Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από την επόμενη χρονια

Ο Νίκος Φίλης θα ανακοινώσει την Πέμπτη Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία.

Πρόεδρος της Επιτροπής ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος «υποστηρικτής» των απόψεων Ρεπούση

Το Νέο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων και νέα βιβλία θα είναι από τα βασικότερα ζητήματα του Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία, την έναρξη του οποίου θα ανακοινώσει την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τις συζητήσεις που θα γίνουν στα αρμόδια όργανα, ο καθένας θα μπορε ίηλεκτρονικά να καταθέσει την άποψή του.

Οι αλλαγές που θα προκύψουν θα εφαρμοσθούν την επόμενη σχολική και ακαδημαική χρονιά.

Ο υπουργός θα παρουσιάσει το περιεχόμενο του Εθνικού Διαλόγου που θα ξεκινήσει και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με κύρια βαρύτητα την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, λέγοντας χαρακτηριστικά «Πολύ σύντομα ξεκινάμε έναν πλατύ κοινωνικό διάλογο με την εμπλοκή όλων των φορέων της κοινωνίας των πολιτών για μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος».

Σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγραμμα θα είναι έως την Ανοιξη , προκειμένου να ετοιμαστεί πολυνομοσχέδιο που αφορά σε νέο σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και νέα προγράμματα στο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Ομίλου Προβληματισμού που είχε ιδρύσει ο Κώστας Σημίτης , αλλά και υποστηριχτής των ιδεών της Μαρίας Ρεπούσης θα είναι πρόεδρος της πρώτης Επιτροπής , που θα ασχοληθεί με τις αλλαγές στο δημοτικό και στο γυμνάσιο.

Διάλογος θα γίνει και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την προεδρία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, πανεπιστημιακού Κώστα Γαβρόγλου ενώ θα επανασυσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ ) με πρόεδρο τον καθηγητή του Παντείου Νίκο Θεοτοκά.

Ο τρίτος κύκλος θα οργανωθεί από επιτροπή στην οποία θα μετάσχουν άνθρωποι της εκπαίδευσης

Σήμερα πάντως ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μίλησε στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαικής Ενωσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προέρχομαι από μια μικρή χώρα του Νότου που μόνο κατά το τρέχον έτος δέχτηκε στο έδαφος της 609.893 πρόσφυγες. Το εθνικό κέντρο κοινωνικής αλληλεγγύης έχει δεχτεί 1824 αιτήματα για στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η νήσος Λέσβος δέχεται σε καθημερινή βάση, αριθμό προσφύγων δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τον πληθυσμό της. Πολλοί εξ αυτών είναι νέοι και αναζητούν την ελευθερία και μια καλύτερη ζωή στη Δύση. Εξ ου και η μεγάλη ευαισθησία της Ελλάδας στο θέμα της σημερινής συζήτησης.

Το πρόβλημα της αθρόας μετανάστευσης δεν είναι όμως εθνικό ούτε ευκαιριακό ,αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δραματικά γεγονότα στη Γαλλία ας μας προβληματίσουν για να δούμε τα κοινωνικά αίτια και να μιλήσουμε για τα κοινωνικά αδιέξοδα των νέων σήμερα, τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και τους λόγους για τους οποίους η Τζιχάντ έχει διεισδύσει τόσο στη νεολαία και επηρεάζει ακόμη και μορφωμένους νέους στην Ευρώπη, όπως δείχνει η ταυτότητα των τρομοκρατών.

Αν δεν απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, θα εγκλωβιστούμε σε απλές διακηρύξεις που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Η ρητορική για το πόλεμο των πολιτισμών, που αναπαράγεται από διάφορες πλευρές, οδηγεί στην ήττα του πολιτισμού.

Είναι καιρός η Ευρώπη και η Δύση εν συνόλω να αναλογιστεί κατά πόσο οι πολιτικές της, αρχής γενομένης από τον πόλεμο στο Ιράκ που είχε επενδυθεί με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, αποδείχτηκε ότι αναζωπυρώνει τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση.

Η Ελλάδα συμφωνεί και στη πράξη εφαρμόζει πολιτικές συμπερίληψης στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και ανάπτυξης κοινωνικο-μορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους για την καλύτερη ένταξη των μεταναστών αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα πολιτιστικής ετερότητας.

Προσφέρει δραστηριότητες τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης όπως εκμάθηση γλωσσών, διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση, αθλητισμό και άλλες μορφές άτυπης μάθησης για μετανάστες και πρόσφυγες. Και όλα αυτά σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής λιτότητας και οικονομικής ύφεσης που αντισταθμίζεται από το εθελοντικό κίνημα».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astynomia (2)
Πτώση 25χρονης στον Πειραιά: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, εξετάζεται ο σύντροφός της
Τραγωδία στον Πειραιά: Προσήχθη ο σύντροφος της 25χρονης που έπεσε από τον 7ο όροφο – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Πτώση 25χρονης στον Πειραιά: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, εξετάζεται ο σύντροφός της
myschool
MySchool: Η νέα μεγάλη αλλαγή σε ΑΦΜ και πιστοποιητικά γέννησης για γονείς
Πώς η διασύνδεση με το Μητρώο Πολιτών απαλλάσσει χιλιάδες γονείς από έγγραφα και απλοποιεί τις εγγραφές στα σχολεία
MySchool: Η νέα μεγάλη αλλαγή σε ΑΦΜ και πιστοποιητικά γέννησης για γονείς
προσλήψεις εκπαιδευτικών 2026 καθηγητής
Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: 5.500 προσλήψεις απέναντι σε δεκάδες χιλιάδες κενά – Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας
Ένα κρίσιμο παρασκήνιο πίσω από τους αριθμούς αφορά τις έντονες προσπάθειες που, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλει η υπουργός Παιδείας Σοφία...
Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: 5.500 προσλήψεις απέναντι σε δεκάδες χιλιάδες κενά – Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση αι
Εκπαίδευση και Τεχνητή Νοημοσύνη: Η διδασκαλία πέθανε;
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν το χρόνο – άρα και το αξιοπρεπές εισόδημα ώστε να ζουν αξιοπρεπώς μόνο από τον μισθό τους – ώστε να προετοιμάζουν...
Εκπαίδευση και Τεχνητή Νοημοσύνη: Η διδασκαλία πέθανε;