Την άρση της βουλευτικής ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής για δύο διαφορετικές υποθέσεις, έπειτα από σχετικές ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η πρώτη υπόθεση αφορά δικογραφία μετά από μήνυση του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για συκοφαντική δυσφήμιση. Το αίτημα εγκρίθηκε με 162 ψήφους υπέρ, 53 κατά και 13 «παρών».
Η δεύτερη υπόθεση αφορά μηνυτήρια αναφορά δικαστικών λειτουργών σχετικά με όσα είχαν συμβεί στη δίκη για τα βίντεο της υπόθεσης των Τεμπών. Στην ψηφοφορία υπέρ της άρσης ασυλίας τάχθηκαν 177 βουλευτές, ενώ 54 ψήφισαν κατά και 13 δήλωσαν «παρών».
Σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες που διαμορφώθηκαν, υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά τάχθηκαν βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και τη Νίκη. Το ΚΚΕ απείχε από τις ψηφοφορίες, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας και την εξαίρεση του προεδρεύοντος αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργος Γεωργαντάς, κατηγορώντας τον για μεροληπτική στάση υπέρ του κ. Γεωργιάδη.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας χαρακτήρισε τη δικογραφία που αφορά τη μήνυση του υπουργού Υγείας ως «ψευδοδικογραφία» και έκανε λόγο για «στημένη διαδικασία άρσης ασυλίας», ενώ αναφερόμενη στη δεύτερη υπόθεση υποστήριξε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί «παραβίασαν το καθήκον τους».
Παράλληλα, άσκησε κριτική και στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση που τήρησε στις ψηφοφορίες, κατηγορώντας το κόμμα για σύμπραξη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Καιρίδης σχολίασε ότι είναι η πρώτη φορά που φτάνει στη Βουλή μήνυση από δικαστικούς λειτουργούς κατά εν ενεργεία βουλευτή, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να θεωρούνται κοινοβουλευτικά καθήκοντα ο προπηλακισμός δικαστών ή η κατάληψη γραφείων».
Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι «όποιος ζητά την άρση ασυλίας άλλων πολιτικών προσώπων δεν μπορεί να αρνείται τη δική του λογοδοσία».
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις
Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
Alfavita Newsroom