Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Thumbnail
Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από την επόμενη χρονια

Ο Νίκος Φίλης θα ανακοινώσει την Πέμπτη Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία.

Πρόεδρος της Επιτροπής ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος «υποστηρικτής» των απόψεων Ρεπούση

Το Νέο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων και νέα βιβλία θα είναι από τα βασικότερα ζητήματα του Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία, την έναρξη του οποίου θα ανακοινώσει την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τις συζητήσεις που θα γίνουν στα αρμόδια όργανα, ο καθένας θα μπορε ίηλεκτρονικά να καταθέσει την άποψή του.

Οι αλλαγές που θα προκύψουν θα εφαρμοσθούν την επόμενη σχολική και ακαδημαική χρονιά.

Ο υπουργός θα παρουσιάσει το περιεχόμενο του Εθνικού Διαλόγου που θα ξεκινήσει και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με κύρια βαρύτητα την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, λέγοντας χαρακτηριστικά «Πολύ σύντομα ξεκινάμε έναν πλατύ κοινωνικό διάλογο με την εμπλοκή όλων των φορέων της κοινωνίας των πολιτών για μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος».

Σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγραμμα θα είναι έως την Ανοιξη , προκειμένου να ετοιμαστεί πολυνομοσχέδιο που αφορά σε νέο σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και νέα προγράμματα στο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Ομίλου Προβληματισμού που είχε ιδρύσει ο Κώστας Σημίτης , αλλά και υποστηριχτής των ιδεών της Μαρίας Ρεπούσης θα είναι πρόεδρος της πρώτης Επιτροπής , που θα ασχοληθεί με τις αλλαγές στο δημοτικό και στο γυμνάσιο.

Διάλογος θα γίνει και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την προεδρία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, πανεπιστημιακού Κώστα Γαβρόγλου ενώ θα επανασυσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ ) με πρόεδρο τον καθηγητή του Παντείου Νίκο Θεοτοκά.

Ο τρίτος κύκλος θα οργανωθεί από επιτροπή στην οποία θα μετάσχουν άνθρωποι της εκπαίδευσης

Σήμερα πάντως ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μίλησε στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαικής Ενωσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προέρχομαι από μια μικρή χώρα του Νότου που μόνο κατά το τρέχον έτος δέχτηκε στο έδαφος της 609.893 πρόσφυγες. Το εθνικό κέντρο κοινωνικής αλληλεγγύης έχει δεχτεί 1824 αιτήματα για στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η νήσος Λέσβος δέχεται σε καθημερινή βάση, αριθμό προσφύγων δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τον πληθυσμό της. Πολλοί εξ αυτών είναι νέοι και αναζητούν την ελευθερία και μια καλύτερη ζωή στη Δύση. Εξ ου και η μεγάλη ευαισθησία της Ελλάδας στο θέμα της σημερινής συζήτησης.

Το πρόβλημα της αθρόας μετανάστευσης δεν είναι όμως εθνικό ούτε ευκαιριακό ,αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δραματικά γεγονότα στη Γαλλία ας μας προβληματίσουν για να δούμε τα κοινωνικά αίτια και να μιλήσουμε για τα κοινωνικά αδιέξοδα των νέων σήμερα, τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και τους λόγους για τους οποίους η Τζιχάντ έχει διεισδύσει τόσο στη νεολαία και επηρεάζει ακόμη και μορφωμένους νέους στην Ευρώπη, όπως δείχνει η ταυτότητα των τρομοκρατών.

Αν δεν απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, θα εγκλωβιστούμε σε απλές διακηρύξεις που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Η ρητορική για το πόλεμο των πολιτισμών, που αναπαράγεται από διάφορες πλευρές, οδηγεί στην ήττα του πολιτισμού.

Είναι καιρός η Ευρώπη και η Δύση εν συνόλω να αναλογιστεί κατά πόσο οι πολιτικές της, αρχής γενομένης από τον πόλεμο στο Ιράκ που είχε επενδυθεί με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, αποδείχτηκε ότι αναζωπυρώνει τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση.

Η Ελλάδα συμφωνεί και στη πράξη εφαρμόζει πολιτικές συμπερίληψης στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και ανάπτυξης κοινωνικο-μορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους για την καλύτερη ένταξη των μεταναστών αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα πολιτιστικής ετερότητας.

Προσφέρει δραστηριότητες τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης όπως εκμάθηση γλωσσών, διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση, αθλητισμό και άλλες μορφές άτυπης μάθησης για μετανάστες και πρόσφυγες. Και όλα αυτά σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής λιτότητας και οικονομικής ύφεσης που αντισταθμίζεται από το εθελοντικό κίνημα».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση - Στείλτε το βιογραφικό σας εδώ

Μητέρα επιτέθηκε βάναυσα σε εκπαιδευτικό μέσα σε σχολείο

Ο καθηγητής του ΕΠΑΛ που χειροδίκησε σε μαθήτρια και η έκπληκτη κοινή γνώμη

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Τα παπούτσια του Ξενοκράτη, «το ανόητον σύστημα του διοικείν διά μεταφράσεων» και ο περιοδεύων θίασος του νεοφιλελευθερισμού
«Σε μια περίοδο πολύπλευρης κρίσης, που βιώνουμε καθημερινά και έχει οδηγήσει τους πολίτες σε απόγνωση και απογοήτευση, η ολόπλευρη αντιμετώπιση των...
Τα παπούτσια του Ξενοκράτη, «το ανόητον σύστημα του διοικείν διά μεταφράσεων» και ο περιοδεύων θίασος του νεοφιλελευθερισμού
dolini kexrotis
Βίντεο: Το ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας με τις πολικές θερμοκρασίες
Στο σημείο αυτό καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα, ενώ παρατηρήθηκε πτώση ρεκόρ 20 βαθμών Κελσίου μέσα σε τέσσερις ώρες
Βίντεο: Το ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας με τις πολικές θερμοκρασίες
astynomia
Απρόκλητη βία κουκουλοφόρων ασφαλιτών σε βάρος πανεπιστημιακού ερευνητή
«Είμαστε από την ασφάλεια και κάνουμε ό,τι θέλουμε» - Απρόκλητη βία και αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος ερευνητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,...
Απρόκλητη βία κουκουλοφόρων ασφαλιτών σε βάρος πανεπιστημιακού ερευνητή