Thumbnail
Ανανέωση του ολοήμερου σχολείου και των μαθημάτων

«Το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από το μέλλον της εκπαίδευσης, εκπαίδευση όχι απομονωμένη από τις εξελίξεις της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά όχι και υποταγμένη σε επιχειρηματικές επιλογές» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής παρεμβαίνοντας στη συζήτηση με μορφωτικούς ακολούθους των χωρών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι το υπουργείο επιδιώκει μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση «μακράς πνοής» με στόχο το 14χρονο υποχρεωτικό σχολείο που θα παρέχει στον μαθητή ολόπλευρη μόρφωση κι οριζόντιες κοινωνικές δεξιότητες. Ο Ν. Φίλης επισήμανε ότι ανάμεσα στους στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι η ανανέωση του ολοήμερου σχολείου, αλλά και του περιεχομένου των μαθημάτων και των εκπαιδευτικών μεθόδων.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ακόμα ότι επιδιώκεται ανανέωση και του τρόπου αξιολόγησης των μαθητών προς την κατεύθυνση της περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών κι όχι της βαθμολογικής κλίμακας. Ο Ν. Φίλης υπογράμμισε ότι το υπουργείο σχεδιάζει την αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος περνώντας αρμοδιότητες κι ευθύνες, αλλά και τους ανάλογους πόρους, σε Αυτοδιοίκηση και σχολικές μονάδες, ενάντια στον σημερινό «σκληρό συγκεντρωτισμό».

Ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι λιγότερο από το 30% των μαθητών ακολουθούν την τεχνική εκπαίδευση παρατηρώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαναγκασμός του μαθητή να την επιλέξει, αλλά ότι αυτή πρέπει να αποτελέσει «επιλογή πειθούς των παιδιών», μια επιλογή ενός «ελκυστικού σχολείου», όπως σημείωσε, καθιστώντας την τεχνική εκπαίδευση ισότιμη με τη γενική. Αναφερόμενος στην ειδική αγωγή ο Ν. Φίλης τάχθηκε υπέρ της συμπεριληπτικής διδασκαλίας κι εναντίον των τάξεων - «γκέτο».

Οι μορφωτικοί ακόλουθοι των πρεσβειών των χωρών της Ευρωζώνης περιέγραψαν τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους, συστήματα πολυποίκιλα ως προς την αποκέντρωσή τους, τον βαθμό διείσδυσης της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και την αναλογία μαθητών στην τεχνική και τη γενική εκπαίδευση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι επισημάνσεις της ακολούθου από τη Φινλανδία, που περιέγραψε τον εκτεταμένο διάλογο που προηγήθηκε της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της δεκαετίας του '70 ώστε να μην υπάρχουν αλλαγές όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις, αλλά και το συνολικό σχέδιο της Γαλλίας που στοχεύει στον περιορισμό της σχολικής αποτυχίας.

 

Κώστας Παπαγιάννης

Πηγη: .avgi.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επαναλειτουργούν σήμερα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ΟΑΕΔ
Σχολεία με κενά στο μέσο της χρονιάς: Επιστολή-καμπανάκι από τους αναπληρωτές νηπιαγωγούς
ΠΑΣΑΝ σε υπ. Παιδείας: Άμεση κάλυψη όλων των κενών νηπιαγωγών στη Δ΄ Φάση
Σχολεία με κενά στο μέσο της χρονιάς: Επιστολή-καμπανάκι από τους αναπληρωτές νηπιαγωγούς
Δικαστήρια
Δικαστικοί γραμματείς: Ορκίζεται η 4η σειρά, ετοιμάζεται για εξετάσεις η 5η
Μία ημέρα μετά την Πρωτοχρονιά θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των 225 νέων δικαστικών γραμματέων - Ξεκινά άμεσα και ο επόμενος διαγωνισμός
Δικαστικοί γραμματείς: Ορκίζεται η 4η σειρά, ετοιμάζεται για εξετάσεις η 5η
taksi_sxoleio
Βρετανία: Εκπαιδεύει δασκάλους για να αναγνωρίζουν τον μισογυνισμό στα σχολεία
Νέο πακέτο 20 εκατ. λιρών στοχεύει στην πρόληψη της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, με μαθήματα συναίνεσης, υποστήριξη εφήβων και ειδικά...
Βρετανία: Εκπαιδεύει δασκάλους για να αναγνωρίζουν τον μισογυνισμό στα σχολεία