mitsotakis-pierrakakis
Πολιτικός ανασχηματισμός: Οι κινήσεις Μητσοτάκη και τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, επιχειρώντας να «μηδενίσει το κοντέρ» και να δώσει νέα δυναμική στην κυβέρνησή του. Ο επικείμενος ανασχηματισμός θεωρείται κρίσιμος, καθώς θα κρίνει την πορεία της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα μετά την τραγωδία των Τεμπών που επηρεάζει τις αποφάσεις για τα πρόσωπα στα συναφή υπουργεία.

Οι βασικές αλλαγές και τα πρόσωπα-κλειδιά

Ο ανασχηματισμός ξεκινά από την αναδιαμόρφωση της ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Κωστή Χατζηδάκη να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Ένα ακόμη πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού θα βρεθεί στην Ηρώδου Αττικού.

Σταθεροί στις θέσεις τους φαίνεται πως παραμένουν οι Νίκος Δένδιας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Παύλος Μαρινάκης. Αντίθετα, αλλαγές αναμένονται για τους Βασίλη Κικίλια, Νίκη Κεραμέως και Κυριάκο Πιερρακάκη, οι οποίοι πιθανώς θα μετακινηθούν σε άλλα χαρτοφυλάκια.

Αμετακίνητοι στην κυβέρνηση φαίνεται πως είναι οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λίνα Μενδώνη, Τάκης Θεοδωρικάκος, Σοφία Ζαχαράκη και Κώστας Τσιάρας.

Είσοδος νέων προσώπων και αβεβαιότητες

Πολλές πιθανότητες εισόδου στην κυβέρνηση έχουν οι Κώστας Σκρέκας, Κώστας Βλάσσης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιώργος Στύλιος, Μακάριος Λαζαρίδης, Λάκης Βασιλειάδης και Τάσος Δημοσχάκης.

Στο κρίσιμο Υπουργείο Μεταφορών δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποιος θα αναλάβει την ηγεσία, αν και ακούγεται έντονα το όνομα του Κωνσταντίνου Κυρανάκη για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού.

Επιπλέον, ο Σταύρος Παπασταύρου αναμένεται να επιστρέψει στην κυβέρνηση, αλλά αυτή τη φορά σε συγκεκριμένο υπουργείο και όχι στο Μαξίμου.

Τα υπουργεία που αλλάζουν

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στα υπουργεία:

  • Ναυτιλίας
  • Μεταναστευτικής Πολιτικής
  • Κλιματικής Κρίσης
  • Περιβάλλοντος & Ενέργειας
  • Υποδομών & Μεταφορών

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραμένει «γρίφος», καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξουν αλλαγές ή αν θα παραμείνει η ίδια ηγεσία.

Οι μεγάλες ανακατατάξεις φαίνεται πως θα γίνουν στις θέσεις των υφυπουργών, καθώς υπάρχουν διαπιστωμένα ζητήματα χαμηλής αποτελεσματικότητας και έλλειψης συνεννόησης με τους υπουργούς.

Πότε θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός;

Η 14η Απριλίου θεωρείται η επικρατέστερη ημερομηνία για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Κώστα Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επιλέξει έναν αιφνιδιασμό τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

υπολογιστής τηλεκπαίδευση μάθημα
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Πώς θα εξετάζονται οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου
Κεντρικό στοιχείο της νέας διαδικασίας είναι η εισαγωγή της Προσαρμοστικής Ηλεκτρονικής Εξέτασης. Πρόκειται για ένα «έξυπνο» σύστημα αξιολόγησης, το...
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Πώς θα εξετάζονται οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου
εκπαιδευτικος
Σχολεία και υπηρεσιακές μεταβολές: Οργανικές υπεραριθμίες, οριστικές τοποθετήσεις και βελτιώσεις θέσεων
Ειδικές κατηγορίες μετάθεσης και τοποθέτησης εκπαιδευτικών
Σχολεία και υπηρεσιακές μεταβολές: Οργανικές υπεραριθμίες, οριστικές τοποθετήσεις και βελτιώσεις θέσεων
πανελλαδικες
Ο γρίφος των βάσεων: Ποιες σχολές έκαναν «άλμα» και πού σημειώθηκε ελεύθερη πτώση
Ανοδική πορεία σε 232 τμήματα, πτώση σε 200 – Χιλιάδες εκτός ΑΕΙ και «ορφανές» θέσεις λόγω ΕΒΕ διαμορφώνουν νέο τοπίο
Ο γρίφος των βάσεων: Ποιες σχολές έκαναν «άλμα» και πού σημειώθηκε ελεύθερη πτώση