Έντονη πολιτική σεναριολογία και αντικρουόμενες εκτιμήσεις γύρω από τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ μέχρι πρότινος οι φήμες εστίαζαν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο (με επικρατέστερες ημερομηνίες την 27η Σεπτεμβρίου ή την 5η Οκτωβρίου), ο βουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, μετέφερε τη συζήτηση για αργότερα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι μια φθινοπωρινή αναμέτρηση δεν θα εξυπηρετούσε τα κυβερνητικά συμφέροντα και πρότεινε ως καταλληλότερες ημερομηνίες τη 14η Μαρτίου ή την 25η Απριλίου. Στον αντίποδα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να κλείσει τα σενάρια πρόωρων καλπών, καλώντας τα κομματικά στελέχη να είναι έτοιμα για εκλογές την άνοιξη του 2027, θέτοντας ως ξεκάθαρο στόχο την κατάκτηση μιας τρίτης αυτοδύναμης θητείας για τη Νέα Δημοκρατία.
Παρά τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας, οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, συντηρούν το κλίμα εκλογικής ετοιμότητας, καθώς ο ίδιος επέμεινε στην εκτίμηση για διεξαγωγή εκλογών το προσεχές φθινόπωρο. Ο κ. Κακλαμάνης συνέδεσε άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις με τις κοινοβουλευτικές εκκρεμότητες, αποκαλύπτοντας ένα εξαιρετικά σφιχτό χρονοδιάγραμμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, η αρμόδια Επιτροπή ολοκληρώνει τις εργασίες της άμεσα, με την πρώτη ψηφοφορία για το Σύνταγμα να προγραμματίζεται πριν από την 31η Ιουλίου και τη δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία να τοποθετείται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο και μετά.