Στο ΣτΕ η αίτηση του Εμφιετζόγλου για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές της 21ης Μαΐου
Το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου τον περασμένο Μάιο «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο και δεν συμμετείχε στις εκλογές με το αιτιολογικό ότι έχει διαπράξει ονοματοκλοπή και ότι έχει ιδιοποιηθεί τον Ήλιο της Βεργίνας (δεκαεξάκτινος ήλιος) ως σήμα του κόμματος, καθώς αυτό έχει χαρακτηριστεί εθνικό σύμβολο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση κόμματος «Πατριωτική Ένωση- Πρόδομος Εμφιετζόγλου», με την οποία ζητάει να κριθεί παράνομη η ανακήρυξη των κομμάτων που έγινε από τον Άρειο Πάγο εν όψει των εκλογών του περασμένου Μαΐου, ως προς το σκέλος εκείνο που δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου 2023.

Το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου τον περασμένο Μάιο «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο και δεν συμμετείχε στις εκλογές με το αιτιολογικό ότι έχει διαπράξει ονοματοκλοπή του κεντρικού πυρήνα της ονομασίας του από το κόμμα «Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση» (ΕΛ.ΛΑ.Σ.) και ότι έχει ιδιοποιηθεί τον Ήλιο της Βεργίνας (δεκαεξάκτινος ήλιος) ως σήμα του κόμματος, καθώς αυτό έχει χαρακτηριστεί εθνικό σύμβολο.

Τώρα, στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ιωάννης Παπαγιάννης) συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης και ο Βασίλης Παπαδημητρίου, συνήγορος του κ. Εμφιετζόγλου, ανέφερε ότι χωλαίνει το σύστημα ανακήρυξης των κομμάτων που μπορούν να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές, καθώς δικαστές σε διοικητικό σχηματισμό αποφασίζουν για την τύχη των κομμάτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει περαιτέρω κάποιο ένδικο μέσο και χωρίς δικαίωμα ακροάσεως του ενδιαφερόμενου.

Ακόμη, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι δεν υπήρχε ταυτότητα του ονόματος του κόμματος με άλλο κόμμα, κατά συνέπεια δεν υπάρχει ονοματοκλοπή του κεντρικού πυρήνα της ονομασίας του, αν ληφθεί υπόψη ότι στις εκλογές συμμετέχουν κόμματα με πολύ συγγενή ονοματοδοσία, όπως είναι «ΚΚΕ», «ΚΚΕ Εσωτερικού» και «ΚΚΕ μ-λ».

Ως προς το σήμα του κόμματος, δηλαδή τον Ήλιο της Βεργίνας, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα και σε σήμα μπύρας και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα εθνικού συμβόλου.

Οι συνήγοροι του υπουργείου Εσωτερικών και Δικαιοσύνης (ΝΣΚ) Αναστάσιος Κολούτσος και Σπυριδούλα Θωμοπούλου, τόνισαν ότι η αίτηση ακύρωσης του κ. Εμφιετζόγλου είναι απαράδεκτη, αφού δεν προσβάλλει διοικητική πράξη έτσι ώστε να υπάγεται στην δικαιοδοσία του ΣτΕ και προσέθεσαν ότι το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου επιλαμβάνεται της ανακήρυξης των κομμάτων ως δικαστικός σχηματισμός και όχι ως διοικητικό όργανο, έτσι ώστε να μπορεί να επιληφθεί το ΣτΕ.

Ακόμη, κατά τους δικηγόρους του Δημοσίου, ο κ. Εμφιετζόγλου απεμπόλησε τα δικαιώματά του, καθώς κατεβαίνει στις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου με κόμμα άλλης ονομασίας και με άλλο σύμβολο.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει σύντομα την απόφασή του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης προαναγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας
Ενα από τα πρώτα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο Υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης είναι οι Πανελλαδικές...
Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης προαναγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας
μαθητριες
Χιλιάδες μαθήτριες στην Ελλάδα δεν πάνε σχολείο γιατί δεν έχουν να αγοράσουν σερβιέτες
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία με μία νέα έρευνα για τις μαθήτριες στην Ελλάδα, καθώς περισσότερα από 10.000 κορίτσια απουσιάζουν έως και μια εβδομάδα...
Χιλιάδες μαθήτριες στην Ελλάδα δεν πάνε σχολείο γιατί δεν έχουν να αγοράσουν σερβιέτες