσαν ότι το Σεπτέμβριο όλα τα Νηπιαγωγεία αν έχουν αιτήσεις γίνονται Ολοήμερα. Η μετατροπή όλων των Νηπιαγωγείων σε Ολοήμερα αναφέρεται για λόγους εντυπωσιασμού, αφού όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι δυνατόν το 60% των Νηπιαγωγείων της χώρας, με το οξύτατο κτιριακό πρόβλημα και χωρίς κονδύλια για προσλήψεις και εξοπλισμό, να γίνουν με μαγικό ραβδί Ολοήμερα. Στην ερώτησή μας αυτή μας απάντησαν να απευθυνθούμε στους Δήμους.

 • Μας ενημέρωσαν ότι με το νέο ενιαίο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο η Προϊσταμένη θα μπορεί να έχει 5 ώρες διοικητικό έργο. Το πρόβλημα όμως με την γραμματειακή υποστήριξη δε λύνεται με ημίμετρα, γιατί αν δεν έχει δημιουργηθεί Ολοήμερο τμήμα η Προϊσταμένη δε θα έχει μείωση διδακτικού ωραρίου. Συνεπώς, η μείωση συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία Ολοήμερου τμήματος (το οποίο σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο θα μπορεί να διακόψει τη λειτουργία του ακόμα και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς).

 • Ο χωρισμός του διδακτικού χρόνου σε διδακτικές ώρες  πρέπει να γίνεται για  λόγους που αφορούν  στον τρόπο υπολογισμού του ωραρίου του /της Νηπιαγωγού και δεν συνιστά εκπαιδευτική πρακτική για το Νηπιαγωγείο το οποίο δεν έχει διακριτά γνωστικά αντικείμενα2

 • Η απόφαση της 85ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ (Ιούνιος 2016) η οποία ψηφίστηκε από όλες τις Παρατάξεις πλην ΠΑΜΕ  αναφέρεται σε: Ενιαία δημόσια δωρεάν Υποχρεωτική Δεκατετράχρονη Εκπαίδευση (Δίχρονη Υποχρεωτική Δημόσια Δωρεάν Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση και Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό και Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο). Η απόφαση αυτή δεν αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει ομοιογένεια ανάμεσα στο Νηπιαγωγείο και στο Ενιαίο 12χρονο σχολείο, ούτε ότι το Νηπιαγωγείο πρέπει να γίνει ένα «μικρό» Δημοτικό με μικρότερης ηλικίας παιδιά. Η Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση έχει τις ιδιαιτερότητές της. Έχει κοινά σημεία αλλά διαφοροποιείται σημαντικά από το Δημοτικό Σχολείο. Το Νηπιαγωγείο οφείλει να  διατηρήσει την αυτονομία του μέσα στο γενικό πλαίσιο, έχει το δικό του ωρολόγιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τις ώρες που είναι κατάλληλες για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των παιδιών. Ο ενιαίος τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου (στον οποίο τα παιδιά εγγράφονται με προϋποθέσεις) μετατρέπει το απογευματινό τμήμα σε ένα τρίωρο φύλαξης και ακυρώνει τον αντισταθμιστικό ρόλο του.

 • Τα κριτήρια που θεσπίστηκαν για την εγγραφή των παιδιών στο Ολοήμερο (Αρ. Πρωτ: 87776/Δ1 με θέμα: «Προγραμματισμός λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2016-2017» δεν είναι κριτήρια με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπως η υποχρεωτικότητα της φοίτησης, αλλά κοινωνικά κριτήρια όπως η εργασία των γονέων.

 

ΩΡΑΡΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Έκδοση Υπουργικής Απόφασης που εξειδικεύει το ωράριο των Νηπιαγωγών, το  οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου, με την οποία θα καθορίζεται το διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών κατά ανάλογο τρόπο με των δασκάλων (Ν 4115/30-1-2013, αρ. 39, παρ. 5β), καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του.

