ΣΥΡΙΖΑ
Όσοι πίστεψαν στα λόγια του κ. Κασσελάκη, ότι δηλαδή θα νικήσει τον κ. Μητσοτάκη, γιατί είναι αυτοδημιούργητος και μιλάει καλύτερα αγγλικά, διαψεύστηκαν γρήγορα

Οι εξελίξεις στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι απρόβλεπτες αυτή την περίοδο. Η αρχική ευφορία που υπήρξε μετά την εκλογή στην ηγεσία του κ. Κασσελάκη, όσο περνούν οι μέρες, δίνει τη θέση της στον σκεπτικισμό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτει σε ποσοστά και σε λίγο, πιθανώς, να βρεθεί κάτω από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όσοι πίστεψαν στα λόγια του κ. Κασσελάκη, ότι δηλαδή θα νικήσει τον κ. Μητσοτάκη, γιατί είναι αυτοδημιούργητος και μιλάει καλύτερα αγγλικά, διαψεύστηκαν γρήγορα.  Η απουσία πολιτικού λόγου, ικανού να προσελκύσει ψηφοφόρους, συνεχίζεται.

Στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του κ. Κασσελάκη υπάρχουν τρία δεδομένα, τα οποία τον οδηγούν σε καθοδική πορεία και τα οποία πολύ δύσκολα θα μεταβληθούν. Το πρώτο είναι ο ίδιος ο αρχηγός του, ο οποίος, αφού προέβαλε με τρόπο υπερβολικό την προσωπική του ζωή, αφού έπαιξε με το  lifestyle και έγινε καθημερινό σήριαλ στις κουτσομπολίστικες εκπομπές, αποφάσισε, προφανώς μετά από παρέμβαση των μεντόρων του, να ασχοληθεί και με την πολιτική. Ο λόγος του, ωστόσο, δεν είναι καθόλου πειστικός. Εμφανίζει μεγάλη απειρία και επικίνδυνη άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας και των γεωπολιτικών συμφερόντων που υπάρχουν στην περιοχή. Επιπλέον, έχει αγνωσία της ιστορίας του αριστερού κινήματος και των παραδόσεών του. Δε συγκαλεί τα όργανα στα οποία δεν έχει πλειοψηφία, αποφασίζει ερήμην τους και εν γένει λειτουργεί σαν ιδιοκτήτης ενός κόμματος, στο οποίο δεν έχει γράψει ούτε ένα ένσημο τα προηγούμενα χρόνια. Πουλάει τσαμπουκά και διαγράφει εξ αποστάσεως, μάλιστα, χωρίς να έχει τέτοια δικαιοδοσία, ιστορικά στελέχη, τα οποία διαφώνησαν και διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις ή κατέθεσαν προβληματισμούς για την πορεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η ηγετική ομάδα που βρίσκεται γύρω από τον αρχηγό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η οποία τον καθοδηγεί. Πρόκειται για στελέχη που στην πλειοψηφία τους έχουν προκαλέσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Φθαρμένοι πολιτικοί, άλλοι με καταδικαστικές αποφάσεις και άλλοι με ρεβανσιστικές τάσεις, ξένες προς την ανανεωτική, τουλάχιστον, αριστερά. Τα στελέχη αυτά, που σε κάποιες περιπτώσεις θυμίζουν πολιτικά σκιάχτρα, παρά το γεγονός ότι παραμένουν δημοφιλή σε ένα λαϊκιστικό ακροατήριο των ψηφοφόρων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., διώχνουν κόσμο τελικά, παρά συσπειρώνουν.

