Thumbnail
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επιχειρηματίας και οινολόγος, Γιάννης Μπουτάρης.

‘Αφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το βράδυ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της πόλης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1942 στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος Χημικός του ΑΠΘ, διπλωματούχος Οινολόγος και συνεχιστής της πλούσιας οικογενειακής παράδοσης στα κρασιά, μέσω της εταιρείας «Ι. Μπουτάρης & Υιός», την οποία ίδρυσε ο παππούς του το 1879.

Από την εταιρεία «Μπουτάρη» αποχώρησε το 1996 και ίδρυσε την εταιρεία «Κυρ-Γιάννη» -με τα ομώνυμα κρασιά και τα οινοποιεία σε ιδιόκτητους αμπελώνες, στο Γιαννακοχώρι Νάουσας και στο Αμύνταιο-, την οποία σήμερα διευθύνουν οι δύο του γιοι.

Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος διοικήσεων πλήθους φορέων, επαγγελματικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών. Ενδεικτικά: Διεθνής Ακαδημία Οίνου, Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς.

Εξελέγη ως ο 60ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2010 και παρέμεινε στο δημαρχιακό θώκο για δύο διαδοχικές θητείες, έως το 2019. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2023, εξελέγη εκ νέου με την παράταξη του Σπύρου Πέγκα ως πρώτος δημοτικός σύμβουλος, λαμβάνοντας ρεκόρ ψήφων. Υπήρξε πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων «Όασις», καθώς και ιδρυτής του «Αρκτούρου», οργανισμού για την προστασία της καφετιάς αρκούδας και της άγριας ζωής. Τιμήθηκε με πολλές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις.

Ο αντισυμβατικός πρώην δήμαρχος περιέγραψε τη ζωή του στο βιβλίο με τίτλο «Εξήντα χρόνια τρύγος»» που κυκλοφόρησε το 2020. Με τη χαρακτηριστική ευθύτητά του, ο Γιάννης Μπουτάρης ανιστόρησε την προδιαγεγραμμένη -λόγω οικογενειακής παράδοσης- ενασχόλησή του με τα κρασιά, τη συλλογική του δράση, τις καινοτομίες και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τον κλάδο στην Ελλάδα από τη μεταπολεμική περίοδο ως τις μέρες μας. Περιέγραψε το τέρας του αλκοολισμού που κατάφερε να νικήσει και τη βοήθεια που αξιώθηκε να δώσει σε άλλους εξαρτημένους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mousiki
Οι εκπαιδευτικοί μουσικής «σε τροχιά» συνέλευσης και εκλογών - Κάλεσμα ΠΑΣΕΜΕ
Στο επίκεντρο τα κρίσιμα αιτήματα του κλάδου και η ενίσχυση της συλλογικής διεκδίκησης των εκπαιδευτικών Μουσικής Επιστήμης
Οι εκπαιδευτικοί μουσικής «σε τροχιά» συνέλευσης και εκλογών - Κάλεσμα ΠΑΣΕΜΕ
Σουβλάκι
Πάνω από τα 4 ευρώ η μέση τιμή για ένα τυλιχτό σουβλάκι – Πού αγγίζει τα 6 ευρώ
Η ακτινογραφία της εκτόξευσης στην τιμή για ένα σουβλάκι - Από το «πρόχειρο και φθηνό» γεύμα, στην κατηγορία του είδους πολυτελείας
Πάνω από τα 4 ευρώ η μέση τιμή για ένα τυλιχτό σουβλάκι – Πού αγγίζει τα 6 ευρώ
τροχαία
Πάσχα: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας - Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών
Σε επιφυλακή η Τροχαία από αύριο και για τις επόμενες δύο εβδομάδες ενόψει του Πάσχα - Τα μέτρα που λαμβάνονται
Πάσχα: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας - Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών
πασχα
Ο καιρός της Μεγάλης Εβδομάδας: Ανατροπή με ανοιξιάτικο σκηνικό μετά το κύμα Κακοκαιρίας
Το Μεγάλο Σάββατο αλλά και ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα ίσως εκδηλωθεί μια περιορισμένης έκτασης αστάθεια, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται ικανή να...
Ο καιρός της Μεγάλης Εβδομάδας: Ανατροπή με ανοιξιάτικο σκηνικό μετά το κύμα Κακοκαιρίας