Thumbnail
Δείτε αναλυτικά

Απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα στον πρώην υφυπουργό Παιδείας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Σερρών επί σειρά ετών, Ιωάννη Ανθόπουλο μετά την απολογία του στον ανακριτή για εμπλοκή σε υπόθεση τοκογλυφίας.

Ο κ. Ανθόπουλος υποχρεώθηκε παράλληλα να καταβάλει εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ για να παραμείνει ελεύθερος, μετά την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος του, με τις διατάξεις του νόμου περί διαφθοράς κρατικών λειτουργών για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία. 
 
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, το ποσό το οποίο φέρεται να έφτασε στα χέρια του αγγίζει το 1.757.800 ευρώ. 
 
Ενώπιον πάντως του ανακριτή που χειρίζεται υποθέσεις διαφθοράς προσώπων τα οποία που άσκησαν δημόσια διοίκηση από θέση εξουσίας, ο 64χρονος πολιτικός και δικηγόρος προσπάθησε να αντικρούσει όσα του αποδίδονται περί τοκογλυφίας. 
 
Το όνομα του κ. Ανθόπουλου βρισκόταν ωστόσο, μεταξύ των 36 πολιτικών προσώπων που ερευνούσε το ΣΔΟΕ μετά από σχετικές καταγγελίες τον Απρίλιο του 2012, αφού φέρεται να είχε ανάμιξη σε υπόθεση τοκογλυφίας ως δικηγόρος αλλά και ως πρόσωπο «που κατείχε δημόσια θέση» .
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση αφορά την εταιρεία Καπνεμπορίου «Οδέττη Πετρίδη», η οποία φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, όταν αντιμετώπιζε πρόβλημα χρηματοδότησης. Ο πρώην υπουργός φέρεται με την επίκληση των διασυνδέσεων του να της υποσχέθηκε βοήθεια και κατά το κατηγορητήριο, ενώ εμφανίζεται να μεσολαβεί σε επτά συμβάσεις πώλησης από το 2002 ως το 2005. 
 
Συγκεκριμένα, η εταιρεία από την Καβάλα φέρεται να πουλά ακατέργαστο καπνό στην εταιρεία ΝΑΜΑΚΟ (η οποία μετονομάζεται σε GENNET), ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται να πωλούν ως κατεργασμένα, καπνά σε μονοπρόσωπη ΕΠΕ , με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Ως διαχειρίστρια δε, της μονοπρόσωπης εμφανίζεται η ανήλικη κόρη της Πετρίδη που είναι η ιδιοκτήτρια της εταιρείας από την Καβάλα. 
 
Το εμφανιζόμενο ωστόσο, ποσοστό 10% αποτελούσε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην πραγματικότητα το «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο και ανέρχεται σε 1.757.800 ευρώ. Ισχυρή ένδειξη για αυτό φαίνεται άλλωστε πως παρείχαν τα εμβάσματα άνω των 700.000 ευρώ τα οποία εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του κ. Ανθόπουλου και της συζύγου του μετά το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών. 
 
Ο πρώην υφυπουργός έκανε λόγο στην απολογία του για δάνειο που πήρε από τη συγκεκριμένη επιχειρηματία, προκειμένου να φτιάξει σπίτι στη Βούλα. Ο ισχυρισμός του αυτός πάντως, φαίνεται να παραμένει έωλος από τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας, από τα οποία προκύπτει πως από το 2005 ως σήμερα δεν έχει επιστρέψει καμία δόση του δανείου που ισχυρίζεται ότι πήρε, ενώ δεν προσκομίστηκε κάποιου είδους σύμβαση που να επιβεβαιώνει τα περί δανεισμού. Ακολούθησε μάλιστα και πραγματογνωμοσύνη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει ότι οι πωλήσεις «ήταν εικονικές». 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο πρώην υπουργός – κάποια στιγμή- φέρεται να επιχείρησε μονομερώς να μεταβιβάσει το σπίτι στο οποίο αναφέρεται, στην ιδιοκτήτρια της εταιρείας καπνεμπορίου. Η ίδια η επιχειρηματίας και η κόρη της κατηγορούνται για απάτη μετά από μήνυση της εταιρίας ΝΑΜΑΚΟ, ενώ ήδη μεταξύ Ανθόπουλου και Πετρίδη εκκρεμεί αστική αντιδικία με αγωγές από το 2007.
 
Στην υπόθεση πάντως, ο κ. Ανθόπουλος κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία, ενώ υπό κατηγορία ως φυσικοί αυτουργοί του αδικήματος της τοκογλυφίας βρίσκονται όλα τα μέλη του ΔΣ των εταιρειών που δάνειζαν, συνολικά 10 πρόσωπα.
 
zougla.gr
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

eap-thessaloniki
ΕΑΠ: Χορήγηση 17 νέων υποτροφιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Χορήγηση υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τη γενική γραμματεία...
ΕΑΠ: Χορήγηση 17 νέων υποτροφιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Ο χειμώνας του μεγάλου θυμού
«Η Ευρώπη πιάστηκε απροετοίμαστη καθώς οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου περικόπτονται , με τον χειμώνα να πλησιάζει. Η ευρωζώνη προετοιμάζεται...
Ο χειμώνας του μεγάλου θυμού