ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ (ΞΥΝΟΣ)
Στα νεανικά του χρόνια, εντάχθηκε στο ΑΜΕΕ Ιταλίας, όπου και φοιτούσε, και αργότερα επιστρέφοντας στην Ελλάδα στο μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα, συμμετέχοντας ενεργητικά στους αντιδιχτατορικούς αγώνες και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973.

Με ανακοίνωσή του το Μ-Λ ΚΚΕ ενημερώνει για τη βαριά απώλεια του σημαντικού στελέχους του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος, Παναγιώτη Κοσμά.

Ο Παναγιώτης Κοσμάς γεννήθηκε στους Μολάους Λακωνίας τον Ιούλιο του 1951. Από τα μαθητικά του χρόνια, στη γενέτειρά του, κατά τη μαύρη περίοδο της φασιστικής διχτατορίας, είχε ζωηρές αναζητήσεις και αγωνίες για το κομμουνιστικό κίνημα. Ιδεολογικός πατέρας του, όπως με υπερηφάνεια έλεγε, ήταν ο κομμουνιστής τσαγκάρης του χωριού του, που τον επηρέασε βαθιά, συνδέοντάς τον με τις ιδέες και τα οράματα του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Στα νεανικά του χρόνια, εντάχθηκε στο ΑΜΕΕ Ιταλίας, όπου και φοιτούσε, και αργότερα επιστρέφοντας στην Ελλάδα στο μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα, συμμετέχοντας ενεργητικά στους αντιδιχτατορικούς αγώνες και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973.

Κατά τη μεταπολίτευση, φοιτητής στη τότε Στατιστική Σχολή, πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα και μέσα από τις γραμμές της ΟΜΛΕ αρχικά και του Μ-Λ ΚΚΕ αργότερα, σε καθοδηγητικές θέσεις, στην ΚΕ και το ΠΓ, υπηρέτησε τις επαναστατικές ιδέες και στόχους, με μεγάλη οξυδέρκεια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αντιρεβιζιονιστικό αγώνα και την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος. 

Η ανακοίνωση της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο σ. Παναγιώτης Κοσμάς, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ, στέλεχος του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας

Έφυγε, σήμερα, πρόωρα από τη ζωή, ο σύντροφος Παναγιώτης Κοσμάς, ο Ξυνός, όπως όλοι μας τον ξέραμε, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Ο Ξυνός γεννήθηκε στους Μολάους Λακωνίας τον Ιούλιο του 1951. Από τα μαθητικά του χρόνια, στη γενέτειρά του, κατά τη μαύρη περίοδο της φασιστικής διχτατορίας, είχε ζωηρές αναζητήσεις και αγωνίες για το κομμουνιστικό κίνημα. Ιδεολογικός πατέρας του, όπως με υπερηφάνεια έλεγε, ήταν ο κομμουνιστής τσαγκάρης του χωριού του, που τον επηρέασε βαθιά, συνδέοντάς τον με τις ιδέες και τα οράματα του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Στα νεανικά του χρόνια, εντάχθηκε στο ΑΜΕΕ Ιταλίας, όπου και φοιτούσε, και αργότερα επιστρέφοντας στην Ελλάδα στο μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα, συμμετέχοντας ενεργητικά στους αντιδιχτατορικούς αγώνες και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973.

Κατά τη μεταπολίτευση, φοιτητής στη τότε Στατιστική Σχολή, πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα και μέσα από τις γραμμές της ΟΜΛΕ αρχικά και του Μ-Λ ΚΚΕ αργότερα, σε καθοδηγητικές θέσεις, στην ΚΕ και το ΠΓ, υπηρέτησε τις επαναστατικές ιδέες και στόχους, με μεγάλη οξυδέρκεια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αντιρεβιζιονιστικό αγώνα και την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος. Στενά και με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούσε, μέχρι το τέλος, τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις τη σκοτεινή και γεμάτη ανατροπές περίοδο που διανύουμε.

Γλαφυρός στις αφηγήσεις του, με χιούμορ και ζωντάνια, παρά τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια, ήταν ένας ξεχωριστός σύντροφος, με έγνοια για το κόμμα μας και βαθιά επίγνωση των γενικών και ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, μέχρι τις τελευταίες του στιγμές.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη συντρόφισσα Μαλάμω, τη γυναίκα και σύντροφο της ζωής του που του παραστάθηκε ολόψυχα σε όλες τις δύσκολες στιγμές, και τη συντρόφισσα Χρυσάνθη, τη μονάκριβη και πολυαγαπημένη του κόρη.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για τον χρόνο και τον τόπο της πολιτικής κηδείας του συντρόφου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αγκιστρι
Εκπαιδευτικές συνθήκες ντροπή! Μετά από 17 χρόνια κοντέινερ ήρθαν και τα βοθρόνερα στο Γυμνάσιο Αγκιστρίου!
Δεν έφταναν τα κοντέινερ, καθημερινά εδώ και μήνες μαθητές και εκπαιδευτικοί βιώνουν έναν νέο γολγοθά
Εκπαιδευτικές συνθήκες ντροπή! Μετά από 17 χρόνια κοντέινερ ήρθαν και τα βοθρόνερα στο Γυμνάσιο Αγκιστρίου!
aristeia-xounta.jpg
Εκπαιδευτικοί και μαθητές επί Χούντας: Τα «μιασμάτα», η «μη νομιμοφρόνες» και οι ύποπτοι για «αντεθνική» δράση
«Απαγορεύεται το συνομπρελίζεσθαι, το μινιφουστοφορείν και το οφρυοβλεφαρογράφειν»!
Εκπαιδευτικοί και μαθητές επί Χούντας: Τα «μιασμάτα», η «μη νομιμοφρόνες» και οι ύποπτοι για «αντεθνική» δράση
Εθισμός στο φαγητό
Εθισμός στο φαγητό: Πώς θα εντοπίσετε τα συμπτώματα
Ο εθισμός στο φαγητό είναι μία καταναγκαστική συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά, αλάτι και...
Εθισμός στο φαγητό: Πώς θα εντοπίσετε τα συμπτώματα