syriza
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ | INTIME
Η ανάλυση του Ζαχαρία Ζούπη, διευθυντή Ερευνών της Opinion Poll

Μια βαθιά κρίση βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, με την κατάσταση ξεφεύγει ακόμη περισσότερο στην εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο. Όλο αυτό το κλίμα ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζει τα δημοσκοπικά μεγέθη, ενώ διαφαίνεται πολύ πιθανό το σενάριο έως τις ευρωεκλογές να υπάρξει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, εξήγησε ο Ζαχαρίας Ζούπης, διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll.

«Στον δεύτερο κύκλο ερευνών που έγιναν μετά το καλοκαίρι, στην απλή πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν με 12,8% κατά μέσο όρο αν πάρουμε όλες τις έρευνες. Το ΠΑΣΟΚ 11,2. Η διαφορά στο 1,6. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει δυο με δυόμιση μονάδες από τις μετρήσεις του Σεπτεμβρίου. Το ΚΚΕ από 7% που ήταν στα μέσα Σεπτεμβρίου πήγαινε στο 8%. Αυτό το οποίο εγώ μιλάω για μία αναδιάταξη που μπορούμε να δούμε άμεσα είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η πτώση, δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει και άλλη πτώση μετά τα όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο, εκτίμηση είναι, είναι πολύ πιθανό στο άμεσο διάστημα να δούμε το ΠΑΣΟΚ δεύτερο. Θεωρώ ταυτόχρονο απότοκο από αυτές τις καταστάσεις ότι το ΚΚΕ θα συνεχίζει να εμφανίζει μία αύξηση των δυνάμεών του και αυτό πιθανά να το φέρει πάρα πολύ κοντά στον τρίτο πια ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Ζούπης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πολιτικός χώρος που θα μπορούσε να καλυφθεί από όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από την Ομπρέλα, ο κ. Ζούπης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα στελέχη που έφυγαν έχουν ως μοναδικό χώρο, το χώρο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ή ένα τμήμα αυτών.

«Δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα ελκυστική η παρουσία και ο πολιτικός τους λόγος για παράδειγμα, στις δυνάμεις του Κέντρου. Επίσης σε δυνάμεις από τα αριστερά ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25, θεωρώ ότι δεν μπορούν να έχουν εκλογικές ή δημοσκοπικές εισπράξεις σε αυτή τη φάση γιατί είναι και τα ίδια στα μάτια των ψηφοφόρων αυτών των κομμάτων ενοχοποιημένα για τα όσα έχει πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση» επισήμανε.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πολιτικός ανταγωνισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με κόμμα που έχει πέσει στο έδαφος, με αποτέλεσμα ένα τμήμα των δυνάμεών του να πηγαίνουν στην γκρίζα ζώνη, πιο διακριτά ποσοστά να εισπράττει το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, όμως εισπράττει και η Πλεύση Ελευθερίας, η ΜέΡΑ25 που έχει μία μικρή ανάκαμψη δημοσκοπική, ακόμα και η Νέα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις συνθήκες πολιτικού ανταγωνισμού τα ρολά κατεβαίνουν» προσέθεσε.

Οι αναλύσεις σχετικά με το ποιος νίκησε στην εσωκομματική διαμάχη δεν έχουν καμία αξία, σύμφωνα με τον κ. Ζούπη, καθώς, υποστήριξε, ο τρόπος αντιπαράθεσης και ό,τι συνέβη εκεί απαξίωσε παραπέρα την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. «Και ο πολιτικός λόγος του προέδρου και η αντιπαράθεση του επιπέδου είστε πέμπτη φάλαγγα, φύγε για Μαϊάμι, νομίζω δεν δημιουργεί μία ελκυστική εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Άρα θα έλεγα ότι η τραγωδία που ζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναδεικνύει τη βαθιά κρίση που έχει, θα τον οδηγήσει σε ανακύκλωση κρίσεων, σε αποχωρήσεις στελεχών σταδιακά και άλλων. Εγώ θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή κινδυνεύει στην πορεία για τις ευρωεκλογές να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον αργότερα και με μονοψήφια ποσοστά» τόνισε.

Ως προς τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζούπης εξέφρασε την γνώμη ότι η διάσπαση εξ ορισμού είναι πρόβλημα αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «Θα έλεγα ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση όσων λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά από αυτή την Κεντρική Επιτροπή θα συνέχιζε να είναι σε περιδίνηση. Εννοώ ότι έχει γίνει μία διάσπαση και τα ρεπορτάζ ήδη γράφουν ότι μάλλον και έπεται μια άλλη, ίσως και μια άλλη. (…) Εδώ δεν μιλάμε για πέντε στελέχη που δημιουργούσαν φασαρία. Έφυγε αυτό που συνηθίζεται να λέμε ομάδα Τσακαλώτου, ας την ονομάσουμε. Αν φύγουν και τα στελέχη που ανήκουν στην ομάδα Αχτσιόγλου, συγνώμη, αλλά αυτές οι δύο ομάδες μαζί στο δεύτερο γύρο πήραν το 40% στις προεδρικές εκλογές. Και δεύτερον, δεν αρκεί να φεύγουν αυτοί που κάνουν φασαρία, ας χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο. Πρέπει και συ να ξέρεις τι θες. Δεν ξέρω αν θα πάει προς το κέντρο, προς τα αριστερά ή προς νοτιοδυτικά. Εγώ ξέρω ότι δεν έχει γίνει ακόμα σαφές, αφού διώξαμε τους βαρβάρους εάν έχει γίνει σαφές ο κύριος Κασσελάκης και η ηγετική του ομάδα τι θέλει να φτιάξει, σε ποια κοινά απευθύνεται και με τι νέο πολιτικό λόγο και πολιτικές προτάσεις θα το κάνει. Είναι τουλάχιστον θολό» ανέφερε ο κ. Ζούπης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aithousa
Ιταλία: Μαθητές θα πληρώνουν πρόστιμο έως 10.000 ευρώ όταν επιτίθενται σε καθηγητές και σχολικό προσωπικό
Πρόκειται για αποζημίωση προς τα σχολικά συγκροτήματα όπου σημειώνονται οι επιθέσεις, ενώ το πρόστιμο θα επιβάλλεται μετά από καταδικαστική απόφαση...
Ιταλία: Μαθητές θα πληρώνουν πρόστιμο έως 10.000 ευρώ όταν επιτίθενται σε καθηγητές και σχολικό προσωπικό
πυρκαγιά πυροσβεστική
Μεγάλη φωτιά στα Χανιά- Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Έχουν κινητοποιηθεί 45 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα ενώ συνδρομή υπάρχει και από υδροφόρες ΟΤΑ
Μεγάλη φωτιά στα Χανιά- Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο