<<Οι σκλάβοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα ,παρά μόνο τις αλυσίδες τους>>
Επέτειος Πολυτεχνείου

 

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973- ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2015

<<Οι σκλάβοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα ,παρά μόνο τις αλυσίδες τους>>

    Σαράντα δύο χρόνια μετά την εξέγερση ,το Πολυτεχνείο συνεχίζει να αντιστέκεται .Οι προσπάθειες μετατροπής του σε μουσειακή ανάμνηση ,της υποβαθμισής του και της καπηλευσής του από το αστικό πολιτικό σύστημα και τους φορείς του, απέτυχαν. Τελευταία ,έχουμε και την προσπάθεια αμαύρωσης και συκοφάντησης του αγώνα αυτού από τα μίσθαρνα όργανα του συστήματος (ΜΜΕ) ως υποκινούμενου από αμερικανούς πράκτορες και χρήσης των εξεγερμένων ως <<πιόνια>> για την κατοχή της Κύπρου. Όλες αυτές οι προσπάθειες θα αποτυγχάνουν και στο μέλλον,όσο τα ζητήματα που τέθηκαν ,έστω και σε πρωτόλεια μορφή (ανατροπή του καπιταλιστικού -ιμπεριαλιστικού συστήματος ,εγκαθίδρυση εργατικής δημοκρατίας ),παραμένουν άλυτα.

    Ο φετινός εορτασμός μας βρίσκει σε μια πρωτότυπη συγκυρία ,με εντυπωσιακές ιστορικές αναλογίες. Το 1973,υπήρχε μια ισχυρή στρατιωτική -τρομοκρατική δικτατορία,που εγκαθιδρύθηκε από το μεγάλο ελληνικό κεφάλαιο και τις ΗΠΑ. Ήρθε σαν απάντηση του συστήματος στα εργατικά και φοιτητικά κινήματα της δεκαετίας του 1960. Οι αστοί πολιτικοί ,την περίοδο πρίν την χούντα ,μην μπορώντας να εξυπηρετήσουν επαρκώς τα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα της αστικής τάξης και των ξένων επικυρίαρχων της,τέθηκαν στην εφεδρεία,με σκοπό να ξαναχρησιμοποιηθούν όταν οι συγκυρίες και η κατάσταση το επέτρεπαν(1974,επάνοδος Καραμανλή και Παπανδρέου).Ο δημόσιος πλούτος είχε ξεπουληθεί στο ξένο και εγχώριο κεφάλαιο ,η κοινωνία βίωνε μια <<οριστική >> ήττα και δεν φαινόταν καμία άλλη προοπτική. Κάποιοι περιμένανε την λύση από τον  <<εκσυγχρονισμό >> Μαρκεζίνη .

 Σήμερα,υπάρχει μια ιδιότυπη <<κοινοβουλευτική>> δικτατορία.Οι αστικοί κοινοβουλευτικοί θεσμοί (κοινοβούλιο,σύνταγμα) έχουν καταργηθεί στην πράξη από το ευρωπαϊκό και ντόπιο κεφάλαιο,ενώ η κυβέρνηση αποτελεί πλέον φανερά το εκτελεστικό όργανο των εντολών και των πολιτικών των μηχανισμών της ΕΕ-ΔΝΤ- ΕΚΤ. Μηχανισμών του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κεφαλαίου για την αναδιάρθρωση του καπιταλιστικού συστήματος. Η χαρακτηριστικότερη έκφραση της σημερινής κατάστασης είναι η ανατροπή της απόφασης της κοινωνίας στο δημοψήφισμα της 5/7 και η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των << θεσμών >> από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι <<αριστεροί>>,ακόμα περιμένουν την λύση από την αλλαγή πολιτικής της ΕΕ,προβάλλοντας την ουτοπική μέσα στο υπάρχον σύστημα <<Ευρώπης των λαών,της δημοκρατίας και της ελευθερίας>>.Περιμένουν λύση από τη μελλοντική αναδιάρθρωση του χρέους και την << φιλολαϊκή >> πολιτική διαχείρισης μέσα στους κανόνες των δανειστών,παρότι οι αντιλήψεις αυτές ήταν καταστροφικές για την κοινωνία και το κίνημα. Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε ανυποληψία και δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα  ,ούτε καν δημοκρατική επίφαση.

