Υπό το σύνθημα «Μαζί για την Ελλάδα του 2030», ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 16ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, σε μια χρονική στιγμή που θεωρείται από τις πλέον απαιτητικές για την κυβερνητική παράταξη. Η τριήμερη διαδικασία δεν αποτελεί απλώς μια εσωκομματική τυπικότητα, αλλά μια κρίσιμη πολιτική παρέμβαση, καθώς το κόμμα καλείται να διαχειριστεί τη δημοσκοπική φθορά και μια σειρά από πιεστικά ζητήματα, όπως η ακρίβεια, οι υποκλοπές και οι προκλήσεις στον αγροτικό τομέα.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να χρησιμοποιήσει το βήμα του συνεδρίου για να θέσει τις βάσεις της τρίτης κυβερνητικής τετραετίας. Η ομιλία του θα έχει έντονο πατριωτικό χρώμα, στοχεύοντας στην επαναπροσέγγιση ψηφοφόρων που έχουν μετακινηθεί προς τη «γκρίζα ζώνη» ή δεξιότερα της παράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει έναν απολογισμό των δύο πρώτων θητειών, αναδεικνύοντας παράλληλα τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης. Θα δώσει έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα, τη συνέχιση των φοροαπαλλαγών και την ανάγκη για πολιτική ομαλότητα μέσα σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο διεθνές γεωπολιτικό και ενεργειακό περιβάλλον.
Αν και ο Πρωθυπουργός δεν αναμένεται να αναλωθεί σε εκτενείς επιθέσεις κατά των αντιπάλων του, θα κάνει λόγο για «τοξικότητα» και για συμμαχίες ετερόκλητων δυνάμεων που έχουν ως μοναδικό κοινό παρονομαστή την πτώση της κυβέρνησης. Στόχος του είναι να επαναβεβαιώσει την πολιτικοϊδεολογική ταυτότητα της ΝΔ ως της μεγάλης παράταξης που ενώνει το κέντρο με τη δεξιά, καλώντας σε νέα συστράτευση τους πολίτες που στήριξαν το κόμμα το 2019 και το 2023.
Παρά το κλίμα ενότητας που επιδιώκει η οδός Πειραιώς, η ατμόσφαιρα επιβαρύνθηκε από την πρόσφατη επιστολή δέκα στελεχών, η οποία άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία για απομάκρυνση από τις αξιακές αρχές της κεντροδεξιάς. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός, καθώς η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με παραιτήσεις τομεαρχών, ερμηνεύεται ως προάγγελος κινητικότητας γύρω από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, η διαφοροποιημένη στάση του Κώστα Καραμανλή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως εκφράστηκε σε πρόσφατη ομιλία του στην Ξάνθη, προσθέτει άλλη μια παράμετρο στο παζλ των εσωτερικών ισορροπιών.
Με τις φήμες για εκλογικό αιφνιδιασμό ακόμη και εντός του έτους (μετά τη ΔΕΘ) να πυκνώνουν, το συνέδριο λειτουργεί ως προεκλογικός βατήρας. Εκτός από τις ομιλίες των κορυφαίων υπουργών, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σύνθεση της νέας Πολιτικής Επιτροπής. Η εκλογή των 150 μελών την Κυριακή θα καταγράψει τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, προδιαγράφοντας τη δυναμική με την οποία το κόμμα θα πορευτεί προς τη νέα εκλογική αναμέτρηση.
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
Βασίλης Γκουζέλος