Thumbnail
Ελένη Ζωγραφάκη

"Μια οφειλόμενη απάντηση στο Γραμματέα της ΕΛΜΕ Λευκάδας συνάδελφο Μήτσο Βάρσο", της Ζωγραφάκη Ελένης

Έχω επιλέξει να μην απαντώ σε προσωπικές επιθέσεις και στοχευμένες  διαστρεβλώσεις τοποθετήσεών μου, αλλά όταν αυτό γίνεται από έναν εκπρόσωπο ΕΛΜΕ ( Γραμματέα Λευκάδας) και με αφορά ως Πρόεδρο της ΟΛΜΕ, έχω υποχρέωση να αποκαταστήσω την αλήθεια, έστω κι αν, όσα καταγγέλλονται και παραποιούνται, έγιναν σε προσωπική συζήτηση, όπως  και ο συντάκτης της ανοικτής επιστολής  ομολογεί.

Αντιπαρέρχομαι το εμπαθές ύφος της επιστολής, τη στοχοποίηση στο πρόσωπό μου, καθώς και το γεγονός ότι σκόπιμα αποκρύπτεται ότι τα ανακριβή  στοιχεία που αναφέρονται δεν αφορούν τη Γ. Συνέλευση ή το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας (όπως η ίδια η ΕΛΜΕ διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της), αλλά προσωπικές απόψεις του Μ. Βάρσου και αυθαίρετα δικά του συμπεράσματα, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν ψευδείς εντυπώσεις που αποσκοπούν σε προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.

            Σε ό,τι αφορά την  ανασφάλιστη εργασία στο χώρο της εκπαίδευσης είναι γνωστό ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθιέρωσαν τη σύμβαση των ωρομισθίων εκπαιδευτικών στα ΣΔΕ ως σύμβαση έργου, στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) από τη σχολική χρονιά 2013 – 14 και 2014 – 15, με αποτέλεσμα οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να υποχρεούνται να εκδίδουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών (ΤΠΥ). Η έκδοση ΤΠΥ μπορεί με εξαίρεση αυτούς που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και υπό την προϋπόθεση ότι ασκούν ευκαιριακή άσκηση παρεπόμενης δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών και δεν είναι υπόχρεοι εφαρμογής του Κώδικά Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, να υποκατασταθεί από απόδειξη πληρωμής επαγγελματικής δαπάνης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στην περίπτωση που την προηγούμενη περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έξοδα μέχρι 5000 ευρώ.   

Φέτος, δεν έχουμε τέτοιες συμβάσεις στα ΣΔΕ τα οποία υπολειτουργούν.  

            Ως ΟΛΜΕ έχουμε έγκαιρα επισημάνει και καταγγείλει  ότι στα ΣΔΕ και τα ΙΕΚ είναι απαράδεκτο οι συνάδελφοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη εργασία όπως και οι υπόλοιποι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι και πρέπει να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, να αναγκάζονται σε αυτασφάλιση με μπλοκάκι σαν ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί ανασφάλιστη εργασία, αλλά εργασία διαφορετικής σχέσης με την οποία είμαστε αντίθετοι. Πάγια θέση μας είναι τα εκπαιδευτικά κενά να καλύπτονται με μόνιμους διορισμούς και οι προσλήψεις ωρομισθίων και αναπληρωτών να γίνονται από ενιαίους πίνακες με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για να μην αδικούνται άλλοι συνάδελφοι.

            Πάγια θέση της ΟΛΜΕ είναι επίσης η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα. Μέχρι αυτό να γίνει πράξη, χρειάζεται να εντάξει όλες τις κατηγορίες ελαστικά εργαζόμενων στις διαφορετικές δομές της εκπαίδευσης και να προασπίσει τα δίκαια αιτήματά τους. Οι συνάδελφοι των ΣΔΕ τα δύο προηγούμενα χρόνια ενώ κινητοποιήθηκαν, κατέθεσαν προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη, δημοσιοποίησαν επιστολές διαμαρτυρίας σε εκπαιδευτικά site και τις απέστειλαν στο Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εργασίας, ουδέποτε απευθύνθηκαν στην ΟΛΜΕ για να στηρίξει το δίκαιο αγώνα τους και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες.

Να σημειωθεί ότι η ΟΛΜΕ είναι από τις πρώτες Ομοσπονδίες του Δημοσίου που οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι είναι μέλη της. Πέρυσι με απόφαση του 17ου Συνεδρίου εντάχθηκαν στη δύναμή της και οι συνάδελφοι που ήταν σε διαθεσιμότητα και τοποθετήθηκαν στα ΙΕΚ.

Για το θέμα των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επειδή δεν θέλησα να εμπλακώ σε θέματα εργασιακών σχέσεων άλλης βαθμίδας, αναφέρθηκα  μόνο στις αμοιβές που παίρνουν κάποιοι υποψήφιοι Διδάκτορες ως βοήθημα για το διδακτορικό τους - όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο-, αλλά δυστυχώς, ο συνάδελφος το παραποίησε και αυτό. Δεν συζητήσαμε ούτε για τις συμβάσεις που υπογράφουν και τις υποχρεώσεις που έχουν στις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, πολύ δε περισσότερο για τις αμοιβές που προκύπτουν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ή για τους ΠΔ 407 κ.λπ. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Μια γιορτή για όλους
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς και ο «Ηλιάτορας» ενώνουν δυνάμεις για ένα διήμερο δράσεων, τέχνης και συζητήσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και...
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών