Στο ΣτΕ η αίτηση του Εμφιετζόγλου για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές της 21ης Μαΐου
Το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου τον περασμένο Μάιο «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο και δεν συμμετείχε στις εκλογές με το αιτιολογικό ότι έχει διαπράξει ονοματοκλοπή και ότι έχει ιδιοποιηθεί τον Ήλιο της Βεργίνας (δεκαεξάκτινος ήλιος) ως σήμα του κόμματος, καθώς αυτό έχει χαρακτηριστεί εθνικό σύμβολο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση κόμματος «Πατριωτική Ένωση- Πρόδομος Εμφιετζόγλου», με την οποία ζητάει να κριθεί παράνομη η ανακήρυξη των κομμάτων που έγινε από τον Άρειο Πάγο εν όψει των εκλογών του περασμένου Μαΐου, ως προς το σκέλος εκείνο που δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου 2023.

Το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου τον περασμένο Μάιο «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο και δεν συμμετείχε στις εκλογές με το αιτιολογικό ότι έχει διαπράξει ονοματοκλοπή του κεντρικού πυρήνα της ονομασίας του από το κόμμα «Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση» (ΕΛ.ΛΑ.Σ.) και ότι έχει ιδιοποιηθεί τον Ήλιο της Βεργίνας (δεκαεξάκτινος ήλιος) ως σήμα του κόμματος, καθώς αυτό έχει χαρακτηριστεί εθνικό σύμβολο.

Τώρα, στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ιωάννης Παπαγιάννης) συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης και ο Βασίλης Παπαδημητρίου, συνήγορος του κ. Εμφιετζόγλου, ανέφερε ότι χωλαίνει το σύστημα ανακήρυξης των κομμάτων που μπορούν να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές, καθώς δικαστές σε διοικητικό σχηματισμό αποφασίζουν για την τύχη των κομμάτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει περαιτέρω κάποιο ένδικο μέσο και χωρίς δικαίωμα ακροάσεως του ενδιαφερόμενου.

Ακόμη, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι δεν υπήρχε ταυτότητα του ονόματος του κόμματος με άλλο κόμμα, κατά συνέπεια δεν υπάρχει ονοματοκλοπή του κεντρικού πυρήνα της ονομασίας του, αν ληφθεί υπόψη ότι στις εκλογές συμμετέχουν κόμματα με πολύ συγγενή ονοματοδοσία, όπως είναι «ΚΚΕ», «ΚΚΕ Εσωτερικού» και «ΚΚΕ μ-λ».

Ως προς το σήμα του κόμματος, δηλαδή τον Ήλιο της Βεργίνας, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα και σε σήμα μπύρας και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα εθνικού συμβόλου.

Οι συνήγοροι του υπουργείου Εσωτερικών και Δικαιοσύνης (ΝΣΚ) Αναστάσιος Κολούτσος και Σπυριδούλα Θωμοπούλου, τόνισαν ότι η αίτηση ακύρωσης του κ. Εμφιετζόγλου είναι απαράδεκτη, αφού δεν προσβάλλει διοικητική πράξη έτσι ώστε να υπάγεται στην δικαιοδοσία του ΣτΕ και προσέθεσαν ότι το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου επιλαμβάνεται της ανακήρυξης των κομμάτων ως δικαστικός σχηματισμός και όχι ως διοικητικό όργανο, έτσι ώστε να μπορεί να επιληφθεί το ΣτΕ.

Ακόμη, κατά τους δικηγόρους του Δημοσίου, ο κ. Εμφιετζόγλου απεμπόλησε τα δικαιώματά του, καθώς κατεβαίνει στις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου με κόμμα άλλης ονομασίας και με άλλο σύμβολο.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει σύντομα την απόφασή του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKTAKTO
Ομολόγησε την πράξη του ο ποινικολόγος - «Υπεραγαπάω τη σύζυγό μου. Θα ζητήσω βοήθεια να θεραπευτώ»
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο γνωστός ποινικολόγος – «Ζητώ συγγνώμη – Θα ζητήσω βοήθεια να θεραπευτώ»
Ομολόγησε την πράξη του ο ποινικολόγος - «Υπεραγαπάω τη σύζυγό μου. Θα ζητήσω βοήθεια να θεραπευτώ»
σφηκας
Πανεπιστήμιο Πατρών: Θλίψη για την απώλεια του ευεργέτη του ιδρύματος Δημητρίου Σφήκα
Ο εκλιπών με τη σύζυγό του Βέρα Σφήκα, με μοναδικό κίνητρο τη διάθεση για προσφορά, χρηματοδότησαν εξ ολοκλήρου την κατασκευή της «Κλινικής...
Πανεπιστήμιο Πατρών: Θλίψη για την απώλεια του ευεργέτη του ιδρύματος Δημητρίου Σφήκα
πανελληνιες
ΟΙΕΛΕ για τα θέματα Φυσικής Πανελλαδικών: Ο Π.Πολάκης πριν διαπομπεύσει δημόσια τον Φυσικό της Βαρβακείου, θα έπρεπε να διασταυρώσει τις πηγές του
ΟΙΕΛΕ: Ο συνάδελφος την ημέρα εξέτασης της Φυσικής, βρισκόταν σε εξεταστικό κέντρο και εργαζόταν μαζί με άλλους συναδέλφους.
ΟΙΕΛΕ για τα θέματα Φυσικής Πανελλαδικών: Ο Π.Πολάκης πριν διαπομπεύσει δημόσια τον Φυσικό της Βαρβακείου, θα έπρεπε να διασταυρώσει τις πηγές του