Το παραπάνω αίτημα υπήρξε αίτημα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και στη βάση αυτή θεωρούμε θετική αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που όμως δεν έχει ληφθεί υπόψη είναι οι ιδιοτυπίες της λειτουργίας των Νηπιαγωγείων γεγονός που έχουμε επισημάνει από την αρχή καθότι  θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεκτικός σχεδιασμός για να αποτραπεί ο κίνδυνος να θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα των Νηπιαγωγών.Σε αντίθεση με τα Δημοτικά Σχολεία τα Νηπιαγωγεία κατατάσσονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους  στις ολιγοθέσιες σχολικές μονάδες και αν το ωράριο είναι συνάρτηση του τύπου Νηπιαγωγείου στο οποίο υπηρετεί ένας Νηπιαγωγός η πλειοψηφία των Νηπιαγωγών δεν θα έχει μείωση του ωραρίου όπως συμβαίνει στους δασκάλους αλλά αύξηση .

Έχουμε επίσης επισημάνει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω, γεγονός που από όσα μας ανακοινώθηκαν δεν έγινε, και τα οποία παραθέτουμε:

1.Επειδή οι θέσεις των Νηπιαγωγών στα Νηπιαγωγεία είναι ενιαίες, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε διάκριση σε πρωινό ή απογευματινό ωράριο, κλασικό ή ολοήμερο πρόγραμμα, εξίσου ενιαίο πρέπει να είναι και το ωράριο των Νηπιαγωγών που υπηρετούν σε αυτές.

2. Λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επικρατούν στο Νηπιαγωγείο, οι Νηπιαγωγοί είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, αλλά και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος (καθημερινή εφημερία) και κατά τη διάρκεια προσέλευσης και αναχώρησης των νηπίων.  Άρα ο συνολικός διδακτικός χρόνος αρχίζει να λογίζεται από την ώρα προσέλευσης των νηπίων, εκτείνεται και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και τελειώνει με τη λήξη του χρόνου αποχώρησης των νηπίων

3. Η διδακτική ώρα διαρκεί 45 λεπτά της ώρας ,και το μεσημέρι 40 και 35  όπως δηλ. ισχύει και για τους υπόλοιπους-εκπαιδευτικούς.

4. Οι προϊσταμένες που καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ποικίλα καθήκοντα (εκπαιδευτικά, διοικητικά οικονομικά και οργανωτικά), οφείλουν να έχουν μειωμένο διδακτικό ωράριο, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

Εξειδικεύοντας:

ΩΡΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ:

α) Το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των Νηπιαγωγών, που υπηρετούν στα δημόσια Νηπιαγωγεία, ορίζεται ως εξής: Ι) Προϊστάμενες Νηπιαγωγείων: διδακτικές ώρες 20. ΙΙ) Νηπιαγωγοί: διδακτικές ώρες (45λεπτες) 24, αν έχουν μέχρι 10 έτη υπηρεσίας, διδακτικές ώρες 23, αν έχουν από 10 μέχρι 15 έτη υπηρεσίας, διδακτικές ώρες 22, αν έχουν μέχρι 20 έτη υπηρεσίας και διδακτικές ώρες 21, αν έχουν πάνω από 20 έτη υπηρεσίας.

β) Στους Νηπιαγωγούς, που συμπληρώνουν τον οριζόμενο στην προηγούμενη περίπτωση χρόνο υπηρεσίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου, ανατίθεται μειωμένο ωράριο διδασκαλίας από την 1η Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους και στους λοιπούς από την 1η Σεπτεμβρίου του επόμενου διδακτικού έτους.

γ) όπου δε μπορεί να υπάρξει  επιπλέον νηπιαγωγός για την κάλυψη ωραρίου ανατίθεται υπερωριακή απασχόληση σύμφωνα με το νόμο ,με την αμοιβή που ορίζει ο σχετικός νόμος.

δ) ο κοινός χρόνος για συνεργασία προσμετρείται ως διδακτικός χρόνος και για τους/τις δυο νηπιαγωγούς  , θέση που διασφαλίζει την καλή συνεργασία και την εύρυθμη λειτουργία του Νηπιαγωγείου.

