μητσοτακης
"Βροχή" νομοσχεδίων ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία

Σε περίπτωση που επαναληφθεί το εκλογικό σκηνικό του Μαΐου και προκύψει στις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής μία άνετη αυτοδυναμία για την Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να φέρει δύο κομβικά νομοσχέδια στην Βουλή, ώστε να δώσει από την πρώτη στιγμή το στίγμα της επόμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του ethnos.gr, το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους, καθώς προκρίνονται αλλαγές και στην οργάνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Για παράδειγμα, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα καινούργιο υπουργείο για την Κοινωνική και Στεγαστική Πολιτική. Υπό συζήτηση παραμένει το ενδεχόμενο μίας συγχώνευσης των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών (με υπουργό τον Κ. Πιερρρακάκη), ενώ σχεδιάζονται και εσωτερικές μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα έχει σχέση με θέματα που άπτονται της οικονομίας και εκεί θα αποτυπώνονται οι προτεραιότητες της φορολογικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία. Άλλωστε από την Πειραιώς έχουν εστιάσει στο συγκεκριμένο θέμα σε όλη την προεκλογική περίοδο και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ για κρυφή ατζέντα αύξησης φόρων.

Συνολικά στη Νέα Δημοκρατία έχουν έτοιμα τα δέκα πρώτα νομοσχέδια, η πλειοψηφία των οποίων είναι εστιασμένη σε θέματα καθημερινότητας. Άλλωστε θέματα υγείας, παιδείας και εκσυγχρονισμού του κράτους είναι ψηλά στο πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία για την επόμενη τετραετία.

Για παράδειγμα στην Παιδεία ένα από τα πρώτα νομοσχέδια θα αφορά νέο σύστημα διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Άλλο νομοσχέδιο θα αφορά τη θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Απολυτηρίου στο οποίο ο Γενικός Μέσος Όρος του θα προκύπτει από τους βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

Παράλληλα με άλλο νομοσχέδιο θα "βαθαίνει" η αναδιάρθρωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, με τη διαδικασία συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων Πανεπιστημίων.

Tα πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά

Σε μια νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. στο Μαξίμου θα είναι εκ νέου οι Άκης Σκέρτσος και Γ. Μπρατάκος, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σημαντικό ρόλο θα έχει επίσης ο Γ. Γεραπετρίτης είτε στο Μαξίμου είτε σε κάποιο υπουργείο πρώτης γραμμής.

Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο σημαντικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο προσώπων και μάλιστα χρησιμοποιείται ο μπασκετικός όρος … rotation για να δοθεί μια εικόνα της «ανανέωσης» στα υπουργικά γραφεία. Δεδομένη θεωρείται η εντονότερη παρουσία γυναικών και μεταξύ άλλων αναμένεται να αξιοποιηθούν η Νίκη Κεραμέως (που ήρθε πρώτη σε σταυρούς από όλες τις γυναίκες που εξελέγησαν), η Σ. Ζαχαράκη, η Ειρ. Αγαπηδάκη (στο υπουργείο Υγείας) και η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Παράλληλα θα αξιοποιηθούν πρόσωπα που σηματοδοτούν το άνοιγμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα παραμείνει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (όπως ήδη αναφέρθηκε θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα υπέρ υπουργείο), πιθανή θεωρείται μια επιστροφή σε υπουργείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξουν και πολιτικές εκπλήξεις σε επίπεδο προσώπων. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για μια κυβέρνηση που θα είναι μονοκομματική αλλά όχι κατ/ ανάγκη μονοχρωματική.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

metro
Σοβαρό μπλακ άουτ στο Μετρό της Αθήνας: Ξαφνικά κλείνουν σταθμοί – Τι συνέβη μέσα στη νύχτα;
Προβλήματα ηλεκτροδότησης προκαλούν ανατροπές στα δρομολόγια και ταλαιπωρία στους επιβάτες
Σοβαρό μπλακ άουτ στο Μετρό της Αθήνας: Ξαφνικά κλείνουν σταθμοί – Τι συνέβη μέσα στη νύχτα;
Τα βρετανικά πανεπιστήμια σε συναγερμό
Πανεπιστήμια με τη μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης: Η ελίτ των υψηλόμισθων αποφοίτων
Νέα ανάλυση της Wall Street Journal αποκαλύπτει ποια ιδρύματα προσφέρουν στους αποφοίτους τους το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος
Πανεπιστήμια με τη μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης: Η ελίτ των υψηλόμισθων αποφοίτων
vasilopouloss2.jpg
ΑΒ Βασιλόπουλος: Μεγάλο κύμα προσλήψεων – Άνοιξαν πάνω από 80 νέες θέσεις πανελλαδικά
Νέες προσλήψεις σε καταστήματα, κέντρα διανομής και κεντρικά γραφεία – Ποιες ειδικότητες ζητούνται
ΑΒ Βασιλόπουλος: Μεγάλο κύμα προσλήψεων – Άνοιξαν πάνω από 80 νέες θέσεις πανελλαδικά