      Η εξέγερση του Πολυτεχνείου,όντως άνοιξε δρόμο για την ταξική πάλη. Γιατί όμως η εξέγερση δεν έγινε επανάσταση;

  Η εξέγερση του Νοεμβρίου 1973,επηρεασμένη και από την γενικότερη παγκόσμια κατάσταση εξεγέρσεων και κινημάτων,ήταν αυθόρμητη και γενναία,χωρίς να υποτιμάται ο αυθορμητισμός της. Κατόρθωσε όμως να μην παραμείνει εξέγερση φοιτητική ,καθώς ξέφυγε από τα στενά κλαδικά πλαίσια και εγκόλπωσε πολιτικά-κοινωνικά αιτήματα.Έδωσε καθαρότερο αντικαθεστωτικό-αντικαπιταλιστικό πολιτικό χαρακτήρα,που επέδρασε γόνιμα στην κοινωνία ,η οποία άρχισε έμπρακτα και δυναμικά να δείχνει την στήριξή της. Απλοί πολίτες παρείχαν εφόδια στους εξεγερμένους.  Υπήρχε συμμετοχή  στην εξέγερση εργατών από πολλά σωματεία και μαθητών από τεχνικές σχολές και σχολεία. Έγιναν απεργίες και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων  και  φοιτητικών σχολών σε πολλές πόλεις της χώρας. Δυστυχώς ,το στρατιωτικό καθεστώς επενέβη με ένοπλα μέσα και η καταστολή των αγωνιστών ,παρά τον απαράμιλλο ηρωϊσμό τους,ήταν αναπόφευκτη. Και αυτό γιατί ,δεν υπήρχε η πολιτική-επαναστατική δύναμη με την κατάλληλη οργανωτική -ιδεολογική προετοιμασία ,με την επιστημονική της γνώση και ωριμότητα ,θα οδηγούσε την εξέγερση ,με βασικό αίτημα την πτώση της χούντας ,να μετεξελιχθεί σε επανάσταση,με αίτημα την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την δημιουργία μιας πραγματικά σοσιαλιστικής κοινωνίας.

     Παρόλα αυτά ,το Πολυτεχνείο επέτυχε τεράστιες κατακτήσεις και επιτεύγματα:

*Κλόνισε ισχυρά την εξουσία της χούντας και συνέβαλε αποφασιστικά στην ανατροπή της ,άσχετα αν επιβλήθηκε άλλη λύση ,πέρα από τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.

*Αμφισβήτησε την κυριαρχία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και διατράνωσε την θέληση για λαϊκή ανεξαρτησία και πραγματική δημοκρατία.

*Άλλαξε σε μαζική κλίμακα τις συνειδήσεις ,ειδικά της νεολαίας.

*Επιτεύχθηκε ,σε πρωτόλεια μορφή,το ενιαίο μέτωπο εργατών-εργαζομένων-φοιτητών,έστω και με περιορισμένη ριζοσπαστική αντίληψη.

Παραμονές της ιστορικής επετείου ,είναι ώρα να εξάγουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα από την εξέγερση ως βάση για τους μελλοντικούς αγώνες .Πολυτεχνεία θα υπάρξουν στο μέλλον. Όμως ,μία εργατική-νεολαιΐστικη εξέγερση,από μόνη της και αυθόρμητη,δεν μπορεί να πάει πέρα από συγκεκριμένα όρια.Για να υπάρξουν και να νικήσουν τα κινήματα ,θα πρέπει να υπάρξει μια ταξικά και πολιτικά οργανωμένη βάση ,που θα έχει την θεωρητική συγκρότηση και την πρακτική να κινείται σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση με βάση την σύγχρονη κοινωνία και τα προβληματά της ,που θα δρά μαζικά στο κίνημα  και θα δείχνει το μέλλον του.

Η ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

ΠΑΤΡΑ,15-11-2015

ΒΑΣΩ ΜΟΥΡΤΖΗ ,ΒΟΛΤΕΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ,ΜΑΡΙΝΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Α ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ

 

best of network

σχετικά άρθρα

Παρενέβησαν τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος για τα ψηλά κτίρια που "κρύβουν" την Ακρόπολη
Παρενέβησαν τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος για τα ψηλά κτίρια που "κρύβουν" την Ακρόπολη
«Η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων»
Παρενέβησαν τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος για τα ψηλά κτίρια που "κρύβουν" την Ακρόπολη
Όταν το μοντέλο Airbnb «ξεσπιτώνει» κόσμο και εκτινάσσει τα ενοίκια
Όταν το μοντέλο Airbnb «ξεσπιτώνει» κόσμο και εκτινάσσει τα ενοίκια
«Βρέθηκα σε ένα διαμέρισμα στα Πετράλωνα, είχα μιλήσει με την ιδιοκτήτρια και πήγα να το δω, στην πραγματικότητα βρέθηκα μπροστά σε μια δημοπρασία....
Όταν το μοντέλο Airbnb «ξεσπιτώνει» κόσμο και εκτινάσσει τα ενοίκια
Aπίστευτο: Ο Αμβρόσιος ζήτησε να διωχθεί από Ίδρυμα ανήμπορος ηλικιωμένος επειδή έμαθε ότι ήταν γκέι!
Aπίστευτο: Ο Αμβρόσιος ζήτησε να διωχθεί από Ίδρυμα ανήμπορος ηλικιωμένος επειδή έμαθε ότι ήταν γκέι!
Ανακάλεσε μόνο όταν παρενέβη ο διευθυντής της δομής!
Aπίστευτο: Ο Αμβρόσιος ζήτησε να διωχθεί από Ίδρυμα ανήμπορος ηλικιωμένος επειδή έμαθε ότι ήταν γκέι!