Η δεύτερη ψηφοφορία επί των προτεινόμενων αναθεωρητέων διατάξεων έχει προγραμματιστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων και αποτελεί το επόμενο στάδιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Κατά την πρώτη ψηφοφορία, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, οι προτάσεις δεν συγκέντρωσαν τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε το «παρών» σε ορισμένες από τις διατάξεις για τις οποίες θεωρεί ότι απαιτείται αναθεώρηση, ενώ υπέρ των προτάσεων ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές.
Με βάση το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, οι συγκεκριμένες διατάξεις θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 180 ψήφους στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή, κατά την τρίτη και τελική ψηφοφορία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησής τους.
ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας από τις 12:00 στην Αττική
Παράλληλα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει για σήμερα στάση εργασίας στην Αττική από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, καλώντας τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 στο Σύνταγμα.
Η κινητοποίηση πραγματοποιείται με αφορμή τη δεύτερη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με την ΑΔΕΔΥ να εκφράζει την αντίθεσή της σε σχεδιαζόμενες αλλαγές που, σύμφωνα με την ίδια, συνδέονται μεταξύ άλλων με το καθεστώς μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και με το μέλλον δημόσιων κοινωνικών αγαθών, όπως η Υγεία και η Παιδεία.
Στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ γίνεται επίσης αναφορά στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η συνδικαλιστική οργάνωση υποστηρίζει ότι οι ανακοινώσεις δεν ανταποκρίνονται στα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο, ενώ συνδέει τις κινητοποιήσεις της και με το νέο πειθαρχικό πλαίσιο και τη συζήτηση για τη μονιμότητα.
Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί, οι δράσεις δεν περιορίζονται στη σημερινή κινητοποίηση.
Για την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα της δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή, προβλέπεται στάση εργασίας στην Αττική από τις 12:00 έως τη λήξη της βάρδιας για όσους εργαζόμενους συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των 13:00 στο Σύνταγμα.
Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί τις Ομοσπονδίες να συνεδριάσουν και, σε συνεργασία με τα σωματεία-μέλη τους, να οργανώσουν δράσεις ενημέρωσης στους χώρους εργασίας.
Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη Ομοσπονδιών, με αντικείμενο την οργάνωση των επόμενων κινητοποιήσεων και τα οικονομικά, θεσμικά και ασφαλιστικά αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων.
Για την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, υπάρχει κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 στο μνημείο του.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται επίσης περιφερειακές συσκέψεις και κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τα κατά τόπους Νομαρχιακά Τμήματα. Για τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί περιφερειακή σύσκεψη και δράσεις στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ σχεδιάζει ενημερωτική καμπάνια για την προβολή των αιτημάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Για την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου έχει οριστεί Πανελλαδική Ημέρα Δράσης, με συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις στους χώρους εργασίας και άλλες δράσεις σε κλάδους του Δημοσίου σε όλη τη χώρα.
Τέλος, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται απεργιακή κινητοποίηση εντός του Οκτωβρίου, με την ΑΔΕΔΥ να αναφέρει ότι θα λάβει υπόψη τον χρόνο κατάθεσης προς ψήφιση των κυβερνητικών μέτρων που συνδέονται με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, ενώ προβλέπεται και στήριξη επιμέρους κλαδικών κινητοποιήσεων.