Thumbnail
Οι υποψήφιοι για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα είναι οι ευνοημένοι της φετινής χρονιάς

Οι υποψήφιοι για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα είναι οι ευνοημένοι της φετινής χρονιάς όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων καθώς τα ΤΕΙ «πριμοδοτήθηκαν» με 2.000 θέσεις περισσότερες από πέρυσι, ενώ τα πανεπιστήμια «έχασαν» 345 θέσεις συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ», συνολικά ο αριθμός των εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας είναι αυξημένος φέτος κατά 1.655 θέσεις (2,42%). Σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας θα εισαχθούν 69.985 υποψήφιο, ενώ πέρυσι εισήχθησαν 68.330.

Χτες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε (κατά δεκαπέντε μέρες νωρίτερα) τον αριθμό των εισακτέων ανά ίδρυμα και να τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δίνοντας το … προβάδισμα των θέσεων στα ΤΕΙ, με δεδομένο ότι τα πανεπιστήμια αδυνατούν πλέον να πάρουν περισσότερους φοιτητές λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, στα πανεπιστήμια θα εισαχθούν 43.855 υποψήφιοι (πέρυσι 44.200) και στα ΤΕΙ 26.130 υποψήφιοι (πέρυσι 24.130).

«Ψαλίδι» στα Παιδαγωγικά

Από τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας προκύπτουν μικρές αυξομειώσεις στις θέσεις αρκετών πρωτοκλασάτων τμημάτων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Γενικά δεν φαίνεται να υπάρχει μια γενικευμένη τάση να αυξηθούν ή να μειωθούν οι θέσεις ανά ομάδες σχολών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Μείωση παρατηρείται σε αρκετά Παιδαγωγικά και τμήματα Προσχολικής Αγωγής, μικρή αύξηση σε ορισμένα τμήματα Νηπιαγωγών, Κοινωνιολογίας και μικρές αυξομειώσεις στις Ιατρικές σχολές. Όσον αφορά τις Νομικές, αυξάνονται κατά 10 οι θέσεις στο Δημοκρίτειο, ενώ σε ΕΚΠΑ και Αριστοτέλειο παραμένουν οι ίδιες.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καταγράφεται αύξηση των θέσεων στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (+20), Σλαβικών Σπουδών (+10), Ψυχολογίας (+5), Θεατρικών Σπουδών, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (+10), ενώ σημαντική μείωση υπάρχει στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών κατά 35 θέσεις όπως και στο Εκπαίδευσης Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (-10).

Τι γίνεται στο Πολυτεχνείο

Στο εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αυξάνονται κατά 10 οι θέσεις σε 5 σχολές (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών και Χημικών Μηχανικών) Μειωμένες κατά 10 είναι οι θέσεις στη σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και αμετάβλητες στις υπόλοιπες 3. Στο Οικονομικό, οι 20 λιγότεροι φοιτητές που θα απορροφήσει το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση του ανταγωνισμού, ενώ, αντίθετα, ευκολότερη θα είναι η πρόσβαση στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας καθώς αυξάνονται κατά οι 20 εισακτέοι.

«Ψαλίδι» στις θέσεις του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (-20) και Περιβάλλοντος (-20) έβαλε το υπουργείο Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στον αντίποδα, 20 επιπλέον φοιτητές θα εισαχθούν στο τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και +10 στο τμήματα Κοινωνιολογίας.
 

Στα ΤΕΙ, σχεδόν στο σύνολο των σχολών ο αριθμός των εισακτέων έχει αυξηθεί και κυρίως στα περιφερειακά ιδρύματα. Μια εξαιρετικά μικρή μείωση στους εισακτέους έχουν μόνο σχολές όπως Νοσηλευτική, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Προσχολικής Αγωγής. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι έμειναν σχολές όπως Δημόσιας Υγείας, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Προσχολικής Αγωγής, Ιατρικών Εργαστηρίων, Διατροφής και Διαιτολογίας. Σημαντικά μεγαλύτερο αριθμός εισακτέων παίρνουν τα τμήματα Γεωπόνων, Μηχανικών Περιβάλλοντος και Βιομηχανικού Σχεδιασμού. 

Δείτε αναλυτικά εδώ όλους του πίνακες

 

 

Ο αναλυτικός οδηγός για τις Πανελλαδικές 2016 με όλες τις περσυνές βάσεις, τα πεδία, τις σχολές 

οδηγός σπουδών και επαγγέλματος 2016, Χρήστος Κάτσικας, alfavita.gr

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 2016 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΙΚΑ

Κάντε την παραγγελία σας ηλεκτρονικά ΕΔΩ www.ABooks.gr ή καλέστε στο 2109766842 ή  στείλτε email στο[email protected]

Τρόποι πληρωμής

α) Αντικαταβολή (η αντικαταβολή επιβαρύνεται 2 ευρώ)

β) Η κατάθεση γίνεται  στον παρακάτω IBAN: (δωρεάν αποστολή)

Piraeusbank
IBAN: GR82 0172 0930 0050 9306 4524 735
ΕΠΩΝΥΜΙΑ: ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
swift (bid) PIRBGRAA

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η πρώτη αργία του Σεπτεμβρίου για όλες τις τάξεις τη νέα σχολική χρονιά

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παρουσίαση και ορκωμοσία εκπαιδευτικών
Από σήμερα Τρίτη, με την έκδοση του ΦΕΚ, οι διοριζόμενοι/ες εκπαιδευτικοί μπορούν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας
Σήμερα στο ΦΕΚ η δημοσίευση που αφορά στο μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών
Από σήμερα Τρίτη, με την έκδοση του ΦΕΚ, οι διοριζόμενοι/ες εκπαιδευτικοί μπορούν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας
laptop_ergasia.jpg
Νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο: 13ωρη Εργασία, δεκάωρο και «ταχεία πρόσληψη»
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο φέρνει 13ωρη ημερήσια απασχόληση, δεκάωρη εβδομάδα, φθηνότερες υπερωρίες και «Ταχεία Πρόσληψη» δύο ημερών- Όλες οι...
Νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο: 13ωρη Εργασία, δεκάωρο και «ταχεία πρόσληψη»