Αλέξανδρος Αυλωνίτης
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Πρέπει επιτέλους με άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση να γίνει σχετική τροποποίηση αλλά κυρίως συνταγματική αναθεώρηση να μπει τέλος σε αυτό το απαράδεκτο,  αναχρονιστικό και πολιτικά ανήθικο καθεστώς»

Αλέξανδρος Αυλωνίτης τοποθετήθηκε για το θέμα της ποινικής έρευνας κατά υπουργών στην Ελλάδα.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην ομιλία της Ευρωπαίας Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι, η οποία, όπως τόνισε,«ανέδειξε με εξαιρετική ακρίβεια ακόμη και στο Ευρωκοινοβούλιο το στρεβλό, απαράδεκτο και άδικο καθεστώς που αφορά  στην ποινική ασυλία των υπουργών στην Ελλάδα». 

«Αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο και κυρίως αποτελεί θεσμικό απροσπέλαστο τοίχο  στην ποινική έρευνα των θεσμικών δικαιοδοτικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το επαναλαμβάνει εις ώτα μη ακουόντων η Ευρωπαία Εισαγγελέας. Ως χώρα αντιμετωπίζουμε ουσιαστικά τη πολιτική και θεσμική χλεύη των θεσμικών οργάνων των δημοκρατικών κρατών» τονίζει ο βουλευτής.  

«Πρέπει επιτέλους με άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση να γίνει σχετική τροποποίηση αλλά κυρίως συνταγματική αναθεώρηση να μπει τέλος σε αυτό το απαράδεκτο,  αναχρονιστικό και πολιτικά ανήθικο καθεστώς, το οποίο αποτελεί εμπόδιο για την απόδοση Δικαιοσύνης και στους υπουργούς από το φυσικό δικαστή τους όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες» πρόσθεσε ο κ. Αυλωνίτης, που έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόδοση ευθυνών υπουργών, στην υπόθεση των Τεμπών.

«Το πρόσφατο παράδειγμα του δυστυχήματος στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας και η μη ποινική δίωξη των υπευθύνων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης του κράτους δικαίου στη πατρίδα μας. Η Ευρωπαία Εισαγγελέας, στη διερεύνηση των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, βρέθηκε μπροστά σε αυτό το θεσμικό αδιέξοδο που φράσει την έρευνα με απροσπέλαστα συνταγματικά εμπόδια. Παρά τις σοβαρές ποινικές ευθύνες πολιτικών που εντοπίστηκαν κατά την δικαστική έρευνα δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του προστατευτικού πλαισίου της ποινικής  ασυλίας, που επιτρέπει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία να μπλοκάρει τη ποινική  δίωξη υπουργών. Αυτό δημιουργεί ένα προφανές ζήτημα για την ομαλή λειτουργία του κράτους δικαίου στη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν μπορεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας για υπουργούς, στερώντας από την κοινωνία το δικαίωμα να δει τους υπεύθυνους να λογοδοτούν. Εμείς, ως αντιπολίτευση, έχουμε ήδη ζητήσει τη ριζική αναθεώρηση αυτού του πλαισίου και συνεχίζουμε να πιέζουμε για να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν τη θεσμική αδικία. Είναι ξεκάθαρο πως το αίτημα για άμεση συνταγματική αναθεώρηση είναι επιτακτικό. Η προστασία των υπουργών δεν πρέπει να είναι τρόπος αποφυγής της δικαιοσύνης και του καταλογισμού των ποινικών ευθυνών, αλλά μέτρο για τη διασφάλιση μιας δίκαιης και διάφανης διαδικασίας» συμπλήρωσε.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διωξεις
Ένωση Διευθυντών: «Κουλτούρα φόβου» στα σχολεία από το μπαράζ πειθαρχικών ελέγχων και ΕΔΕ
«Βιομηχανία» ΕΔΕ ακόμα και για ανώνυμες καταγγελίες καταγγέλλουν οι Διευθυντές των σχολείων
Ένωση Διευθυντών: «Κουλτούρα φόβου» στα σχολεία από το μπαράζ πειθαρχικών ελέγχων και ΕΔΕ
Η Μαρία Καρυστιανού με φόντο το λογότυπο του κόμματός της «Ελπίδα»
Νέα επίθεση Καρυστιανού σε Τσίπρα: «Ο πιο βολικός αντίπαλος για τον Μητσοτάκη»
Μαρία Καρυστιανού: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δοκιμαστεί, είναι επαγγελματίας πολιτικός, το "όχι" το έκανε "ναι"»
Νέα επίθεση Καρυστιανού σε Τσίπρα: «Ο πιο βολικός αντίπαλος για τον Μητσοτάκη»
απθ
ΑΠΘ: «Αναβρασμός» στην Έρευνα μετά την αύξηση της παρακράτησης του ΕΛΚΕ
Αντίθετα τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης που καταγγέλλουν «κρυφή φορολόγηση» και επικοινωνιακές σπατάλες
ΑΠΘ: «Αναβρασμός» στην Έρευνα μετά την αύξηση της παρακράτησης του ΕΛΚΕ
Ακαδημία Αθηνών
Ακαδημία Αθηνών: 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών στις 9 και 10 Ιουνίου
Η Ακαδημία Αθηνών και η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS) συνδιοργανώνουν το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών (9-10 Ιουνίου 2026)
Ακαδημία Αθηνών: 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών στις 9 και 10 Ιουνίου