ε) Το πλύσιμο χεριών, το γεύμα και οι  ήρεμες δραστηριότητες  διδάσκουν στάσεις ζωής (υγιεινή διατροφή-υπευθυνότητα –ενσυναίσθηση) και αναπτύσσουν καλές συνήθειες, ως εκ τούτου θεωρούνται διδακτικός χρόνος.

στ) ο χωρισμός  του διδακτικού χρόνου σε διδακτικές ώρες αφορά τον τρόπο υπολογισμού του ωραρίου του /της νηπιαγωγού και όχι τα νήπια , γεγονός που θα σήμαινε αυστηρή χρονική οριοθέτηση διδακτικών αντικειμένων.

Η έκδοση Υπουργικής Απόφασης ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ  αφορά ελάχιστα Νηπιαγωγεία  (μόνο 9 από τα 5140 ) και αυξάνει για άλλη μια φορά το ωράριο των Νηπιαγωγών  χωρίς να  λύνει κανένα πρόβλημα αφού συνδέεται για άλλη μια φορά με τον τύπο του Νηπιαγωγείου.

Καλούμε τη ΔΟΕ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ,έτσι ώστε να μην υλοποιηθούν αυτές οι Υπουργικές αποφάσεις :

που διαλύουν το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο

δε λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων

εμπαίζουν τους/τις  Νηπιαγωγούς  εξειδικεύοντας ωράριο για 9 από 5140  Νηπιαγωγεία    πανελλαδικά

Καλούμε το Υπουργείο ,  για άλλη μια φορά, να μη διαλύσει  την εκπαιδευτική δομή του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου

Αγωνιζόμαστε

-για ένα Ολοήμερο που θα έχει αντισταθμιστικό ρόλο για όλα τα παιδιά χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις

-για Δίχρονη Υποχρεωτική Δημόσια Δωρεάν Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση

.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

 


[i] Η δομή του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου είναι τελείως διαφορετική από αυτή του Δημοτικού Σχολείου. Το πρόγραμμα του Ολοήμερου είναι ολικό-ενιαίο, δεν μπορεί να διασπαστεί, δεν είναι όπως στο Δημοτικό Σχολείο με διδακτικές ώρες διαφορετικού διδακτικού αντικειμένου, αλλά εκτείνεται καθόλη τη διάρκεια της παραμονής των παιδιών σε αυτό. Η υλοποίηση των δραστηριοτήτων είναι σταδιακή. Αρχίζει με την έναρξη και ολοκληρώνεται στο χρονικό διάστημα από 14.30–15.45, κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται ανάπτυξη διαθεματικών δραστηριοτήτων, συζήτηση όλων των ημερησίων δραστηριοτήτων και προγραμματισμός της άλλης ημέρας.

[ii] Στο Νηπιαγωγείο  δεν υπάρχουν διακριτά διδακτικά αντικείμενα.

Το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο προσδιορίζει τις κατευθύνσεις των προγραμμάτων σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων Γλώσσας, Μαθηματικών, Μελέτης Περιβάλλοντος, Δημιουργίας και Έκφρασης (Εικαστικά, Δραματική Τέχνη, Μουσική, Φυσική Αγωγή) και Πληροφορικής για το παιδί του Νηπιαγωγείου. Τα προγράμματα αυτά δε νοούνται ως διακριτά διδακτικά αντικείμενα και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδακτική προσέγγιση, αλλά για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων που έχουν νόημα και σκοπό για τα ίδια τα παιδιά.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΠΣΕΑΑ: Χαιρετισμός για την Πανελλήνια και Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού
«Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο απευθύνεται σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και δεξιοτήτων», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΠΣΕΑΑ...
ΠΣΕΑΑ: Χαιρετισμός για την Πανελλήνια και Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού
ipourgeio_paideias
Πανελλαδικές 2022: Τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια τέκνων Ελλήνων Εξωτερικού
Αποτελέσματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των τέκνων Ελλήνων του Εξωτερικού, των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό...
Πανελλαδικές 2022: Τα αποτελέσματα εισαγωγής τέκνων Ελλήνων Εξωτερικού