Το τελευταίο στοιχείο είναι η μετατόπιση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς τον κεντρώο χώρο, η οποία δεν αποτελεί πια ένα ενδεχόμενο, αλλά γίνεται πράξη με τις δηλώσεις του νέου αρχηγού, ο οποίος, όσο και να επικαλείται την αριστερά και να  αναφέρει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παραμένει αριστερό κόμμα, δεν πείθει κανένα. Οι αναφορές που έκανε στον Σ.Ε.Β. για τον ρόλο του κεφαλαίου, όσα είπε για τουρκικό κρατίδιο στη βόρεια Κύπρο και οι θέσεις που εξέφρασε για όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη είναι χαρακτηριστικά αυτής της  αλλαγής πλεύσης.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, η στάση όσων διαφωνούν είναι καθοριστική  για τις πολιτικές εξελίξεις. Το σιωπητήριο, που επιχειρεί να επιβάλλει ο κ. Κασσελάκης και όσοι βρίσκονται πίσω από αυτόν, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ούτε οι παρεμβάσεις και οι προτροπές κασσελακικών δημοσιογράφων και Μ.Μ.Ε να τελειώνει με τους διαφωνούντες. Επιπλέον, θα αποδειχτεί ουτοπία η θέση ορισμένων στελεχών ότι οι συσχετισμοί μπορεί να ανατραπούν στην επόμενη κεντρική επιτροπή ή στο επικείμενο συνέδριο. Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία του κόσμου της ανανεωτικής αριστεράς αρχίζει να νιώθει ξένο σώμα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος βρίσκεται σε μια διαρκή μετάλλαξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, για την οποία ευθύνονται και τα ίδια τα στελέχη, γιατί επέτρεψαν να γίνει  με τη δική τους ανοχή, τα λάθη και τις παραλείψεις τους.

Σήμερα η ανανεωτική, η ριζοσπαστική και η πράσινη αριστερά βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: ή θα παραμείνει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ευνουχισμένη και χωρίς φωνή, υπό τας διαταγάς των στρατηγών του κ. Κασσελάκη, ή θα αποφασίσει να κάνει το επόμενο μεγάλο, δύσκολο και μετέωρο βήμα:  να εκπροσωπήσει αυτόν τον χώρο, καλώντας ευρύτερες δυνάμεις για τη δημιουργία μιας νέας  πολιτικής κίνησης, μιας ευρύχωρης αριστεράς, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο κ. Φίλης. Έτσι θα δώσει  ελπίδα και προοπτική σε ένα μουντό πολιτικό τοπίο, που φαίνεται αδιέξοδο,  και θα σχηματίσει έναν πόλο πραγματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην μονοκρατορία του κ. Μητσοτάκη.

* Γιάννης Ανδρουλιδάκης εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

νοσοκομείο, γιατρός, νοσοκόμα
ΑΣΕΠ: Τελευταία ημέρα αιτήσεων για τις 775 μόνιμες προσλήψεις στα Νοσοκομεία
Στην προκήρυξη ζητούνται 31 ειδικότητες ΔΕ και ΥΕ και μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι έχουν απολυτήριο γυμνασίου ή λυκείου
ΑΣΕΠ: Τελευταία ημέρα αιτήσεων για τις 775 μόνιμες προσλήψεις στα Νοσοκομεία
γιγαντοπανο
Μήνυμα των Φοιτητικών συλλόγων: «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί. Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή! Ολοι στην απεργία Τετάρτη 10.30 Προπύλαια»
Γιγαντοπανό στην Βουλή από τους Φοιτητές
Μήνυμα των Φοιτητικών συλλόγων: «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί. Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή! Ολοι στην απεργία Τετάρτη 10.30 Προπύλαια»
pencil_foto_education.jpg
Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων – Απόφοιτοι επιπέδου 5: Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων
Απόφοιτοι Επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων: Διάταξη για Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επικαιροποίησης γνώσεων
Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων – Απόφοιτοι επιπέδου 5: Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων
πεσεκ εκδηλωση
ΠΕΣΕΚ: Εκδήλωση σήμερα στις 6μμ στη Νομική για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης
Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών  (ΠΕΣΕΚ): Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Δημήτρης Καλτσώνης, Χρήστος Κάτσικας και Άγγελος Θωμόπουλος
ΠΕΣΕΚ: Εκδήλωση σήμερα στις 6μμ στη Νομική για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης