Αλέξης Τσίπρας
Τι αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την πρόταση για την οργάνωση διάσκεψης με τη συμμετοχή χωρών της Ανατολικής Μεσογείου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου μέσω άρθρου του στην εφημερίδα Καθημερινή, θέτοντας στο επίκεντρο τη σταθερότητα και τη στρατηγική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Με φόντο τις διεθνείς ανακατατάξεις, προειδοποιεί ότι η επιστροφή του «δικαίου του ισχυρού» καθιστά το διεθνές περιβάλλον ιδιαίτερα επικίνδυνο για την Ελλάδα, εφόσον δεν χαράξει συνεκτική, ρεαλιστική και μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα κινδυνεύει να παρασυρθεί σε ασύμμετρες κρίσεις, αν δεν αποκτήσει ξεκάθαρο προσανατολισμό και θεσμική συνέχεια στη χάραξη πολιτικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει πως η σημερινή εξωτερική πολιτική πάσχει από στρατηγική συνέπεια και σταθερότητα. Κατά την άποψή του, η επίκληση της “εθνικής ομοψυχίας” δεν αρκεί όταν λείπει το σχέδιο και η ανάλυση των διεθνών συσχετισμών.
Με χαρακτηριστική μεταφορά, σημειώνει ότι «όταν μια χώρα κινείται χωρίς πυξίδα, αργά ή γρήγορα προσκρούει στα βράχια», καλώντας σε υπεύθυνη, θεσμική και όχι επικοινωνιακή διαχείριση των εθνικών ζητημάτων.

Οι 6+1 προϋποθέσεις για μια ρεαλιστική εθνική στρατηγική

Στο άρθρο του, ο πρώην πρωθυπουργός διατυπώνει έξι βασικούς άξονες και μία κρίσιμη προϋπόθεση, που – όπως τονίζει – μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια σύγχρονη, πατριωτική και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική:

  1. Στενός συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να υπάρξει κοινό μέτωπο απέναντι σε τουρκικές πρωτοβουλίες.

  2. Ευρωπαϊκή συμμετοχή σε οποιαδήποτε διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να αποτραπεί η μετατροπή της σε φόρουμ διμερών διευθετήσεων υπό αμερικανική επιρροή.

  3. Σύνδεση της αναθεωρημένης τελωνειακής ένωσης ΕΕ–Τουρκίας με την υπογραφή συνυποσχετικού για τη Χάγη, για νομική επίλυση των θαλάσσιων διαφορών.

  4. Οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με γειτονικά κράτη και επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε επιλεγμένες περιοχές.

  5. Παράλληλες διμερείς οριοθετήσεις και, όπου χρειάζεται, κοινή προσφυγή στη Χάγη.

  6. Αναγνώριση του ρόλου της Βεγγάζης στη λιβυκή πολιτική διαδικασία, προκειμένου η Αθήνα να μην αγνοεί τις περιφερειακές ισορροπίες.

  7. (+1) Απαγόρευση μικροκομματικών τακτικισμών και επικοινωνιακών χειρισμών· η εξωτερική πολιτική, τονίζει, πρέπει να διέπεται από θεσμική συνέχεια και υπερκομματική προσέγγιση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον υιοθετήσει πολυδιάστατη και ανεξάρτητη διπλωματία.
Κατά την άποψή του, η εθνική στρατηγική δεν είναι το άθροισμα αποσπασματικών συμφωνιών, αλλά μια διαρκής πυξίδα που υπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του έθνους.

Ο ίδιος προκρίνει μια πολυκεντρική εξωτερική πολιτική, βασισμένη στην ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας, αλλά με αυτοτελή φωνή και ισχυρή περιφερειακή παρουσία.

Ο πρώην πρωθυπουργός απορρίπτει την ιδέα της «επικοινωνιακής εξωτερικής πολιτικής», σημειώνοντας ότι η διπλωματία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σκηνή εντυπώσεων, αλλά ως εργαλείο εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας.

Τονίζει ότι οι ελληνικές πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο οφείλουν να στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και στη συνεργασία με χώρες όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, μακριά από πιέσεις τρίτων.

Όπως υπογραμμίζει, η γεωστρατηγική αυτονομία είναι το κλειδί για μια ανθεκτική και αποτελεσματική εθνική πολιτική, ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας ασταθούς διεθνούς σκηνής.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απατη
Συναγερμός για νέα τηλεφωνική απάτη: Στο στόχαστρο κτηνοτρόφοι με πρόσχημα τον αφθώδη πυρετό
Το Υπουργείο προειδοποιεί για απόπειρες υποκλοπής προσωπικών στοιχείων – «Καμία ενημέρωση δεν γίνεται τηλεφωνικά»
Συναγερμός για νέα τηλεφωνική απάτη: Στο στόχαστρο κτηνοτρόφοι με πρόσχημα τον αφθώδη πυρετό
τεμμ
Τέμπη: Κατηγορούμενος «δείχνει» το Δημόσιο – «Γνώριζαν τα κενά ασφαλείας και δεν έκαναν τίποτα»
Σφοδρές καταγγελίες για «εγκληματική αδράνεια» και ανενεργά συστήματα – Στο στόχαστρο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Τέμπη: Κατηγορούμενος «δείχνει» το Δημόσιο – «Γνώριζαν τα κενά ασφαλείας και δεν έκαναν τίποτα»
ενεγυλ
Σοβαρές καταγγελίες για επικίνδυνες συνθήκες σε ειδικό σχολείο της Κέρκυρας
Η ΕΛΜΕ ζητά άμεσα μέτρα ασφάλειας μετά από βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά – «Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα»
Σοβαρές καταγγελίες για επικίνδυνες συνθήκες σε ειδικό σχολείο της Κέρκυρας
νηπιαγωγεια
Με χρώματα και φωνές υπερασπίζονται οι μαθητές το σχολείο τους – Δυναμική αντίδραση στη συγχώνευση νηπιαγωγείων
Γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά στην Αγία Παρασκευή στέλνουν μήνυμα για ποιοτική προσχολική αγωγή και ανθρώπινες συνθήκες μάθησης
Με χρώματα και φωνές υπερασπίζονται οι μαθητές το σχολείο τους – Δυναμική αντίδραση στη συγχώνευση νηπιαγωγείων