Thumbnail
Τα μυστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων

Η φορολόγηση των εντός σχεδιών πόλεων οικοπέδων από το πρώτο ευρώ της αξίας τους, η καθιέρωση αφορολόγητου 50.000 ευρώ για τα κτίσματα, η κατάργηση του ελάχιστου ορίου των 27 ευρώ μέχρι το οποίο δεν προβλέπεται σήμερα είσπραξη φόρου ακίνητης περιουσίας και η επιβολή ενός φόρου με ξεχωριστή κλίμακα σε όλες τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων είναι οι τρόποι με τους οποίους σκοπεύει το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ μέσω της εφαρμογής του νέου ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας. Σε αυτά τα μέτρα προστίθεται και η εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές.

Η είσπραξη των 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μέσω της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας θεωρείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ως «αδιαπραγμάτευτος στόχος» με τη λογική ότι έχει τεθεί από την Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου της Κυριακής, για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 3 δισ. ευρώ, σχεδιάζεται να εφαρμοστούν τα ακόλουθα «τρικ»:

1. Εντός σχεδίων πόλεων τα οικόπεδα

Η φορολόγηση των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων από το πρώτο ευρώ της αξίας τους! Για τα ακίνητα αυτά δεν θα ισχύει το αφορολόγητο όριο των 50.000 ευρώ. Έτσι, ακόμα και ένας φορολογούμενος που κατέχει μόνο ένα οικόπεδο θα πληρώνει φόρο, ενώ μέχρι τώρα δεν πλήρωνε τίποτε. Όμως, το μέτρο της φορολόγησης των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων από το πρώτο ευρώ της αξίας τους θα είναι ακόμη πιο απεχθές για όσους φορολογούμενους κατέχουν σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων μονοκατοικίες, οι οποίες συνοδεύονται πάντοτε και από οικόπεδα. Μπορεί για τη μονοκατοικία να πληρώσουν έναν μικρό φόρο ή να μην πληρώσουν καθόλου φόρο λόγω της αφαίρεσης του αφορολογήτου των 50.000 ευρώ, αλλά για το οικόπεδο θα κληθούν να καταβάλουν σχετικά πολύ μεγάλο φόρο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερος και από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών! Το κόλπο της φορολόγησης της αξίας των οικοπέδων από το πρώτο ευρώ εφαρμόστηκε με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που επεβλήθη τη διετία 2008-2009 με νόμο που προώθησε στη Βουλή στις αρχές του 2008 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης.

2. Κτίσματα άνω των 200.000 ευρώ

Η εφαρμογή συντελεστών φορολόγησης, αυξημένων σε σύγκριση με τους ισχύοντες σήμερα, για κτίσματα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Τα κτίσματα, εντός ή εκτός σχεδίου, που κατέχει κάθε φορολογούμενος εφόσον υπερβαίνουν σε συνολική αντικειμενική αξία τις 200.000 ευρώ, θα φορολογούνται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,3% έως 1,5%, ενώ σήμερα στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ισχύουν για τα ακίνητα αυτά συντελεστές κλιμακούμενοι από 0,2% έως 1%.

3. Κατάργηση ελάχιστου ορίου

Η κατάργηση του ελάχιστου ορίου των 27 ευρώ μέχρι το οποίο δεν προβλέπονται σήμερα βεβαίωση και είσπραξη φόρου ακίνητης περιουσίας! Οι ισχύουσες διατάξεις για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες θα καταργηθούν, προβλέπουν ότι, εάν ο φόρος αυτός είναι κάτω από τα 27 ευρώ, δεν βεβαιώνεται και ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται. Το όριο αυτό εξετάζεται να καταργηθεί πλήρως ή να μειωθεί στα 9-10 ευρώ, ώστε να εισπράττονται ακόμη και μικροποσά από εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες.

4. Αντικειμενικές αξίες

Η εφαρμογή ενός νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών σε όλη την επικράτεια της χώρας, μέσω του οποίου οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, το οποίο στοχεύει στην εξίσωση των αξιών αυτών με τις πραγματικές τιμές της αγοράς κρύβει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών, καθώς θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των φορολογητέων αξιών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Η Τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζουν ότι η μείωση των εμπορικών τιμών των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μηδένισε την «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών και ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο αυξήσεων στις αντικειμενικές!

5. Εκτάσεις εκτός σχεδίου

Η επιβολή ενός φόρου με ξεχωριστή κλίμακα σε όλες τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκοτόπους κ.λπ.). Οι εκτός σχεδίων πόλεων εδαφικές εκτάσεις απαλλάσσονται μέχρι σήμερα από την επιβολή φόρου. Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος ενιαίας φορολόγησης θα επιβαρύνονται με φόρο, ο οποίος θα υπολογίζεται αυτοτελώς, με ξεχωριστή κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο όριο για όσους ιδιοκτήτες δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα.

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΑΣΕΠ 2Γ: ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδείγματα εξέτασης με τις λύσεις τους

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πουρές
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
Ο πουρές μπορεί με πολλούς τρόπους να γίνει γευστικότατος και να αποβάλει την απλή γεύση της πατάτας, έχοντας μέσα του λίγη τσαχπινιά
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
university_lausanne
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί
Έρευνα αποκάλυψε περισσότερες από 140 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμούς, στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης, την τελευταία πενταετία -...
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί
μαλλιά
Πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας: Κίνδυνος από «θεραπείες» σε κέντρα αισθητικής
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) σχετικά με την επικινδυνότητα θεραπειών σε κομμωτήρια και...
Πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας: Κίνδυνος από «θεραπείες» σε κέντρα αισθητικής